Το κλίμα ανησυχίας, έντονου προβληματισμού και ρευστότητας που επικρατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αποτυπώθηκε πλήρως στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά την σημερινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνεδρίασης.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής διεξάγονται χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ήταν γόνιμη καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατατέθηκαν προτάσεις και ιδέες ενώ οι παρεμβάσεις κάλυψαν μια τεράστια γκάμα θεμάτων, αλλά οι βασικοί άξονες ήταν το Brexit, ο εκλογικός νόμος, η συνταγματική αναθεώρηση και η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο.
Ειδικότερα, ο απόηχος του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς οι τοποθετήσεις για το θέμα αυτό ήταν περισσότερες ακόμη και από το θέμα του εκλογικού νόμου. Πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής απέδωσαν το αποτέλεσμα στις ανισότητες, τις πολιτικές λιτότητας, τις δυσλειτουργίες της ΕΕ και την υιοθέτηση, αλλά και θεσμοθέτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ενώ έμμεσα αλλά με σαφήνεια επικρίθηκε το Βερολίνο για την στάση του.
Πολλά μέλη της ΚΕ εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την άνοδο της ακροδεξιάς και την απέδωσαν στα προαναφερθέντα προβλήματα. Αρκετοί μάλιστα εκτίμησαν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, η άνοδος αυτών των δυνάμεων θα ενισχυθεί.
Απάντηση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί με την αλλαγή των συσχετισμών και την συνεργασία πολλών χωρών. Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αναφορές στις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία για να υπογραμμίσουν ότι πιθανή νίκη του Podemos μπορεί να δημιουργήσει ένα συμμαχικό μέτωπο Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας, ίσως και άλλων χωρών που να επηρεάσει την πορεία των αλλαγών στην ΕΕ.
Στις τοποθετήσεις για τον εκλογικό νόμο υπερίσχυσε συντριπτικά η θέση υπέρ της απλής αναλογικής, ωστόσο παράλληλα αναπτύσσεται και προβληματισμός για την αναζήτηση συμμαχιών που απαιτούνται για την διακυβέρνηση της χώρας σε περίπτωση εφαρμογής της απλής αναλογικής. Υπέρ των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος τάχθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος.
Η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο, οργανωτικά και διαδικαστικά θέματα, τέθηκαν από πολλά μέλη του οργάνου. Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα καλύτερης συνεργασίας κυβέρνησης -κόμματος.
Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση αύριο θα υπάρξει απόφαση και ήδη αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για την πραγματοποίησή του.
Στην αυριανή συνεδρίαση θα μιλήσουν οι περισσότεροι υπουργοί. Οι εργασίες της ΚΕ θα ολοκληρωθούν με την ψήφιση της Πολιτικής Απόφασης και τις αλλαγές στο Καταστατικό.
Πηγή www.ethnos.gr