Ελλάδα

Τα αγκάθια έως την πρώτη αξιολόγηση

tsakalwtos

Σε «γκρίζες ζώνες» και ασφυκτική πίεση -χρονική και ιδεολογική- βρίσκεται η νέα κυβέρνηση, καθώς μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, που θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δύο θεσμούς, ΕΕ και ΕΚΤ, θα πρέπει να έχει αντιμετωπίσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων, εν μέσω δυσμενούς κομματικού περιβάλλοντος και έντονης φημολογίας για προκήρυξη εκλογών.

Εκτός από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, «γκρίζες ζώνες» κρύβουν και οι μεταρρυθμίσεις που μεταξύ άλλων αφορούν την αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού και την αποδοτικότητα του συνταξιοδοτικού, την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, την επιλογή της λύσης για την εξυγίανση των τραπεζών και το φορολογικό.
Το χρονοδιάγραμμα όλων των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την συμφωνία της χώρας με τους εταίρους δανειστές της, εκ των πραγμάτων, βάζει την κυβέρνηση σε στενό κλοιό.
Την περασμένη Παρασκευή το εποπτικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε επί της αρχής την απόφαση να χορηγηθεί στην Ελλάδα στήριξη υπό τη μορφή ενός δανειακού προγράμματος ύψους περίπου 86 δισ. ευρώ. Η απόφαση έπεται της ολοκλήρωσης εθνικών διαδικασιών, που σε κάποιες χώρες αφορούσαν και εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια. Προηγήθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και επετεύχθη συμφωνία για το δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ. Τα χρήματα θα είναι στην Αθήνα τη Δευτέρα, μέρα κατά την οποία θα πρέπει να πληρωθούν υποχρεώσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Αύριο οι θεσμοί έρχονται στη χώρα μας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση τόσο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες που θα ενταχθούν στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου όσο και για την κατάρτιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο αφορά όλες τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη θα θεσπιστούν τρία προαπαιτούμενα:

1. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αποτελεί μείζονα αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος Πολιτικής Δικαιοσύνης
2. Η μεταφορά στο εθνικό Δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων με τη συνδρομή της ΕΕ και
3. Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών στο 26%.
Οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την αξιολόγηση του Οκτωβρίου είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, η οποία ξεκινά αύριο κιόλας. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βάλει στο «τραπέζι» το φορολογικό και την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων και το Ασφαλιστικό, ενώ οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν τον εμπλουτισμό της λίστας αυτής και συγκεκριμένα εκτιμάται ότι θα ζητήσουν τη λύση που θα δίνει το «φιλί της ζωής» για τις τράπεζες που θα αφορά και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και ενέργειες που θα σχετίζονται με την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης.
Παράλληλα, θα καταρτίζεται το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας για το οποίο ο χρόνος τελειώνει στις 18 Αυγούστου που θα ψηφιστεί στη Βουλή, σύμφωνα με πηγές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα 5 δισ. που θα δοθούν στη χώρα (και) για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Αυγούστου προς την ΕΚΤ (ύψους 3,2 δισ.) θα «χρεωθούν» στο δάνειο του νέου προγράμματος, λόγος για τον οποίο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν από τις 20 Ιουλίου οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις. Ετσι, σε συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει έως τις 18 Αυγούστου να έχει καταρτιστεί ένα λεπτομερές μεταρρυθμιστικό μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα του οποίου η έκταση εκτιμάται σε 180 σελίδες και το οποίο θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα. Μέσα σε αυτό η κυβέρνηση θα κληθεί:
• Να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012, καθώς και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία έως τον Οκτώβριο του 2015.
• Να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με οχηματαγωγά). Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η μεταποίηση.
• Nα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς.
• Οσον αφορά τις αγορές εργασίας, να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ, των ομαδικών απολύσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.
• Να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων τόσο αποφασιστικής δράσης μέτρων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Πέραν αυτών, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου προβλέπει ότι οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες ενέργειες:
• Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση· ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας θα μεταφερθούν σε ανεξάρτητο ταμείο, το οποίο θα τα ρευστοποιήσει με ιδιωτικοποιήσεις και άλλους τρόπους. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει μια πηγή για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης εξόφλησης του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, 12,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα 12,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις.
Το ταμείο αυτό θα συσταθεί στην Ελλάδα υπό τη διαχείριση των ελληνικών Αρχών και την εποπτεία των οικείων ευρωπαϊκών θεσμών.
• Να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό την ελληνική διοίκηση και να θέσουν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και την αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου ύστερα από συζητήσεις με τους θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης.
• Να εξομαλύνουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων επιτόπιων εργασιών στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθούν η υλοποίηση και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.
Δύο σημαντικά όπλα
Η κυβέρνηση κρατά και δύο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα της. Το πρώτο είναι η δέσμευση της Ευρώπης για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και το δεύτερο είναι το αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν άμεσα. Παράλληλα, με την υπογραφή του μεσομακροπρόθεσμου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από το οποίο το μερίδιό της είναι περί τα 15 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους (χωρίς «κούρεμα») θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ μόλις ξεπεραστεί ο πρώτος σκόπελος της πρώτης αξιολόγησης του Οκτωβρίου και εφόσον δοθεί θετικό σήμα από τους δύο θεσμούς, ΕΚΤ και ΕΕ, θα υπάρξει ουσιαστικό και απτό αποτέλεσμα. Οσον αφορά το αναπτυξιακό πακέτο, η κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει τη σύσταση της αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία και θα αναλάβει τη χρηματοδότηση έργων και των επιχειρησιακών πλάνων. Τα έργα θα είναι με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω ευρωπαϊκών και ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ελληνικό Δημόσιο δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες του, καθώς δε θα συμμετάσχει με κεφάλαια, κάτι που επετεύχθη στην τελευταία διαπραγμάτευση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το