Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου – Να απαντήσει αν τις στηρίζει ο πρωθυπουργός»

Απαντήσεις για τις δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για απόπειρα δημιουργίας περισπασμού με τον μίνι ανασχηματισμό που προχώρησε αιφνίδια ο Πρωθυπουργός.

«Συνιστά τεράστιο θράσος, η Κυβέρνηση που ασκεί εδώ και χρόνια εξωτερική πολιτική με γνώμονα την επίθεση στους αντιπάλους της ως “εθνική εξαίρεση”, την πατριδοκαπηλία και τις εσωκομματικές της ισορροπίες, να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για ευαισθησία στα εθνικά θέματα, τη στιγμή, μάλιστα, που όχι μόνο δεν καταδικάζει τις επικίνδυνες δηλώσεις Συρίγου για την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά περιορίζεται σε ακατάληπτες δικαιολογίες για να τις καλύψει» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Συρίγος όχι μόνο δεν ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί Συνθήκης της Λωζάννης που είναι “κατά 97% παρωχημένη”, αλλά τόνισε επιπλέον ότι “ως ένα βαθμό είναι παρωχημένη και ως προς τις μειονότητες”. Αυτά από μία Κυβέρνηση που εκμεταλλεύτηκε με τον χειρότερο τρόπο το μειονοτικό πριν τις εκλογές», συμπληρώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «η αναπαραγωγή αυτών των θέσεων με την ανοχή, μάλιστα, της Κυβέρνησης δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους και ερωτήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν από τον αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό» .

«Πρώτον, δεν υπάρχει κανείς εκτός από τον ίδιο τον κ. Συρίγο που να θεωρεί πειστικό, πως ο ισχυρισμός ότι 97% της Συνθήκης είναι “παρωχημένο” δεν αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης στην Τουρκία για να προωθήσει τις απαράδεκτες θέσεις της περί αναθεώρησης. Εάν ανοίξει αυτή η συζήτηση, ελάχιστη σημασία έχει αν η Τουρκία επιδιώκει να αναθεωρήσει το ” 97%” ή το υπόλοιπο “3%”. Δεύτερον, οι θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιορίζονται ούτε στην επίκληση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ούτε στην θέση πως “ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”»,συνεχίζει.

Επικαλείται ακόμα το Υπουργείο Εξωτερικών που τονίζει ότι τα νησιία στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπεται ότι «θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως» και σχολιάζει ότι «ουδέποτε – και ορθώς- ελληνική κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, έχει πάει πέρα από αυτήν τη θέση, ανοίγοντας συζήτηση για το ποιες διατάξεις της Συνθήκης είναι ή δεν είναι ανενεργές και σε ποιον βαθμό ή πώς ερμηνεύονται».

«Τρίτον, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο πρώην Υπουργός μίλησε ως “ακαδημαϊκός” και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι μίλησε “με την επιστημονική του ιδιότητα”. Λίγα λεπτά αργότερα ο κ Συρίγος τόνισε ότι “επειδή άκουσα κάτι για επιστημονικές θέσεις” σημειώνω ότι οι θέσεις μου “δεν είναι επιστημονικές αλλά βαθύτατα πολιτικές”», προσθέτει.

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «αντί να παίζει με τις λέξεις, να αποφασίσει εάν αποδέχεται ή απορρίπτει τη θέση του πρώην Υπουργού του».

Πηγή: ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τι έδειξε η νεκροψία για το 15 μηνών βρέφος που πέθανε ξαφνικά στην Πτολεμαΐδα – Προβληματίζουν καταγγελίες από το οικογενειακό περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε η νεκροψία - νεκροτομή στο βρέφος 15 μηνών το οποίο πέθανε τα ξημερώματα της…

3 Ιανουαρίου 2024

Στο Νοσοκομείο Βόλου κοριτσάκι με κάταγμα

Στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρεται αυτή την ώρα μικρό κοριτσάκι που διακομίσθηκε από την Σκιάθο. Ειδικότερα,…

3 Ιανουαρίου 2024

Έρευνα της εισαγγελίας της Ρώμης για νοθευμένο ελαιόλαδο σε 50 εστιατόρια

Έρευνα διεξάγει η εισαγγελία της Ρώμης με αντικείμενο νοθευμένο ελαιόλαδο, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήσαν…

3 Ιανουαρίου 2024

Λάρισα: Συναγερμός για παιδάκι στα επείγοντα του ΓΝΛ με εγκαύματα στο πρόσωπο

Ένα παιδί δύο ετών εισήχθη σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου…

3 Ιανουαρίου 2024

Σε λειτουργία από 1/1/2024 ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου – Ποια δικαιολογητικά καταργούνται

Τη λειτουργία του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου από την 1/1/2024 ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για μια…

3 Ιανουαρίου 2024

Κέρδισε το Λόττο αλλά επέστρεψε στη δουλειά για να μην… επιβαρύνει τους συναδέλφους του

Ένας οδηγός delivery για ένα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία πήρε ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο, αφού…

3 Ιανουαρίου 2024