Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: “Όχι” στο εργοστάσιο παραγωγής SRF – Απαράδεκτη μεθόδευση της δημοτικής αρχής Βόλου

Για «απαράδεκτη μεθόδευση της δημοτικής αρχής» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, σε ανακοίνωσή του για το θέμα δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF που εισάγεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Αλ. Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου επισημαίνουν ότι αφενός δεν πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις για τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., αφετέρου δεν υπάρχουν οι όροι για να γίνει σοβαρός διάλογος για ένα κρίσιμο θέμα για το μέλλον της πόλης. Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, δηλώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην δημιουργία αυτού του εργοστασίου στον Βόλο.

Αναλυτικά, η δήλωση:
Ζητήματα όπως αυτό της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF στον Βόλο, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, δεν μπορούν να αποφασίζονται από τις τοπικές αρχές, στις σημερινές συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία.
Θεωρούμε απαράδεκτη την μεθόδευση της δημοτικής αρχής να φέρει αυτό το τόσο σοβαρό θέμα προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την πραγματοποίηση της οποίας μάλιστα, δεν πληρούνται οι υγειονομικές προϋποθέσεις, ενώ είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχουν οι όροι για να γίνει σοβαρός διάλογος για ένα κρίσιμο θέμα για το μέλλον της πόλης μας.
Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην δημιουργία αυτού του εργοστασίου στον Βόλο.
Υπενθυμίζουμε ότι το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος σε παλιότερη πρόταση του δήμου Βόλου, τον Μάρτιο του 2019, είχε αποφανθεί ότι ο στόχος της μονάδας να παράγει δευτερογενές καύσιμο τύπου SRF για την χρήση από βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου, δεν συνάδει με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ούτε και με την κείμενη νομοθεσία. Ο εθνικός σχεδιασμός δίνει προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων.
Το υπουργείο είχε προτείνει την δημιουργία μικρής κλίμακας μονάδων ανάκτησης οργανικών αποβλήτων μέσω κομποστοποίησης και αναερόβιας χώνευσης αλλά και μέσω επεξεργασίας σε μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων, αξιοποιώντας πλήθος τεχνικών επιλογών που είναι διαθέσιμες.
Το Υπουργείο είχε απορρίψει την πρόταση του Δήμου Βόλου, θεωρώντας εκτός των άλλων ότι
1)ο τεμαχισμός και ομογενοποίηση των εισερχομένων αποβλήτων, υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα υλικών που θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να προωθηθούν προς ανακύκλωση.

2) δεν τεκμηριώνεται ότι από την προτεινόμενη επεξεργασία παράγεται SRF, ιδιαίτερα δε με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία

3)δεν προκύπτει από την ακολουθούμενη διαδικασία η παραγωγή αποβλήτων πλαστικού και μάλιστα σε ποσοστό περίπου 12%.
Με δεδομένη αυτή την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, τις θέσεις που διατυπώνονται από το ΤΕΕ Μαγνησίας σε σχετική ανακοίνωσή του και τις αντιδράσεις από συνδικάτα της περιοχής μας και τις δημοτικές κινήσεις της αντιπολίτευσης, ζητάμε από την δημοτική αρχή κατ΄ αρχήν να αναβάλλει την σημερινή συζήτηση και στην συνέχεια να επανεξετάσει την θέση της εναρμονιζόμενη με το κλίμα που αποτυπώνεται στις θέσεις όλων των παραπάνω φορέων.
Επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να δώσει παράταση στη διαβούλευση, καθότι εν μέσω πανδημίας είναι αδύνατο για τις οργανωμένες θεσμικές και επιστημονικές εκφράσεις της τοπικής κοινωνίας να συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις στη διαβούλευση. Οφείλει να διαμορφώσει το σχεδιασμό της με βάσει τη βέλτιστη λύση σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το