Άρθρα

Τα αδέσποτα δεν τα φέρνει ο πελαργός

Του Ιάσονα Αποστολάκη, υποψηφίου Δημάρχου Βόλου 

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων σήμερα και με αφορμή την ημέρα αυτή θα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναδούμε το θέμα αυτό από την σκοπιά του τι κάνει ένας Δήμος. Πιστεύω είναι περιττό να ειπωθεί για ακόμα μία φορά κάτι για την πλήρη αποτυχία της Δημοτικής Αρχής στο θέμα αυτό. Όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα μέσα σε 3 μήνες όπως υποσχέθηκε το 2014, αλλά αντιθέτως απαξίωσε το δημοτικό καταφύγιο ζώων συντροφιάς, με αποτέλεσμα τις εικόνες ντροπής που όλοι θυμόμαστε και εξέθεσαν την πόλη μας. Απαιτείται αλλαγή μοντέλου άμεσα. Εμείς και από την σκοπιά της ζωοφιλίας, αλλά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι την ασφάλεια των πολιτών θέλουμε και θα δώσουμε λύση. Όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μεθοδικά και με σοβαρότητα.

Πριν μπούμε στην ουσία των πράξεων και των ενεργειών που θα συμβούν μετά τη συμμετοχή  στη διοίκησης του Δήμου της δημοτικής Κίνησης  “MΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ” θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή  εμφορείται από τις παρακάτω αρχές :

Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή.
Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη  συμπεριφορά.
Η εγκατάλειψη ζώου θεωρείτε πράξη απάνθρωπη.
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα αδέσποτα ζώα προέρχονται κατά  99%  από εγκατάλειψη δεσποζόμενου ζώου, από μεταγενέστερη γέννα του εγκαταλελειμμένου ζώου και 1%  από απώλεια. Ποιος ευθύνεται λοιπόν; Κυρίως η ανεύθυνη συμπεριφορά των ανθρώπων, που έχουν δεσποζόμενα και αστείρωτα ζώα. Η εγκατάλειψη είναι ανώνυμη, ο σκύλος δεν έχει ούτε αριθμό πλαισίου, ούτε πινακίδα κυκλοφορίας.

Εάν αύριο το πρωί εξαφανίζαμε τα αδέσποτα ζώα(περισυλλογή και θανάτωση) από τον αστικό ιστό, το μόνο που θα είχαμε κερδίσει, θα ήταν μια πόλη χωρίς αδέσποτα για λιγότερο από ένα μήνα . Ο ρυθμός που εγκαταλείπονται τα σκυλιά στην πόλη είναι πολύ μεγαλύτερος από την περίθαλψη που μπορούν να παρέχουν δημοτικά και ιδιωτικά κυνοκομεία. Αυτοί που βάζουν φόλες αποτελούν κίνδυνο και για τους ανθρώπους. Όπως έχει αποδεχθεί επιστημονικά, πρόκειται για επικίνδυνους ψυχοπαθείς.

Δύο άξονες θα βοηθήσουν στο να ξεκαθαρίσουμε την φιλοσοφία που θα μας οδηγήσει στις ανάλογες δράσεις για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα: Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να συνυπάρξουν ή και φοβούνται τα ζώα και από την άλλη δυστυχισμένα ζώα στο δρόμο χωρίς φαγητό, νερό, στέγη, στοιχεία που ενδέχεται να προκαλέσουν  επιθετικότητα.

Έχουμε ένα πολύ καλό νομοθετικό πλαίσιο(ν.4039/12), το οποίο δέχεται συνεχώς  βελτιώσεις, αλλά καθώς φαίνεται δεν αρκεί για να λυθούν τέτοιου είδους τοπικά προβλήματα.

Βάζουμε τον Δήμο σε θέση συντονιστή και δημιουργούμε ένα πλέγμα συνεργασίας με τοπικούς κτηνίατρους, φιλοζωικές ομάδες, φιλόζωους δημότες, αστυνομικό τμήμα και άλλους τοπικούς φορείς. Παράλληλα, δημιουργούμε δημοτικό μητρώο αδέσποτων σκύλων και δημοτικό μητρώο δεσποζόμενων, με τσιπάρισμα όλων των αδέσποτων και επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό των αδέσποτων της πόλης έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα για τον πληθυσμό τους.

Δημιουργία σύγχρονου κυνοκομείου, κυρίως για βραχυχρόνια διαμονή(ιατρικές πράξεις, τσιπάρισμα , εμβολιασμοί), αλλά και για μεγαλύτερο διάστημα για τα ζώα που έχουν μακροχρόνια πρόβλημα υγείας που χρήζουν θεραπείας  ή έχουν  επιθετικές συμπεριφορές, πάντα όμως με το βλέμμα  στραμμένο στην όσο πιο γρήγορη απελευθέρωση του ζώου στον αστικό ιστό.

Τσιπάρουμε και στειρώνουμε  όλα τα δεσποζόμενα ζώα των δημοτών μας: Σε πρώτη φάση ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες για την ανάγκη να τσιπαριστουν και να στειρωθούν τα σκυλιά τους με φυλλάδια(ίσως μέσο των λογαριασμών ύδρευσης).  Σε δεύτερη φάση, με ενημέρωση των κτηνιάτρων, μπορούμε να αναπτύξουμε δράσεις όχι μόνο ενημέρωσης, αλλά και μπόνους (μέσα από προγράμματα μπορούμε να εκταμιεύσουμε μέρος του κόστους για τις στειρώσεις και τα τσιπ) για τους ιδιοκτήτες που τσιπάρουν και στειρώνουν τα σκυλιά τους.

Θα τεθεί ένα χρονικό όριο για το τσιπάρισμα, έτσι ώστε να μην μπορεί να εξεταστεί το ζώο από τον κτηνίατρο εάν δεν φέρει τσιπ. Θα υπάρξει ενημέρωση και κίνητρα για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ενημέρωσης σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία, εκπαιδευτές, κτηνιάτρους, αλλά και ψυχολόγους σε σχολεία, για να εμφυτευτεί  το πνεύμα της φιλοζωίας στις νεότερες ηλικίες.

Άλλες δράσεις που θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε είναι:

Σύνδεση Δήμου με Νοσοκομείο Βόλο σε πρόγραμμα με  σκύλους θεραπείας και αποθεραπείας για άτομα με ψυχικές ασθένειες και άλλες παθήσεις.

Δημιουργία πάρκων αναψυχής στην πόλης μας, με περιφραγμένους χώρους για σκυλιά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην κοινωνικοποίηση τους, αλλά και στην εκτόνωση μέσου του παιχνιδιού.

Σε συνεργασία με το κρατικό ραδιόφωνο εβδομαδιαία ημίωρη εκπομπή για την φιλοζωία.  

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το