Τοπικά

Σύσκεψη στη Ζαγορά για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Πηλίου

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου πραγματοποίησαν σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Πηλίου. Όπως τονίστηκε, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ο Δήμος και η Περιφέρεια που φέρουν την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί, δεν έχουν κάνει καμία κίνηση προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων τα οποία κάθε χρόνο γίνονται χειρότερα.

Ειδικότερα, οι αγρότες κατηγόρησαν για αδιαφορία τη Δημοτική αρχή και τις τοπικές κοινότητες, επειδή δεν αποκατέστησαν τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2018 στο δίκτυο άρδευσης με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της λειψυδρίας να αντικρίσουν την ξήρανση πολλών νεόφυτων δεντρυλλίων. Όσον αφορά την άρδευση, σε πολλά χωριά της δημοτικής ενότητας Μουρεσίου, όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει καν δίκτυο άρδευσης και εμμέσως πλην σαφώς οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους. “Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και ζητάμε άμεση επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση του συστήματος άρδευσης, κλειστό δίκτυο άρδευσης σε ολόκληρο τον Δήμο”, τόνισαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Στη συνέχεια τέθηκε το ζήτημα των καταστροφών από τον καύσωνα και την παρατεταμένη εναλλαγή της θερμοκρασίας, εξαιτίας των οποίων πολλοί καστανοπαραγωγοί αντικρίζουν μεγάλη μείωση στην παραγωγή τους, η οποία κατά μέσω όρο είναι στο 60% από το Πουρί ως το Ξουρίχτι. Οι καστανοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς έχουν κάνει όλα τα έξοδα καλλιέργειας και αποζημίωση δεν θα υπάρχει. Στα μήλα υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα διότι ο καύσωνας «έκαψε» σημαντικό μέρος της παραγωγής. Η απάντηση του ΕΛΓΑ ήταν ότι αφού η θερμοκρασία δεν έφτασε 40 βαθμούς αποζημίωση δεν έχει (βάσει κανονισμού). “Εμείς και σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι: να γίνει αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας για όλες τις νόσους και κίνδυνους”, επισήμαναν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων.

Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο κόστος παραγωγής, καθώς πολλές φορές τα έξοδα ξεπερνάνε τα έσοδα. Ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητα αγροεφόδια και καύσιμα καθώς και μείωση των τιμών τους.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η αγροτική οδοποιία που δεν είναι για αγροτικά οχήματα αλλά για μουλάρια. “Είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα να μην υπάρχουν δρόμοι για τα χωράφια μας. Αυτή η απαξίωση της υπαίθρου μας οδηγεί σε αφανισμό”, είπαν.

Τέλος πέρα από τις μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα, συζητήθηκαν οι ζημιές από τον αέρα και το χαλάζι, για τις οποίες απαιτούν κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από την κυβέρνηση για όλους τους αγρότες του Πηλίου.

“ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ
Αυτό που έχουμε καταλάβει όλο αυτό το διάστημα είναι μόνο μέσα από αγώνες και πίεση καταφέραμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα. Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση, η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά κινητοποιήσεων”, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το