Κόσμος

Τα αδελφάκια που αφύπνισαν τον κόσμο

ΑΔΕΛΦΙΑ ΧΑΛΕΠΙ

Η μικροσκοπική φιγούρα που κάθεται στη θέση του ασθενοφόρου κοιτώντας ευθεία στο κενό κάτω από ένα στρώμα σκόνης και ξεραμένου αίματος είναι ο Ομράν Ντακνίς, ετών 5 και πλέον είναι η προσωποποίηση της φρίκης που βιώνουν ή έχουν μάθει να υπομένουν οι κάτοικοι του Χαλεπιού έπειτα από 5 χρόνια βίαιων μαχών στην πάλαι ποτέ δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Ο Ομράν, που ανασύρθηκε κάτω από τα ερείπια κτιρίου μετά τον βομβαρδισμό του, είναι περίπου στην ηλικία που θα ήταν σήμερα ο μικρός Αϊλάν Κούρντι, το παιδί-πρόσφυγας που η σορός του ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και την κοινή γνώμη για το θέμα των προσφύγων από τη Συρία.

Οπως η φωτογραφία του Αϊλάν, έτσι και η φωτογραφία του Ομράν (που είναι απόσπασμα από βίντεο το οποίο έγινε viral στο Διαδίκτυο), έχει προκαλέσει προβληματισμό και έχει ξυπνήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η αιμορραγία από την ανοιχτή πληγή που λέγεται Χαλέπι.

Φυσικά οι δύο αυτές περιπτώσεις, του Ομράν και του Αϊλάν, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Εδώ και περίπου 5 χρόνια παιδιά στη Συρία πεθαίνουν, σφαγιάζονται, διαμελίζονται από βόμβες ή ζουν μια ζωή αποκομμένα από την παιδικότητά τους, ανάμεσα σε βόμβες ή μέσα σε βάρκες, στους δρόμους που γεννήθηκαν και οι οποίοι πλέον είναι διαλυμένοι κι έρημοι ή μόνα τους σε ξένους τόπους, στην καλύτερη περίπτωση με όσους απέμειναν από την οικογένειά τους.

Η διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα των πόλεων της Συρίας που βρίσκονται υπό πολιορκία είτε από τις δυνάμεις των ανταρτών είτε από τις δυνάμεις του καθεστώτος και των συμμάχων του.

Κρίσιμο σημείο
Η κατάσταση όμως στο Χαλέπι, όπου οι τελευταίες εξελίξεις είναι καταιγιστικές, με ολόκληρες περιοχές της πόλης να αλλάζουν χέρια μέσα σε ελάχιστες ώρες, έχει πλέον φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο για τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών.

Πίσω από τις αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν οι αντιμαχόμενες πλευρές, για χρήση χημικών όπλων, για βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων και για τόσες άλλες φρικαλεότητες που έχουν πραγματοποιηθεί στη μαρτυρική αυτήν πόλη, κρύβεται η τρομακτική πραγματικότητα, στην πόλη έχουν συντελεστεί εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο ανταγωνισμός στα πεδία των μαχών μάλιστα είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τον ανταγωνισμό στην κεντρική και διεθνή πολιτική σκηνή για την επόμενη ημέρα στη Συρία, αλλά και για τη Μέση Ανατολή εν γένει.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης που μάχονται στο Χαλέπι με τη συμμετοχή της Αλ Κάιντα της Συρίας, Τζαμπάτ Αλ Νούσρα, που πλέον ονομάζεται Τζαμπάτ Φατέχ Αλ Σαμ, και οι οποίες έχουν τη στήριξη συγκεκριμένων χωρών, κατηγορούν για εγκλήματα την κυβέρνηση Ασαντ, τη Ρωσία και τους συμμάχους τους, ενώ η άλλη πλευρά κατηγορεί τους αντάρτες για αντίστοιχα εγκλήματα. Αυτό κρατάει εδώ και χρόνια, όμως το τελευταίο διάστημα όσο οι μάχες γίνονται πιο λυσσαλέες η κατάσταση εντείνεται.

Η απόφαση της Ρωσίας να αποδεχθεί την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα για 48ωρες παύσεις των εχθροπραξιών ειδικά στο Χαλέπι κάθε εβδομάδα με αρχή την εβδομάδα που έρχεται, υπογραμμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι που συνεχίζουν να μένουν στην πόλη.

Η πρόταση του ντε Μιστούρα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν 48ωρες εκεχειρίες ούτως ώστε να καταφέρουν κομβόι του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσουν στους περίπου 300.000 εγκλωβισμένους κατοίκους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το