Ελλάδα

Σύστημα εγγυοδοσίας για τα πλαστικά στα σούπερ μάρκετ

Tη λειτουργία του συστήματος εγγυοδοσίας, το οποίο προβλέπει την πληρωμή ενός προσυμφωνημένου αντιτίμου, που θα προστίθεται στην τιμή του προϊόντος και θα επιστρέφεται στον καταναλωτή με την επιστροφή της συσκευασίας για ανακύκλωση συζήτησαν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες, καθώς τα τελευταία έτη η χρήση τους έχει περιοριστεί αισθητά από τους καταναλωτές.

Ως προς το σύστημα σύστημα εγγυοδοσίας υλικών συσκευασίας, το οποίο προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2023. Πρόκειται για ένα πανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη για τις πλαστικές φιάλες, το οποίο πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί και στις συσκευασίες αλουμινίου. Στην περίπτωση των πλαστικών, όπως ορίζει ο νόμος, από τις 5 Ιανουαρίου 2023 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση. Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου αυτού και τον καθορισμό της εγγύησης θα πραγματοποιηθεί μελέτη εφαρμογής έως τον Ιούλιο του 2021.

Το μέτρο έχει ως στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών και αποσκοπεί στη μαζική ανάκτηση με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος συσκευασιών και υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στα μέλη του ΙΕΛΚΑ και τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων super market τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προώθηση των πράσινων διμερών συμβολαίων, μέσω των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν πράσινη ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους σε ανταγωνιστικές τιμές. Το ενεργειακό κόστος για τα super markets είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι υπερβαίνει το 20% του συνολικού κόστους λειτουργίας τους, εξαιρουμένου του κόστους μισθοδοσίας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι με τη θέσπιση των πράσινων διμερών συμβολαίων επιτυγχάνεται αισθητή μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα εξυπηρετείται ο σημαντικός στόχος της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το