Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή Τραμπ αποτυπώνει το χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ

Αποτέλεσμα το οποίο αποτυπώνει το χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ, αλλά και ψήφο, η οποία ήθελε να δώσει μήνυμα ενάντια στο σύστημα και το κατεστημένο, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Η κ. Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Star και σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, μπορούν να είναι μόνο πολύ θετικές», ενώ σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ανέφερε, πως είναι αναγκαίο να υπάρξει κοινή απάντηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας.

«Είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο αποτυπώνει το χάσμα που υπάρχει στις ΗΠΑ. Το είδαμε αυτό και στην προεκλογική περίοδο και τον τρόπο που εξελίχθηκαν οι δύο καμπάνιες. Σίγουρα ήταν μία ψήφος η οποία ήθελε να δώσει μήνυμα ενάντια στο σύστημα και το κατεστημένο. Φάνηκε τελικά ότι ο Σάντερς ήταν εκείνος από το μέτωπο των Δημοκρατικών ο οποίος θα μπορούσε να έχει διείσδυση στη φτωχή λευκή εργατική τάξη των αμερικανών που τελικά έδωσε τη νίκη στον Τραμπ.

 Περιμένουμε να δούμε και από τους επιλογές του Τραμπ στους υπουργικούς θώκους τελικά ποια απ’ αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει θα θελήσει να τα πραγματοποιήσει, γνωρίζοντας βέβαια ότι το αμερικανικό σύστημα έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι παντοκράτορας αλλά υπάρχουν διάφορα αντίβαρα πολιτειακά. Και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη περίοδο», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου και προσέθεσε:

«Στο ζήτημα των ανισοτήτων στις ΗΠΑ, έγιναν πολλά βήματα την οκταετία Ομπάμα. Έχουν γραφτεί πολλά και για το σύστημα δημόσιας υγείας, αλλά και για μια σειρά άλλων θετικών διακρίσεων και για τις μειονότητες στην Αμερική. Την ίδια στιγμή, όμως, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού λαού -θα το δούμε και μετά τις ποιοτικές αναλύσεις που θα γίνουν από τα στοιχεία της κάλπης- αισθάνεται εκτός συστήματος, αισθάνεται θυμό και απογοήτευση και σε αυτό που θεώρησε ότι αντιπροσώπευε η Χίλαρι Κλίντον».

Αναφερόμενη στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι φαινόμενο δυστυχώς των τελευταίων χρόνων και είναι κάτι στο οποίο πρέπει από κοινού να απαντήσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, τόσο οι δυνάμεις της Αριστεράς όσο και οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας» και προσέθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η άνοδός του στην εξουσία στην Ελλάδα έχει αναδείξει μια διαφορετική προοπτική για την Ευρώπη. Οι πολιτικές λιτότητας, όπως και η άνοδος της ανεργίας έχουν οδηγήσει στην απομόνωση χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες. Η μόνη απάντηση στη λιτότητα, στην ξενοφοβία και στην άνοδο του απομονωτισμού σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών -το είδαμε και με το Brexit- είναι οι πολιτικές συνοχής, είναι οι κοινές πολιτικές προοδευτικών λύσεων και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων».

Για την επίσκεψη Ομπάμα, η κ. Σβίγκου είπε ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση «θέλει να αφήσει πίσω της συγκεκριμένα πράγματα και αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και τη σχέση της με την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα θέλει να δώσει ο κ. Ομπάμα» τόνισε και κατέληξε:

«Είναι θετικό ότι είμαστε τελευταίος σταθμός της περιοδείας του και με δεδομένο, όπως σας είπα και πριν, ότι πριν λήξει η θητεία του θέλει να παρουσιάσει έναν θετικό απολογισμό για το έργο του και με βάση τους στόχους που είχε θέσει και σε σχέση με τη χώρα μας, θεωρώ ότι οι προσδοκίες από την πλευρά μας από την επίσκεψή του μπορούν να είναι μόνο πολύ θετικές».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το