Τοπικά

Συσκευή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για μέτρηση της ποιότητας αέρα

Στην τοποθέτηση συσκευής που μετρά τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM2,5 στην ατμόσφαιρα του Βόλου, προχώρησε το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή κ. Γιώργου Σαχαρίδη.
Ο κ. Σαχαρίδης μίλησε χθες στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» με θέμα «Δίκτυo παρακολούθησης της ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα» επισημαίνοντας την ανάγκη ανάπτυξης ενός δικτύου με συσκευές στην πόλη που θα μετρούν την ποιότητα του αέρα για τουλάχιστον έναν χρόνο.
«Προσωπική μου άποψη είναι πως στον Βόλο, όπως και σε άλλες πόλεις, υπάρχουν υπερβάσεις στη ρύπανση με επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό, όμως θα πρέπει να το τεστάρουμε, να το επιβεβαιώσουμε με στοιχεία» τόνισε αρχικά ο κ. Σαχαρίδης και πρόσθεσε πως «για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αναπτυχθεί στην πόλη του Βόλου ένα δίκτυο με δέκα-δεκαπέντε τουλάχιστον συσκευές οι οποίες για έναν χρόνο θα μετρούν τους ρύπους κάτω από διάφορες συνθήκες. Μετά την παρέλευση του χρόνου και την ανάλυση των στοιχείων θα μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι».

Ο ίδιος πάντως ενεργοποιήθηκε προχωρώντας στη λειτουργία και τοποθέτηση της συσκευής που μετρά τα μικροσωματίδια PM2,5. «Επιλέξαμε να μετρούμε αυτό το μέγεθος μικροσωματιδίων, γιατί θεωρούμε πως είναι τα πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία» τόνισε ο κ. Σαχαρίδης και πρόσθεσε πως «η συσκευή λειτουργεί εδώ και δύο μήνες, αν και δεν μετρά κάθε μέρα. Η συσκευή αλλάζει σημεία στην πόλη που τοποθετείται για να μετράει τους ρύπους. Κάποιες φορές μπορεί να είναι σε πανεπιστημιακό κτίριο, άλλες στο λιμάνι ή σε άλλα σημεία. Εντούτοις ήδη δίνει κάποια αποτελέσματα που πρέπει, όμως να αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το όριο για τα μικροσωματίδια PM2,5 που είναι τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ως μέσος όρος για όλο τον χρόνο».

Ο επίκουρος καθηγητής σημειώνει πως οι αυξημένοι ρύποι, όπως στα μικροσωματίδια, το μονοξείδιο του αζώτου, το οξείδιο του θείου, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.
Στη χθεσινή του ομιλία περιέγραψε δύο τύπους δικτύων συσκευών μέτρησης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ενώ εστίασε στον έναν από τους δύο.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε μια άλλη εφαρμογή των συσκευών μέτρησης της ποιότητας του αέρα σύμφωνα με την οποία τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε σπίτια ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό τους σύστημα και να τους ειδοποιεί, όταν καταγράφεται υπέρβαση στους ρύπους και η ποιότητα του αέρα δεν είναι καλή για να κυκλοφορήσουν.
Για το ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το