Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Χιλιάδες απόφοιτοι μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ευθύνη της κυβέρνησης 

Σε ανακοίνωσή τους, η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή οι βάσεις και τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Θέλουμε να συγχαρούμε τους νέους και τις νέες, που μέσα στις αντίξοες συνθήκες της φετινής χρονιάς κατάφεραν να ανταπεξέλθουν, αλλά και όσες και όσους έκαναν την προσπάθειά τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και καλή συνέχεια στις σπουδές τους!

Στεκόμαστε στο πλάι των χιλιάδων υποψηφίων που βλέπουν την πόρτα για την είσοδο στα ΑΕΙ κλειστή, λόγω του απαράδεκτου νομοθετήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Για τους μισούς περίπου, από τους 40.000 νέους και νέες που μένουν εκτός ΑΕΙ, ευθύνεται το νέο σύστημα εισαγωγής, που μάλιστα εφαρμόστηκε εν μέσω πανδημίας.

Με αυτήν την επιλογή τους, η κυβέρνηση και η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, φέρουν την αποκλειστική ευθύνη που χιλιάδες απόφοιτοι μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που σε δεκάδες τμήματα εισάγονται ελάχιστοι υποψήφιοι. Χαρακτηριστικότερη σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι η περίπτωση του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, με μηδενικό αριθμό εισακτέων.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περίπου το 20% των θέσεων μένουν κενές. Αρκετά τμήματα με σύγχρονες ειδικότητες έχουν ελάχιστους εισακτέους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το τμήμα Συστημάτων Ενέργειας με 3 εισακτέους, το τμήμα Περιβάλλοντος με 6 και το Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στο Βόλο, στο οποίο καλύπτονται μόλις 14 από τις 166 θέσεις.

Πλήττονται όμως, και τμήματα βασικών επιστημονικών αντικειμένων, όπως το Φυσικής και το Μαθηματικών στη Λαμία, με 18 και 33 εισακτέους αντίστοιχα, ενώ τμήματα με σημαντική παράδοση στο ΠΘ, όπως το τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Βόλο, χάνουν τα 2/3 των εισακτέων τους.

Δεν έχουμε αυταπάτες για το σχέδιο και την ταξική πολιτική που υλοποιεί η κα. Κεραμέως. Όπως δήλωσε άλλωστε, κατάφερε να μην “εγκλωβιστούν” οι νέοι στα δημόσια ΑΕΙ, καθιστώντας τους αυτομάτως πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια, αν φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα. Δυστυχώς, οι χειρότερες εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν και τα τελευταία επιχειρήματα της υπουργού για δήθεν «αριστεία» κατέρρευσαν.

Αδιαπραγμάτευτος πολιτικός μας στόχος είναι η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Προϋπόθεση βέβαια, είναι να “απεγκλωβιστεί” η δημόσια εκπαίδευση από την οπισθοδρομική, ακραία συντηρητική και βαθιά ταξική πολιτική των Μητσοτάκη-Κεραμέως.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το