Τοπικά

Σύστημα πυρανίχνευσης στη Σκόπελο για την προστασία του δάσους

Με 52.000 ευρώ ο Δήμος Σκοπέλου θα εγκαταστήσει σύστημα πυρανίχνευσης για την προστασία του δάσους στο νησί, το οποίο θα εγκατασταθεί για την έγκαιρη ανίχνευση, διαχείριση και παρακολούθηση φαινομένων πυρκαγιάς σε περιοχές του νησιού υψηλής επικινδυνότητας. Στο νησί θα εγκατασταθούν κάμερες και κέντρο ελέγχου.
Το σύστημα θα αξιοποιεί την εικόνα απλών (λειτουργία στο οπτικό ή/και υπέρυθρο φάσμα) καμερών για να ανιχνεύσει έγκαιρα καπνό ή φλόγα και στη συνέχεια θα ειδοποιείται το κέντρο ελέγχου ή οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 52.204 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%, ενώ ο Δήμος θα αναλάβει την υποχρέωση συντήρησης του συστήματος για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, από την αποπληρωμή της, με ίδιους πόρους του Δήμου, καθώς και της λειτουργίας της πράξης μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης, με ίδιους πόρους του Δήμου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και για την ικανοποίηση των στόχων, τους οποίους εξυπηρετεί.

Στο μεταξύ με 68.138 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το Leader ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή προβολή του Δήμου ως χώρου, των πόρων του και των τουριστικών του επιχειρήσεων για λειτουργία σε κινητά τηλέφωνα και tablets. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να περιηγείται στον Δήμο τόσο από τον τόπο κατοικίας του, βλέποντας όλο τον χάρτη του και λαμβάνοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες για τους πόρους και τις τουριστικές του επιχειρήσεις, όσο και σε πραγματικό χρόνο περιήγησης/ ξενάγησης. Η εξ αποστάσεως εφαρμογή θα είναι στατική, ενώ η εφαρμογή που θα λειτουργεί κατά την περιήγηση θα είναι δυναμική, καθώς όπως θα περπατάει ο χρήστης θα μπορεί να παίρνει πληροφορίες για όλους τους πόρους που συναντά στον δρόμο του. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στατικά από το κατάλυμά του, πηγαίνοντας σε όποιο σημείο της περιοχής ενδιαφέροντος επιθυμεί. Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος (αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού), περιοχές φυσικού κάλλους, αξιοθέατα, αλλά και θεματικές ή μη διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες για τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί ο χρήστης, για τα σημεία που μπορεί να διανυκτερεύσει, για τον τρόπο μετακίνησής του στην περιοχή, για τις επιλογές που μπορεί να έχει για φαγητό ή/και διασκέδαση κ.ο.κ.
Η εφαρμογή θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) με την εξασφάλιση συμβατότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και συστημάτων με διαδεδομένες υποστηρικτικές τεχνολογίες και τεχνικά βοηθήματα που χρησιμοποιούν τα ΑμεΑ (π.χ. αναγνώστες οθόνης, ειδικοί διακόπτες και συστήματα αλληλεπίδρασης, μεγεθυντές οθόνης).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το