Τοπικά

Σύσκεψη φοιτητριών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας (μέλος ΟΓΕ), με τον Φοιτητικό Σύλλογο του Ειδικής Αγωγής, πραγματοποίησε σύσκεψη φοιτητριών στο Πανεπιστήμιο στο Βόλο , με θέμα: «Νέα Γυναίκα Παλεύουμε μαζί για Μόρφωση – Εργασία – Δημιουργική Ζωή».
Αφού παρουσιάστηκε ένα ppt από την Πρόεδρο του Συλλόγου Κωτή Ρίτσα, για τους αγώνες των εργατριών σ’ όλο τον κόσμο που έγιναν αφορμή να καθιερωθεί η 8η του Μάρτη ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, το λόγο πήρε η Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών, Ευαγγελινού Δέσποινα, μιλώντας για τη νέα φοιτήτρια-σπουδάστρια, τα προβλήματά που αντιμετωπίζει ειδικότερα όταν αναγκάζεται να δουλεύει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο κόστος των σπουδών της. Παράλληλα ανέφερε και τις διεκδικήσεις που προβάλλει το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα για τις νέες κοπέλες. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, η ΟΓΕ, παλεύει για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στη μόρφωση, στην εργασία, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. H ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί για όλες αποκλειστικά με νομικές ρυθμίσεις. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια κοινωνία που θα εξασφαλίζει την καθολική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική παραγωγή. Αυτό προϋποθέτει ένα καθολικό σύστημα δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τις νέες γυναίκες. Ενα σύστημα που θα διαμορφώνει το κατάλληλο γυναικείο επιστημονικό δυναμικό με ολοκληρωμένη μόρφωση.»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Κουβάτση Βάσω, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες φοιτήτριες και φοιτητές, όπως οι ελλείψεις σε σίτιση, στέγαση, μεταφορές, οι αναδιαρθρώσεις που περνάνε στην εκπαίδευση και οδηγούν στην αποσύνδεση πτυχίου και επαγγέλματος, τα προβλήματα των αδιόριστων εκπαιδευτικών καθώς και μια σειρά άλλα ζητήματα που απασχολούν τις νέες κοπέλες.
Τέλος, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση και προβληματισμός από τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στη σύσκεψη. Τα ερωτήματα που κυριάρχησαν ήταν: πώς μπορεί να ξεπεραστεί η γυναικεία ανισοτιμία, ποιος ευθύνεται, ποια είναι η διέξοδος από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γυναίκα σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το