Τοπικά

Τα άγχη των γονέων επηρεάζουν τα παιδιά

Το άγχος και η ανασφάλεια των γονέων και πώς επηρεάζουν τα παιδιά ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε χθες στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης της «Ακαδημίας Γονέων», με εισηγήτρια την ψυχολόγο κ. Μαρίζα Χατζησταματίου. Ο ψυχικός κόσμος των παιδιών επηρεάζεται πάρα πολύ από τα άγχη, τις φοβίες, τις ανησυχίες και τις έννοιες των γονέων τονίστηκε στην ομιλία, ενώ οι αγχώδεις διαταραχές είναι πλέον πάρα πολύ συχνές στους γονείς, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται ποικιλοτρόπως τα παιδιά.

Η κ. Μαρίζα Χατζησταματίου ανέφερε πως τα άγχη, οι φοβίες, οι ανησυχίες και οι έννοιες των γονέων επηρεάζουν πάρα πολύ τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, ενώ όταν γονείς νοσούν από ψυχικές διαταραχές, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση, την ωριμότητα, την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την επίδοση στο σχολείο των παιδιών τους.
Η διδάκτωρ Ψυχολογίας σημείωσε πως όταν ένα παιδί ζει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με πολύ στρες, επειδή είναι ένας μικρός μιμητής του γονέα, μαθαίνει να μιμείται τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο γονέας του. «Πολύ συχνά εκδηλώνει και το παιδί ανησυχίες και άγχη κατά τον ίδιο τρόπο με τον γονέα» τόνισε για να προσθέσει: «Όταν οι γονείς έχουν πολλές φοβίες και αυτές εκδηλώνονται μπροστά στα παιδιά, επηρεάζουν πάρα πολύ και τον τρόπο που συμπεριφέρονται και σκέφτονται και τα ίδια, οπότε αποκτούν και αυτά έναν φοβικό τρόπο σκέψης».

Στην εποχή της κρίσης, οι γονείς έχουν επιπρόσθετα άγχη. «Το οικονομικό είναι ένα βάρος στους ώμους τους, οι έννοιες για τα παιδιά, τα χρήματα για να μπορέσουν να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις και να ικανοποιήσουν όλες τις επιθυμίες και τις ανάγκες των παιδιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανασφάλεια και άγχος, που έχουν επίδραση και στα παιδιά» επισήμανε η ίδια.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι πλέον πάρα πολύ συχνές. «Πολύς κόσμος υποφέρει από κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, έντονο στρες, αγχώδη διαταραχή, φοβίες. Επιπρόσθετα έρχεται η ανησυχία για τα παιδιά και η έννοια και το άγχος με τα προγράμματα των παιδιών ώστε να αντεπεξέλθουν σε όλα. Ένας γονέας που υποφέρει από μία ψυχική διαταραχή δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε τη σωματική ευρωστία και την ηρεμία να ασχοληθεί με όλα όσα πρέπει να κάνει με βάση τον ρόλο του» ανέφερε η κ. Μαρίζα Χατζησταματίου.
Η ψυχολόγος κατέληξε λέγοντας ότι κάποιες φορές το παιδί αντιλαμβάνεται την αδυναμία του γονέα και προσπαθεί να μπει στον ρόλο του, αναλαμβάνοντας ευθύνες πολύ περισσότερες από αυτές που του αναλογούν και ωριμάζει πολύ πριν την ώρα του.
Στον Βόλο υπεύθυνοι της «Ακαδημίας Γονέων» είναι ο Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, περιφερειακός συντονιστής Εκπαίδευσης (ΠΕ86), και ο Αντώνης Πλαγεράς, σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Κ.Ε.Σ.Υ. Λάρισας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συμμετοχή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το