Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για τις εισφορές: «Διαψεύδονται όσοι παραπληροφορούν»

Σε ανακοίνωση για τις ασφαλιστικές εισφορές που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρεται ότι:

Δόθηκαν στην δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιεί το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τα οποία, με τον νέο ασφαλιστικό νόμο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές του 77% των εμπόρων.

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι για το 77% των επιχειρηματιών, οι νέες ασφαλιστικές εισφορές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ για το 14% υψηλότερες. Ανεπηρέαστο από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών δηλώνει το 9% των επιχειρηματιών.
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και αν συγκριθούν οι νέες ασφαλιστικές εισφορές με το προηγούμενο καθεστώς, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης των επιχειρηματιών (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα, για τους επιχειρηματίες που οι νέες ασφαλιστικές εισφορές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου ένας στους δύο δήλωσε ότι μειώθηκαν κατά πολύ. Ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη μείωση και αντίστοιχο ποσοστό έκρινε ότι μειώθηκαν κατά λίγο οι ασφαλιστικές του εισφορές.
Επίσης, η εκτίμηση για τη μέση μηνιαία ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς του ΟΑΕΕ υπολογίστηκε στα 350 ευρώ, ενώ με βάση τον ΕΦΚΑ ανήλθε στα 261 ευρώ.

Αυτή η πραγματικότητα των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών την οποία αναλύει αυτή η έρευνα οφείλεται στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συσχετίσει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κάθε επαγγελματία με τα εισοδήματά του και όχι με τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός του, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.
Ολοι θυμόμαστε τις κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών συνδικαλιστικών φορέων, ότι το νέο ασφαλιστικό επιβαρύνει υπέρμετρα και άδικα όλους τους επαγγελματίες.
Ενδεικτικά παραθέτουμε απόσπασμα δηλώσεων του προέδρου της ΕΣΕΕ, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, στις οποίες η διαστρέβλωση της πραγματικότητας φτάνει στα όρια της απόλυτης αντιστροφής της, δηλαδή, για να μιλήσουμε με πιο απλά λόγια, το άσπρο παρουσιάζεται ως μαύρο:

«Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ασφαλισμένους ο λογαριασμός του ΕΦΚΑ με τις νέες εισφορές, καθώς διαπιστώνουν ότι θα πληρώνουν υπερδιπλάσια ποσά, από τις εισφορές που πλήρωναν» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η έρευνα και οι υπολογισμοί της Συνομοσπονδίας, αναφορικά με τις νέες εισφορές των εμπόρων και γενικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, επαληθεύτηκαν σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τα υψηλά εισοδήματα είναι αυξημένος ο ΕΦΚΑ, για τα μεσαία εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στα ίδια επίπεδα και ευνοϊκός για τα χαμηλότερα εισοδήματα και για όσους είχαν ζημιογόνο χρήση το 2014, που αποτυπώθηκε στη φορολογική τους δήλωση του 2015. Η καταβολή της μηνιαίας εισφοράς σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζεται στη κατώτατη μηνιαία βάση των 167,95 ευρώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το