Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Επιτακτικό το αίτημα για δημοκρατία λόγω των αυταρχικών πολιτικών επιλογών της Ν.Δ.

“Το αίτημα για δημοκρατία γίνεται πιο επιτακτικό, λόγω των ακραίων αυταρχικών πολιτικών επιλογών καταστολής από την κυβέρνηση της Ν.Δ.”, τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για περιστολή των συναθροίσεων είναι καθόλα αντισυνταγματική και θυμίζει “νοοτροπία χούντας”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που υπογράφουν η Ν.Ε. Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές Α. Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου:

Η 17η Νοέμβρη του ‘73 είναι επέτειος μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που ακολουθώντας εκείνη της Νομικής, κινητοποίησε μαζικά τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας μας. H εξέγερση, στην οποία πρωτοστάτησε το φοιτητικό κίνημα αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή του αγώνα αντίστασης του Ελληνικού λαού στην επτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Στην Μεταπολίτευση, το Πολυτεχνείο καθιερώθηκε στη συνείδηση του λαού μας ως ένα διαρκές σύμβολο αυτοθυσίας, ενώ παραμένει ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης στη συλλογική μνήμη για τις δημοκρατικές διεκδικήσεις κάθε γενιάς, όσο και αν οι εποχές, τα προβλήματα και οι προκλήσεις αλλάζουν.

Φέτος, 47 χρόνια μετά, καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ιστορική αυτή ημέρα μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η έξαρση της πανδημίας επιβάλλει να τιμήσουμε αυτή την επέτειο με διαφορετικούς τρόπους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι αγώνες και τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, καθίστανται πιο επίκαιρα και πιο ουσιώδη από ποτέ. Το αίτημα για δημοκρατία γίνεται πιο επιτακτικό, λόγω των ακραίων αυταρχικών πολιτικών επιλογών καταστολής της Κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας, με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, η ΝΔ επιβάλει περιστολή των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων τις ημέρες της επετείου. Πρόκειται για μια ενέργεια καθόλα αντισυνταγματική, θυμίζοντας νοοτροπία χούντας η οποία ξυπνά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά κάθε ενεργού πολίτη, προκαλώντας ταυτόχρονα την έντονη αντίθεση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση μετά την παταγώδη αποτυχία της να ελέγξει το δεύτερο πανδημικό κύμα στην χώρα μας, αφού αρνήθηκε να πάρει προληπτικά μέτρα ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., της δημόσιας Παιδείας και των συγκοινωνιακών μέσων προσπαθεί να κλιμακώσει την ένταση και να στρέψει αλλού την ατζέντα. Είναι συνήθης τακτική της άλλωστε να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους στη νεολαία, καθώς και να χρησιμοποιεί βία και καταστολή ενάντια σε οποιαδήποτε κοινωνική έκφραση θεωρεί ότι απειλεί τα σαθρά της θεμέλια. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την περιφρούρηση των πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Όλα εξάλλου πηγάζουν από την Δημοκρατία. Το ύψιστο αυτό απόκτημα μακρόχρονων αγώνων που έχουμε δικαίωμα και καθήκον να προστατέψουμε και να τιμήσουμε.

Το Πολυτεχνείο ζει ! Οι αγωνιστές του, οι χιλιάδες που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, μας δείχνουν το δρόμο. Το Πολυτεχνείο ζει ! Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη.
Το κόμμα μας, παρά τις αντισυνταγματικές απαγορεύσεις, θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφάνου, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαψεύδει δημοσίευμα σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωσή του διαψεύδει δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι αλλοιώθηκαν ηχητικές…

24 Μαρτίου 2024

Μόσχα: Οι πρώτες φωτογραφίες των θυμάτων

Οι ρωσικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει επί του παρόντος 29 ανθρώπους από τους 133 που σκοτώθηκαν…

24 Μαρτίου 2024

Τροχαίο με τραυματισμό γυναίκας σε κεντρικό σημείο της Λάρισας

Tροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε κεντρικό σημείο της Λάρισας και συγκεκριμένα στη…

24 Μαρτίου 2024

Η Τοπική Εκκλησία τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου – Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού έφερε την Ανάσταση στην πατρίδα»

Εορταστική εκδήλωση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 23/3, στο Πν.…

23 Μαρτίου 2024

Κέιτ Μίντλετον: Γέμισε το Ουίνδσορ λουλούδια και γράμματα

Λουλούδια και γράμματα αφήνουν από το πρωί εκατοντάδες Βρετανοί έξω από τη βασιλική κατοικία, ως…

23 Μαρτίου 2024

Μακελειό στη Μόσχα: «Προσποιήθηκα ότι ήμουν νεκρή» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως από την τρομοκρατική επίθεση που έλαβε χώρα το…

23 Μαρτίου 2024