Κόσμος

Συρία: Δεκαπέντε άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού

aeroskafi

Τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στη βόρεια Συρία, σε αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών στη συριακή και την ιρακινή επικράτεια, όπως γνωστοποίησε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν μαχητικά αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού έπληξαν την κοινότητα αλ Γαντούρα μετά τα μεσάνυχτα, σκοτώνοντας 15 αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της ΜΚΟ.
Η κοινότητα αλ Γαντούρα, την οποία κατέχει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπιού, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά της Μίνμπετζ, που επίσης βρίσκεται χέρια του ΙΚ και πολιορκείται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

 
Αυτές οι επιδρομές καταγράφηκαν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του διεθνούς συνασπισμού για την έναρξη επίσημης έρευνας σχετικά με εκείνες της 19ης Ιουλίου που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 56 αμάχους —σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων— στο χωριό αλ Τούχαρ, κοντά στη Μίνμπετζ.
Αξιωματικοί του συνασπισμού εξέτασαν «εσωτερικές και εξωτερικές πληροφορίες» που βρίσκονταν στη διάθεσή τους και συμπέραναν ότι υπάρχουν «αρκετά» αξιόπιστα στοιχεία για θύματα μεταξύ των αμάχων για να αρχίσει μια έρευνα, εξήγησε χθες ο συνταγματάρχης Κρις Γκάρβερ.
Όμως «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος» πριν η έρευνα καταλήξει σε συμπεράσματα», επισήμανε ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού.

 
Η μεγαλύτερη οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε τον διεθνή συνασπισμό να αναστείλει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μετά από αυτά τα πλήγματα.
Η Διεθνής Αμνηστία εξάλλου κάλεσε τον διεθνή συνασπισμό να «διπλασιάσει την προσπάθεια να προλαμβάνονται οι θάνατοι αμάχων και να ερευνώνται πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τονίζοντας ότι οι επιδρομές της 19ης Ιουλίου «ίσως να στοίχισαν τις περισσότερες ζωές μεταξύ των αμάχων» από κάθε άλλη φορά μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περίπου 600 άμαχοι, ανάμεσά τους 136 παιδιά, έχουν σκοτωθεί έκτοτε σε αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το