Τοπικά

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία Χρ.Τριαντόπουλου

Επιπλέον 63 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα, τα φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη, Αγιονέρι και επιπλέον έργα υποδομών που δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα, παρουσία του Υφυπουργού παρά των Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου και Δημάρχων περιοχών που έπληξε ο Ιανός.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε:
«Είναι μεγάλη τύχη για τη Θεσσαλία που έχει Περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό, να ηγείται τόσο αποτελεσματικά της διαχείρισης του Ιανού αλλά και του σεισμού. Ο Περιφερειάρχης κατάφερε μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες να βάλει μπροστά όλα τα έργα, να τρέξουν με ταχύτητα και σοβαρότητα οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης και σήμερα να φτάνουμε στην παραγωγή αποτελέσματος. Σήμερα κάναμε μια γόνιμη σύσκεψη, μια αποτίμηση όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και μια συζήτηση για νέα απαραίτητα έργα που με ολιστική προσέγγιση έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια, με την έκτακτη χρηματοδότηση της Πολιτείας και πάντα υπό τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού. Πρόκειται για έργα προληπτικά που δεν θα επιτρέψουν στη Θεσσαλία να βιώσει στο μέλλον αντίστοιχα του Ιανού δυσάρεστα φαινόμενα. Ο ρόλος του Περιφερειάρχη είναι καταλυτικός. Μαζί προχωράμε για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία. Έχουν βγει οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις αποζημιώσεις, ήδη ξεκίνησαν οι αποπληρωμές και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τα επιπλέον δικαιολογητικά που χρειάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία είναι απλή, ψηφιακή και σύντομα οι δικαιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά η κρατική ενίσχυση αυξάνεται στο 55% ( από το 30% που ίσχυε και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα πολλών ετών) και οι περισσότεροι έχουν πάρει το 20% της προκαταβολής. Εν μέσω πανδημίας τρέξαμε γρήγορα όλες τις διαδικασίες , έχουν αρχίσει οι αποπληρωμές και τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των δικαιούχων που θα δουν να πιστώνονται τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Επιπλέον για πρώτη φορά αποζημιώνονται και δαπάνες που πριν δεν ήταν πριν επιλέξιμες όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέσα παραγωγής, έγγειο κεφάλαιο, αποθήκες. Αντιδράσαμε σωστά, ρεαλιστικά και δίκαια. Για το Ιανό έχουν δεσμευτεί και διατίθενται 700 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ε.Ε. που με λελογισμένη χρήση διανέμονται για τη στήριξη των ανθρώπων και τη αποκατάσταση των υποδομών».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε:
«Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πλημμύρα του αιώνα με ψυχραιμία, άριστη συνεργασία, ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Ο Ιανός άλλαξε τη λειτουργία του κράτους, οδήγησε σε δραστική μεταρρύθμιση του πλαισίου κρατικής αρωγής και σε ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα πρωτόκολλο γρήγορων ενεργειών και ευεργετικών νομοθετημάτων, προς όφελος των ανθρώπων. Χτυπήσαμε το δουλοκτητικό κράτος και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε με ταχύτητα, ρυθμό, απλοποίηση και αυτοματισμό ενεργειών για να μη χάσουμε τα οφέλη που έχουμε κερδίσει και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει όλοι μαζί. Ο Ιανός μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε νέα έργα ουσίας για τη Θεσσαλία όπως μεγάλα και μικρά φράγματα, αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα κπλ και έχουν δοθεί και επιπλέον κίνητρα όπως αναστολές πληρωμών και πλειστηριασμών. Είμαστε εδώ με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να δούμε την επόμενη μέρα και ό,τι επιπλέον χρειάζεται από άποψη υποδομών αλλά και για να προχωρήσει με δικαιοσύνη και ταχύτητα η αποζημίωση νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν, για την ψυχραιμία τους, τη σοβαρότητα, τη συνεργασία, την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να παλέψουμε και να πάμε γρήγορα».

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκλήρωσε και έχει σε εξέλιξη έργα οριστικής αποκατάστασης 65 εκατ. ευρώ από τον Ιανό, στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας -Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Σοφάδων- και στους Δήμους Αλμυρού και Φαρσάλων
– η Περιφέρεια ζητά επιπλέον χρηματοδότηση 63 εκατ. ευρώ για 33 νέα έργα στις παραπάνω περιοχές
– Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκλήρωσαν τις εκτιμήσεις ζημίας του Ιανού σε 4.672 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με συνολική εκτίμηση ζημιάς 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε προκαταβολή 20%, ύψους 9,9 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον ολοκληρώθηκαν εκτιμήσεις ζημίας από το σεισμό σε 165 επιχειρήσεις με συνολική εκτίμηση ζημιάς 1,5 εκατομμύριο ευρώ
– Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα 110 εκατ. ευρώ σε ποτάμια και 143 εκατ. ευρώ σε υποδομές στους Δήμους αρμοδιότητας της στην Π.Ε. Καρδίτσας – Αργιθέα, Καρδίτσα και Μουζάκι.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε ακόμη:
-να τακτοποιηθούν άμεσα οι εκκρεμότητες σε όσους δεν πήραν τα 5.000 και 8.000 ευρώ
-ο ΕΛΓΑ να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες για να πληρώσει τις τελικές αποζημιώσεις από Ιανό αλλά και από παγετό
-Το κράτος δεν θα χρειαζόταν να πουλήσει μετοχές της ΔΕΗ αν λειτουργούσαν τα Υδροηλεκτρικά Έργα σε Μεσοχώρα, Συκιά και Πευκόφυτο» πρόσθεσε ο Κώστας Αγοραστός. «Η εμμονή, χωρίς λογική, μια πολιτικής φιλοσοφίας, αποδεικνύεται επικίνδυνη στην αναθεωρητική εποχή που ζούμε. Μόνο από τη λειτουργία της Μεσοχώρας, τα έσοδα της ΔΕΗ θα ενισχύονταν με 400 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στη διαχείριση του αρδευτικού νερού. Χάρη στη συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια, οι αγρότες μας ποτίζουν χωρίς πρόβλημα. Είναι απολύτως αναγκαίο οι διαδικασίες να παραμείνουν οι ίδιες» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Τί είπαν στη σύσκεψη οι Δήμαρχοι

Δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης: «Τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας και του κεντρικού κράτους ήταν γρήγορα. Έχουμε δουλειά ακόμα μπροστά μας και ζητάμε τη χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση και άλλων έργων υποδομής».
Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου: «Ζητάμε την προτεραιοποίηση έργων που καταθέσαμε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Να τρέξουν τα έργα του Υπουργείου Υποδομών στο οδικό δίκτυο του Δήμου μας. Να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση στο φράγμα της Συκιάς».
Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος: «Να χρηματοδοτηθούν άμεσα έργα ύδρευσης, αποκατάστασης του οδικού κυκλώματος Λίμνης Πλαστήρα, αγροτικής οδοποιίας, περιβαλλοντικά έργα προστασίας της Λίμνης Πλαστήρα και αντιπλημμυρικά στους ποταμούς Μέγα και Καριτσιώτη».
Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου: «Αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και έργων υποδομής σε χωριά της επαρχίας Φαρσάλων και στην πόλη των Φαρσάλων».
Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος: «Το κράτος δεν έχει πιστέψει στην αποκέντρωση. Η διαχείριση του ΙΑΝΟΥ αποτελεί καλό παράδειγμα του κράτους που έρχεται να στηρίξει στον πολίτη. Υπήρξε και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Κυβέρνηση και τους Δήμους. Δήμος και Περιφέρεια έχουν ολοκληρώσει την προσβασιμότητα προς οικισμούς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και το προσεχές διάστημα έρχονται και νέα έργα που θα ολοκληρώσουμε την ασφαλή και γρήγορη μετάβαση σε όλους τους οικισμούς και τις αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Καρδίτσας Σωτήρης Αντωνίου: «Δήμος, Περιφέρεια και Κυβέρνηση ανταποκρίθηκαν άμεσα. Έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα στην πόλη της Καρδίτσας. Έχουν γίνει αλλαγές σε κοίτες ποταμών που δυσκολεύουν τη φυσική ροή και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα πρέπει να δούμε την αποκατάσταση και να προχωρήσουμε στον καθαρισμό τους. Να προμηθευτούν Δήμοι και Περιφέρειες ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας που να λειτουργεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Και πιστοποιημένες διασωστικές εθελοντικές οργανώσεις να προμηθευτούν απαραίτητο εξοπλισμό».

Τα νέα έργα που ζητά η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον Ιανό
-Στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Παλαμά και Σοφάδων η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά χρηματοδότηση για 17 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ:
Αποκατάσταση ζημιών στην επ.ο. 9 από αυχένα Μορφοβουνίου έως Φυλακτή 3.500.000
Αποκατάσταση ζημιών στην επ.ο. 10 τμήμα από Καλύβια Πεζούλας έως φράγμα 5.000.000
Αποκατασταση ζημιών στο τμήμα από διασταύρωση επ.ο. 10 προς Καρίτσα και Καρβασαρά 2.500.000
Αποκατασταση ζημιών στην επ.ο. 2 τμήμα από Μητρόπολη έως Καστανιά 2.500.000
Αποκατάσταση ζημιών στην επ.ο. 8 απο Μητρόπολη έως Τσαρδάκι 600.000
Αποκατάσταση ζημιών στην επ. ο. 1 στο τμήμα από Κέδρο έως όρια νομού Ευρυτανίας και παράκαμψη μέσω Αηδονοχωρίου 2.200.000
Αποκατασταση ζημιών στο οδικό τμήμα από Σοφάδες έως Καλλιφώνι μέσω Καρποχωρίου 800.000
Αποκατασταση ζημιών στο οδικό τμήμα από Κυψέλη μέχρι Φύλλο 800.000
Αποκατασταση ζημιών στο οδικό τμήμα από Ψαθοχώρι μέχρι Μαραθέα 1.000.000
Αποκατασταση ζημιών στην επ.ο. 15 από Παλαμά έως όρια νομού Τρικάλων μέσω Βλοχού και διασταύρωση προς Αγιο Δημήτριο και όρια ν. Λάρισας 5.000.000
Αποκατασταση ζημιών στο οδικό τμήμα από Ιτέα έως Πέτρινο 1.000.000
Αποκατασταση ζημιών στο οδικό τμήμα από Βλόχο εως Πεδινό μέσω Μαραθέας 2.000.000
Μελέτες οδοποιίας 600.000
Γέφυρα Πέτρινου δήμου Παλαμά 1.000.000
Γέφυρα Καρίτσας δήμου Λίμνης Πλαστήρα 600.000
Επισκευή γέφυρας Καλύβια Πεζούλας δήμου Λίμνης Πλαστήρα 600.000
Μελέτες γεφυρών 300.000 ευρώ

-Στο Δήμο Αλμυρού η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά χρηματοδότηση για 9 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 εκατομμυρίων ευρώ:
Αποκατασταση οδικού δικτύου ε.ο.33 Νεοχωράκι-Νεράιδα-Ανθότοπος 1.500.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου τμήμα Αργιλοχώρι-Ανθότοπος 2.500.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου ε.ο.71 111 Π.Μ. 800.000
Αποκατάσταση οδικού δικτύου ε.ο. 33 Νεράιδα-Ανάβρα 1.800.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου ε.ο. 32 Αργιλοχώρι-Αλμυρός 1.500.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου τμήμα Ανθότοπος-Ζαρκαδοχωρι 1.800.000
Μελέτη οριοθέτησης ρέματος Ξηριά Αλμυρού 800.000
Αποκατασταση συντήρηση υδατορεμάτων Δ. Αλμυρού 1.000.000
Αποκατασταση οδικού δικτύου π.ε.ο. 1 Αιδίνι-Κρόκιο 1.800.000 ευρώ

-Στον Δήμο Φαρσάλων η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά χρηματοδότηση για 7 νέα έργα προϋπολογισμού 19.200.000 ευρώ:
Εθνική οδός 30 Φάρσαλα-Βολος 4.000.000
Φάρσαλα-Αχίλλειο-Δίλοφος-Ναρθάκι 2.400.000
Επαρχιακή οδός 38 Δέντρα – Ναρθάκι – Άγιος Αντώνιος – Δεντροχώρι – Σκοπιά – Πλάτανος 5.000.000
Επαρχιακή οδός 33 Υπέρεια – Λόφος – Ευύδριο (Μικρό – Μεγάλο) 2.000.000
Επαρχιακή οδός 34 Λόφος – Πολυνέρι – Σταυρός 1.800.000
Επαρχιακή οδός 37 Σταυρός – Φάρσαλα 2.500.000
Επαρχιακή οδός 36 Βαμβακού – Ρήγαιο – Ασπρόγεια – επαρχιακή οδός 41 – επαρχιακή οδός 35 Κρήνη – Ευύδριο 1.500.000 ευρώ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το