Κόσμος

Συρία: Τουλάχιστον 60 άνθρωποι πέθαναν από την επίθεση με χημικά, αναφέρει οργάνωση

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά τις πληροφορίες για χημική επίθεση εναντίον της πόλης Ντούμα, τελευταίου θύλακα των ανταρτών στην ανατολική Γούτα, στη Συρία. Ο ΟΑΧΟ «πραγματοποίησε προκαταρκτική ανάλυση των πληροφοριών για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων μόλις δημοσιοποιήθηκαν», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού. Επιπλέον στοιχεία θα συγκεντρωθούν «προκειμένου να προσδιοριστεί αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα», πρόσθεσε.

Οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 άλλων στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Γούτα της Συρίας, δήλωσε σήμερα μία οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας στη Συρία.
Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.

«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.
Σχολιάζοντας την επίθεση με χημικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι την χαρακτήρισε «αποκρουστική» συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει έρευνα και να υπάρξει απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία η οποία καταδίκασε την επίθεση «δείχνοντας» ως υπεύθυνο το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ. «Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Τα γεγονόταν δείχνουν ως υπεύθυνο το καθεστώς του Ασαντ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σημείωσε ότι «ότι είναι επικίνδυνο να βγάλουμε συμπεράσματα για την επίθεση με χημικά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και χωρίς να υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα στοιχεία».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το