Τοπικά

Τα αγόρια αρρωσταίνουν συχνότερα από τα κορίτσια – Έρευνα της Παιδιατρικής του Αχιλλοπούλειου “Θ”

ioseis

Στο 3%-5% ανέρχονται οι διακομιδές εξειδικευμένων παιδιατρικών περιπτώσεων από το Νοσοκομείο Βόλου σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία ή ειδικά εξοπλισμένα Τμήματα Νοσοκομείων που διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Παιδιατρική Κλινική και αφορούσε στην τελευταία τριετία 2012-2015.
Το ποσοστό των διακομιδών εμφανίζει τάση μείωσης εξαιτίας καλύτερης διαχείρισης, αξιοποίησης της βραχείας νοσηλείας του ΤΕΠ, αλλά και άλλων επιδημιολογικών και κοινωνικο-οικονομικών στοιχείων, όπως μείωση νοσηρότητας, αύξηση ανασφάλιστων, οικονομική κρίση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν στο προσεχές 54ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο.
Η έρευνα έγινε από τη διευθύντρια και επιστημονικά υπεύθυνη Παιδιατρικής Κλινικής, Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου κ. Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, ενώ συμμετείχαν και οι εξής: Ανέστης Μόσχος, Βασιλική Αρμπένη, Αρετή Κασιάρα, Μιράντα Διαμαντή, Ελένη Κουφόγλου, Αθανασία Στελιανίδη, Ελευθερία Μπαντή, Σταυρούλα Σβώλου.
Όπως τονίζεται στη επιστημονική εργασία, ένα ποσοστό παιδιών, από το σύνολο των νοσηλευομένων, που κυμαίνεται μεταξύ 3.5%-5%, αποτελεί αυτό που κάθε χρόνο χρήζει διακομιδής από την Παιδιατρική Κλινική (Π/Δ Κ) του Νοσοκομείου μας σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία, επειδή χρειάζονται εξειδικευμένη παρέμβαση και ανάλογο εξοπλισμό, ή σε άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν ειδικά τμήματα, για ειδική αντιμετώπιση (Παιδοχειρουργικό, Αιματολογικό/Ογκολογικό, Γαστρεντερολογικό κ.ά.).

143 διακομιδές
Κατά τη διάρκεια της 3ετίας, έγιναν 143 διακομιδές, που αφορούσαν 127 παιδιά {73 αγόρια (Α), 54 κορίτσια (Κ)}, με ίδια συχνότητα και ποσοστά /ανά έτος, αλλά και σε σχέση με το φύλο (πανομοιότυπες αναλογίες).
Ο ετήσιος αριθμός και ρυθμός διακομιδών είναι ο ίδιος σε όλα τα έτη και ανάμεσα στα εξάμηνα των ετών, αφού κυμάνθηκε μεταξύ 45-49 διακομιδές, που αφορούσαν περιπτώσεις διακομιδών και όχι απαραίτητα αριθμό διακομιζομένων παιδιών. Παρ’ ότι ο ετήσιος αριθμός διακομιδών είναι σταθερός, εντούτοις τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά την υποδοχή των διακομιδών την έχει το διπλανό μας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.Λ).
Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια και πιο συχνά νοσηλεύονται, νοσούν, αλλά και συχνότερα διακομίζονται. Τα αγόρια νοσούν συχνότερα από νοσήματα αναπνευστικού και κατά δεύτερο λόγο, άλλα νοσήματα συμπεριλαμβανομένου και των σπασμών, αλλά και των παιδοχειρουργικών προβλημάτων, ενώ τα κορίτσια νοσηλεύονται πιο συχνά για Καρδιολογικά και αυτοάνοσα νοσήματα.
Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη πως «τα ποσοστά των παιδιών που διακομίσθησαν από την κλινική μας, είναι πολύ χαμηλά, συνεχίζουν να είναι χαμηλά, παρά την έλλειψη προσωπικού και την συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Κλινικής μας. Η Παιδιατρική Κλινική και το προσωπικό που την στελεχώνει εξαντλεί όλα τα περιθώρια και εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες που τις παρέχονται σε συνεργασία και με τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου μας. Γενικότερα, η μέση διάρκεια νοσηλείας έχει μειωθεί κυρίως το τελευταίο χρόνο, αποτέλεσμα αφ’ ενός της μεγαλύτερης αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του θαλάμου βραχείας νοσηλείας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπου τα παιδιά παραμένουν μέχρι και 24 ώρες, επανελεγχόμενα, προκειμένου να αποφευχθεί η νοσηλεία τους, δεχόμενα συχνές επανεκτιμήσεις, αλλά και του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι ανασφάλιστοι και δυσκολεύονται να αντέξουν το οικονομικό κόστος της νοσηλείας τους, με αποτέλεσμα να προτιμούν να επανέρχονται δεχόμενα συνεχείς επανεκτιμήσεις στο ΤΕΠ, γεγονός το οποίον συμβάλλει αφ’ ενός στη μείωση του απόλυτου αριθμού των νοσηλευομένων παιδιών και αφ’ ετέρου αποδεικνύει ότι το ποσοστό των παραπεμπομένων παιδιών, θα ήταν σχετικά ακόμη μικρότερο, αν ο ρυθμός εισαγωγών ήταν ο ίδιος με τις εισαγωγές, των παρελθόντων ετών σε αναλογία του συνολικού αριθμού των νοσηλευομένων παιδιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το