Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Στήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του – Κανείς χωρίς δημόσια φροντίδα υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ,) τα σωματεία των εργαζομένων στη δημόσια υγεία και άλλα συνδικάτα της Μαγνησίας οργάνωσαν διαμαρτυρία σήμερα με κεντρική αιχμή τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και τις ελλείψεις στα ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας.
Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει αυτή την κινητοποίηση, θεωρώντας πως η υγειονομική κρίση του κορωνοιού ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τεράστια αξία των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας και την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσης του ΕΣΥ στη χώρα μας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι επιτακτική η ανάγκη της ενίσχυσης του Νοσοκομείου Βόλου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της δημόσιας υγείας τη στιγμή που αντιμετωπίζει δραματικές ελλείψεις και κενά σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα προστασίας των εργαζομένων σε αυτό. Αυτή η ενίσχυση πρέπει να συμβεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι μέσα από την αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ. Ταυτόχρονα, πρέπει να υλοποιηθεί η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για τη δημιουργία κέντρου αναφοράς κορωνοιού για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Τώρα είναι η ώρα μιας μεγάλης επένδυσης στη Δημόσια Υγεία και μιας αποφασιστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των υπόλοιπων δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές , εξοπλισμό και μέσα.
Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μείνει χωρίς αποτελεσματική δημόσια φροντίδα υγείας σε συνθήκες πανδημίας

Προτείνονται:
• Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και «θωράκισης» των υγειονομικών
• Επιτάχυνση και ενίσχυση των προσλήψεων επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού- παραϊατρικού προσωπικού
• Ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ – επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος
• 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού – όχι προσλήψεις συμβασιούχων «μιας χρήσης»
• Κεντρική διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων για τον κοροναϊό– ενιαία κριτήρια για τη συνταγογράφησή τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – ενίσχυση των δημόσιων εργαστηρίων και αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ – μηδενική συμμετοχή για τον πολίτη.
• Ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες (πρόσφυγες-μετανάστες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία, ψυχιατρεία και προνοιακά ιδρύματα, διαβιούντες σε στρατώνες, φυλακισμένοι, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι) – έμφαση στην οργανωμένη αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών και στην αναβαθμισμένη υγειονομική κάλυψη στα ΚΥΤ και στα camps.
• Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, σε ένα ενιαίο δίκτυο εξωνοσοκομειακής και κατ’οίκον φροντίδας των ασθενών.
• Ενίσχυση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης με το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό (γιατροί Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, επόπτες Δημόσιας Υγείας) για την πραγματοποίηση των απαραίτητων υγειονομικών ελέγχων και την επαρκή επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας.

«Διεκδικούμε από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, ανεπαρκειών και ελλείψεων, για να ενισχυθεί το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας και αλληλεγγύης τόσο των εργαζομένων στο ΕΣΥ όσο και των πολιτών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι υγειονομικοί του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που σήμερα σηκώνουν όλο το βάρος, να δώσουν με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία τη δύσκολη μάχη κατά της πανδημίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το