Ελλάδα

Τα αεροδρόμια δίνουν φτερά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

αεροδρόμια επενδύσεις

Tην Παρασκευή δεσμευτικές προσφορές για τα περιφερειακά αεροδρόμια κατέθεσαν οι κοινοπραξίες της αργεντίνικης Corporation America με τη Μέτκα, της γαλλικής Vinci με την Ελλάκτωρ και της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια βάζουν τέλος στη στασιμότητα του κυβερνητικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα 14 αεροδρόμια τοποθετεί ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση μια από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις, που θα συνοδευτεί με επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ από τους νέους ιδιοκτήτες για την αναβάθμισή τους. Από την άλλη όμως οι πιθανότητες να κλείσει η πώληση του 67% του ΟΛΠ μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν ελαχιστοποιηθεί και αυτό πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση διότι έχει προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις των ελληνικών λιμανιών.

Ο στόχος
Στο ΤΑΙΠΕΔ κάνουν λόγο για υποβολή δεσμευτικών προσφορών σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco (εταιρεία διαχείρισης τροχαίου υλικού) εντός του Δεκεμβρίου, ωστόσο οι πιθανότητες να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί εντός του 2014 έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθιστώντας έτσι ουσιαστικά ανέφικτη την επίτευξη του αναθεωρημένου ωστόσο στόχου για έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ το 2014.

Μεγάλο άλλωστε ερωτηματικό αποτελεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο διαγωνισμός για την οποία προκηρύχθηκε το καλοκαίρι του 2013 και παρότι μέχρι τα τέλη του περασμένου Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, η διαδικασία φαίνεται πως έχει «κολλήσει».

Πηγή:www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το