Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ: Οπισθοδρομικός ο χαρακτήρας των αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση στο Οικογενειακό Δίκαιο

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές της Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οικογενειακό Δίκαιο: Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» την Τρίτη 11 Μαΐου 2021.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι:
Ιλεάνα Σακκά: Εκπρόσωπος της Επιτροπής των Γυναικείων Οργανώσεων,
Σπύρος Λάππας: Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Φανή Γιωτάκη: Δικηγόρος,
Παναγιώτης Βουτυράκος: Ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος,
Κατερίνα Παπαθεοδώρου: Συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Μαρίνα Γ. Χρυσοβελώνη: Δικηγόρος, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Ισότητα Φύλων, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ .

Σε όλες τις ομιλίες τονίστηκε ο χαρακτήρας των αλλαγών που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι οπισθοδρομικός και ότι οι αλλαγές αυτές ανατρέπουν το προοδευτικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας με το Οικογενειακό δίκαιο που ψηφίστηκε το 1983.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη αναφέρθηκε στην παρέμβαση της στις επιφυλάξεις και παρατηρήσεις που κατέθεσαν η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, ενώ έκφρασε την έκπληξη της για το γεγονός ότι το υπουργείο αγνόησε εντελώς τις δημόσιες τοποθετήσεις γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, καθηγητών Πανεπιστημίων από πολλά επιστημονικά πεδία και δικηγόρων με πολύχρονη εμπειρία, επιλέγοντας ως συνομιλητή του οργανώσεις πατεράδων που εκφράζουν ένα ασήμαντο ποσοστό των γονιών που έχουν πάρει διαζύγιο.

Τόνισε επίσης πως με το νομοσχέδιο ανατρέπεται ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του ισχύοντος Οικογενειακού Δικαίου, υπονομεύεται το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, ενώ οι διατάξεις του έρχονται σε σύγκρουση με τις σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία επικυρώθηκε από την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αφού αναφέρθηκε στους κινδύνους που οδηγεί το νομοσχέδιο για τις γυναίκες και παιδιά που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έκλεισε την τοποθέτηση της προβάλλοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας Οικογενειακών Δικαστηρίων στελεχωμένα από εξειδικευμένους δικαστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το