Κόσμος

Η σύζυγος του Φιγιόν για τις αργομισθίες: Δούλευα από το σπίτι

Η Πενέλοπι Φιγιόν, η σύζυγος του υποψηφίου προέδρου της γαλλικής Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, η οποία κατηγορείται ότι πήρε περίπου 800.000 ευρώ γιατί ήταν δηλωμένη ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή εισαγγελέα στις 28 Μαρτίου, για δεύτερη φορά, με βαρύτατες κατηγορίες.

Η γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal du dimanche (JDD) αποκαλύπτει σήμερα τι είχε δηλώσει στους εισαγγελείς η Πενέλοπι Φιγιόν, όταν κλήθηκε να απολογηθεί στις 30 Ιανουαρίου για τις αργομισθίες, και επισημαίνει ότι την ίδια υπερασπιστική γραμμή θα κρατήσει και τώρα.

Η κ. Φιγιόν εξήγησε στον ανακριτή πώς εργαζόταν δίπλα στον σύζυγό της, μεταξύ 1998 και 2002 (με μηνιαίο μισθό 3.340 ευρώ καθαρά) αφού δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι της στο κοινοβούλιο:

«Ασχολιόμουν με την αλληλογραφία που έφτανε στο σπίτι μας, με τα αιτήματα των ψηφοφόρων, με τα προβλήματα των ανθρώπων που βρίσκονταν σε δυσκολία και με διάφορα άλλα αιτήματα».

Η Πενέλοπι Φιγιόν δήλωσε επίσης ότι κατέγραφε σε «αρχεία και σημειώσεις» τις εκδηλώσεις στις οποίες έπρεπε να πάει ο σύζυγός της. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ορισμένες φορές πήγαινε στη θέση του «ειδικά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που δεν τον ενδιέφεραν τόσο».

Αυτή την εργασία την πραγματοποιούσε στον πύργο της, στην επαρχία Σαρτ της Γαλλίας, «χωρίς ποτέ να πάει στο κοινοβούλιο».

Η Πενέλοπι Φιγιόν κατηγορείται, επίσης, ότι όταν ο σύζυγός της έγινε υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων το 2002 και κάποιος άλλος βουλευτής πήρε τη θέση του στην επαρχία, ο Marc Joulaud (2002-2007), η ίδια πληρωνόταν ως κοινοβουλευτική βοηθός και του εν λόγω βουλευτή! Δικαιολογώντας τον διορισμό της, η κ. Φιγιόν δήλωσε στον ανακριτή ότι «η επιρροή του συζύγου μου παρέμενε σημαντική στην επαρχία και η παρουσία μου μπορούσε να του αποφέρει κέρδος στην άσκηση των καθηκόντων του».

Ωστόσο, ο ανακριτής της επεσήμανε ότι εκείνη την εποχή η ίδια και ο Φρανσουά Φιγιόν ζούσαν στο Παρίσι και όχι στην επαρχία Σαρτ. «Τότε, ποιά εργασία κάνατε εσείς για τον βουλευτή Marc Joulaud από το Παρίσι;» την ρώτησε ο ανακριτής.

«Για παράδειγμα, έφερνα την αλληλογραφία από την επαρχία όταν πήγαινα σαββατοκύριακο για να την επεξεργαστώ στο Παρίσι», ήταν η απάντησή της.

Και όταν ο ανακριτής την ρώτηση γιατί δεν πήγε ποτέ στο κοινοβούλιο αν ήταν κοινοβουλευτική βοηθός τόσα χρόνια, η Πενέλοπι Φιγιόν απάντησε «γιατί ήθελα να παραμείνω στο παρασκήνιο, εξαιτίας του χαρακτήρα μου».

Στο σκάνδαλο με τις αργομισθίες της Πενέλοπι Φιγιόν υπάρχει και η τοποθέτησή της σε ένα γαλλικό περιοδικό, την Revue des deux mondes, για έναν χρόνο (2012-2013), στην οποία έπαιρνε 3.900 ευρώ καθαρά το μήνα. Οι εργαζόμενοι στο περιοδικό έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν είδαν ποτέ την κ. Φιγιόν στα γραφεία και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ κανέναν άρθρο της. Η εφημερίδα Le JDD επισημαίνει ότι εκείνη την περίοδο η Πενέλοπι Φιγιόν δηλώνεται ότι κάνει τα πάντα: εργάζεται στο περιοδικό, εργάζεται ως κοινοβουλευτική βοηθός και παρακολουθεί μαθήματα αγγλικής λογοτεχνίας στο «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο». Οταν ο ανακριτής την ρώτησε πώς μπορούσε να φέρνει εις πέρας όλες αυτές τις εργασίες, η κ. Φιγιόν απάντησε:

«Οργάνωνα τον χρόνο μου όπως το ήθελα. Δούλευα ασταμάτητα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα».

Για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν έγραφε ποτέ άρθρα για το εν λόγω περιοδικό, ενώ πληρωνόταν πολύ ακριβά, η κ. Φιγιόν είπε ότι εργαζόταν ως λογοτεχνική σύμβουλος και έδινε «προφορικές συμβουλές, αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη του περιοδικού Marc Ladreit de Lacharrière», προσωπικό φίλο του Φρανσουά Φιγιόν.

Αλλά όταν ο ανακριτής της ζήτησε να εξηγήσει πού βρίσκονται τα γραφεία του εν λόγω περιοδικού, η κ. Φιγιόν είπε: «Δεν ξέρω, δεν πήγα ποτέ».

«Μα, είχατε τόσο στρατηγικό ρόλο επί 20 μήνες στην Revue des deux mondes και δεν πήγατε ποτέ, δεν συναντήσατε ποτέ τον ιδιοκτήτη, ούτε τους εργαζομένους ή κάποιους συγγραφείς;» την ρώτησε ο ανακριτής.

«Πράγματι, ήταν λυπηρό που δεν μου το είχαν ζητήσει» απάντησε η κ. Φιγιόν.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το