Τοπικά

Τα 3 ψέματα της δημοτικής αρχής Βόλου για το εργοστάσιο παραγωγής SRF – «Mπίζνες» εις βάρος της δημόσιας υγείας

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της ασκεί κριτική στη δημοτική αρχή σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου SRF. Την κατηγορεί για «μπίζνες» εις βάρος της δημόσιας υγείας της τοπικής κοινωνίας και της αποδίδει τρία ψέματα αναφορικά με την υποστήριξη της δημιουργίας του εργοστασίου, ενώ παράλληλα παραθέτει περιπτώσεις Δήμων που έχουν εφαρμόσει διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, στη κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το λιμάνι, το νερό και τα σκουπίδια είναι η νέα «μπίζνα» και σημείο των καιρών. Με την εμμονή ότι όλα λειτουργούν τέλεια σε αυτήν την πόλη η δημοτική αρχή πέρασε από το κατά την γενική ομολογία πετυχημένο μοντέλο, των τελετών προς λαϊκή τέρψη, σε βαρύτερα μονοπάτια, μόνο που αυτά δεν σηκώνουν καθόλου ερασιτεχνισμούς και κουτοπονηριές. Με τις ευλογίες του υπουργείου και της περιφέρειας, που αληθώς θέλουν να ξεφορτωθούν από πάνω τους το άγος των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχρονικά άθλια διαχείριση απορριμμάτων στην χώρα μας, βρίσκουν συναιτεράκια με ελαφρά συνείδηση στην περιοχή μας.

Ακούμε για ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και δεν μπορούν να το αντέξουν ούτε αυτιά μας. Πρώτο ψέμα. Η τυποποίηση σκουπιδιών σύμμικτων, χωρίς να υπάρχει από πριν σοβαρή προσπάθεια ανακύκλωσης, δεν γίνεται ούτε στον τρίτο κόσμο. Το βάρος όλο θα πρέπει να πέσει στην εκπαίδευση του κόσμου για ανακύκλωση στην πηγή, στην κομποστοποίηση και αφού επιτευχθούν αυτά σε ικανοποιητικό βαθμό να πάμε στην τυποποίηση των απόλυτα ανακυκλώσιμων υλικών για την παραγωγή SRF και RDF. Το να φτάνεις στο πιο επικίνδυνο στάδιο της διαχείρισης που είναι η παραγωγή SRF με σκοπό την καύση, χωρίς καμία προσπάθεια μαζικής χρήσης των ορθολογικότερων και οικολογικότερων μορφών δείχνει επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και υστεροβουλία.

Ακούμε για κυκλική οικονομία και δεν το αντέχουν πια τα νεύρα μας. Σε καμία περίπτωση σε ένα τέτοιο εργοστάσιο, αν κατασκευαστεί στον Βόλο δεν θα αρκούν τα ντόπια παραγόμενα απορρίμματα, άλλωστε προγραμματίζεται ένα στην Θεσσαλία, οπότε μιλάμε για εισαγωγή σκουπιδιών από όλη την χώρα και πιθανά από το εξωτερικό. Δεδομένου ότι ο γνωστός αγοραστής που θα καίει όλη την παραγωγή έχει αδειοδοτηθεί για τεράστια ποσότητα. Δεύτερο ψέμα. Μιλάμε για αποθήκη σκουπιδιών όλης της Ελλάδας δίπλα στα σπίτια μας.

Ακούμε ότι η καύση των παραγώγων των σκουπιδιών δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και ακόμη γελάει όλη επιστημονική κοινότητα, ενώ όλοι θα έπρεπε να κλαίνε για τον εαυτό τους αλλά και για τα παιδιά τους. Χιλιάδες διαλέξεις, έρευνες, μελέτες έχουν αποδείξει το αντίθετο και οι ιθύνοντες περί άλλων τυρβάζουν. Δεν υπάρχει αερορύπανση στον Βόλο, η καύση σκουπιδιών κάνει καλό στην υγεία, ειδικά όταν το εργοστάσιο είναι μέσα στην πόλη, όταν οι έλεγχοι είναι από πλημμελείς έως ανύπαρκτες, όταν ο εξοπλισμός του είναι παλαιωμένος, όταν ενώ λειτουργεί σε δοκιμαστική περίοδο δεν έχει ελεγχθεί ο εξοπλισμός του, οι μετρήσεις των ρύπων είναι κρυφοί και για τις διοξίνες και τα φουράνια δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα παρανόμως (Συνθήκη του Άρχους). Κάποιοι θέλουν ακόμη μελέτες να πειστούν η να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Σοβαρές μελέτες γίνονται αυτή την περίοδο στην πόλη, άλλα ευτυχώς οι τοπικοί άρχοντες δεν ανησυχούν, όλα βαίνουν καλώς. Τρίτο μεγάλο ψέμα, όλοι συνωμοτούν, ο Βόλος είναι καθαρός και η καύση σκουπιδιών κάνει καλό στην υγεία.

Την απόφαση για το εργοστάσιο SRF θα πάρουν και οι υπόλοιποι Δήμοι της Μαγνησίας που συμμετέχουν στον ΣΥΔΙΣΑ. Αλήθεια ποια είναι η γνώμη των λοιπών αυτοδιοικητικών της Μαγνησίας, θα θέλαμε τις απόψεις τους απαντώντας ταυτόχρονα και στο μεγάλο ερώτημα, αν θέλουν και αυτή να γίνει η περιοχή μας αποθήκη σκουπιδιών και ένας από τους αποτεφρωτήρες της Ευρώπης.

Όσο για την περιβόητη ανάπτυξη, αφού δεν μπορούν να πρωτοτυπήσουν αν μιμηθούν έστω το Δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη, όπου εκεί οι «ανόητοι» προχωρούν στη δημιουργία του πρώτου πάρκου Κυκλικής Οικονομίας. Ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, που θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας, Θα γίνεται διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και διαχείριση βιοαποβλήτων, όπως και ανάκτηση υλικών από τα υπολειμματικά σύμμεικτα αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως κέντρο καινοτομίας -έρευνας και θα το επισκέπτονται ετησίως 10.000 άτομα (πολίτες, σχολεία, παραγωγικοί φορείς). Εδώ στο «Μονακό» μπορούν να κάνουν έστω αυτό;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το