Τοπικά

Συντροφιά το βιβλίο στις μέρες της καραντίνας – Ανοικτά από χθες δεκάδες βιβλιοπωλεία της Μαγνησίας

Το βιβλίο ως μια πολύ γλυκιά και αναζωογονητική συντροφιά στις δύσκολες μέρες της καραντίνας επέλεξαν αρκετοί συμπολίτες μας που αναζήτησαν τις αντίστοιχες αγορές μέσα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα των βιβλιοπωλείων.
Τα 40 βιβλιοπωλεία της Μαγνησίας άνοιξαν ξανά χθες μετά από περίπου 50 μέρες λουκέτου λόγω της πανδημίας. Τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας δέχτηκαν τους πελάτες τους οι οποίοι προσέρχονταν για να εξυπηρετηθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι βιβλιοπώλες όντας και ελεύθεροι επαγγελματίες προσπαθούν και αυτοί να ανιχνεύσουν το νέο τοπίο που δημιουργείται σε καιρούς πανδημίας, να μελετήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου βιβλιοπωλών, χαρτοπωλών, εκδοτών Μαγνησίας κ. Χρήστος Αγιώτης δήλωσε πως «όπως σχεδόν όλοι οι κλάδοι, έτσι και εμείς, έχουμε ζημίες από την πολυήμερη καραντίνα. Για παράδειγμα λίγο πριν κλείσουμε, τα βιβλιοπωλεία είχαν προμηθευτεί βιβλία που χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές εξετάσεις και τα οποία σχετίζονται με τις επαναλήψεις που κάνουν στα εξεταζόμενα μαθήματα. Υπάρχει δηλαδή ένα στοκ από βιβλία τα οποία δεν ξέρουμε, αν θα πουληθούν».
Κάποια από τα βιβλιοπωλεία που έκλεισαν είχαν αναπτύξει την δυνατότητα του e-shop και προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση μέσα από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Ο κ. Αγιώτης πρόσθεσε πως «από τα 40 βιβλιοπωλεία της Μαγνησίας εκτιμώ πως τα 10-15 διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Βέβαια η κίνηση μέσα από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις δεν ήταν τόσο δυναμική, όπως ίσως συνέβη με άλλα προϊόντα. Πάντως το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην αγορά βιβλίων, καθώς το αναγνωστικό κοινό επιδίωξε να περνά όμορφα το χρόνο του μέσα στο σπίτι».
Πώς είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας για τα βιβλιοπωλεία; «Από τις πρώτες ώρες που ανοίξαμε υπάρχει κινητικότητα και έρχεται ο κόσμος για να προμηθευτεί τα απαραίτητα. Εμείς να αναφέρουμε πως στα βιβλιοπωλεία υπάρχει επάρκεια σε είδη, οι αλυσίδες με τη διανομή λειτουργούν κανονικά, επομένως δεν χρειάζεται βιασύνη νομίζοντας ότι δεν θα βρεθούν είδη».
Συμπλήρωσε δε πως το εκδοτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά, επομένως, όποια βιβλία ήταν να εκδοθούν μέσα στην περίοδο της καραντίνας, αυτό θα γίνει από δω και πέρα και έτσι το αναγνωστικό κοινό θα μπορέσει να τα διαβάσει.

Παράλληλα ο κ. Αγιώτης αναφέρθηκε και στην πορεία των επιχειρήσεων μετά την καραντίνα λέγοντας πως «αυτό που πρωτεύει είναι η ασφάλεια όλων μας. Δεύτερον, χρειάζεται υπομονή από τους επαγγελματίες, τους καταναλωτές, αλλά και τους εκμισθωτές. Τα βιβλιοπωλεία αλλά και χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις ήταν κλειστές για περίπου 50 μέρες και θα χρειαστεί ένα στάδιο προσαρμογής. Επίσης οι επαγγελματίες θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να βοηθηθούν από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διαθέσει η κυβέρνηση για την ιδιωτική οικονομία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το