Τοπικά

Συντροφιά με ένα βιβλίο οι Βολιώτες το καλοκαίρι – Προτιμούν αστυνομικά και ιστορικά μυθιστορήματα 

Αύξηση παρατηρείται στις πωλήσεις βιβλίων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών παρά την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με βιβλιοπώλες οι Βολιώτες προτιμούν ιδιαίτερα τα αστυνομικά και ιστορικά μυθιστορήματα, από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αλλά και διάφορα «ανάλαφρα» καλοκαιρινά αναγνώσματα για τις εξορμήσεις τους στις παραλίες.

Σύμφωνα με την κ. Μαθιουδάκη ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Η ΠΕΝΑ» «οι Βολιώτες παρά την οικονομική κρίση συνεχίζουν να αγοράζουν βιβλία». Συγκεκριμένα η κ. Μαθιουδάκη δήλωσε πως « ο κόσμος του Βόλου έχει σε μεγάλη εκτίμηση το βιβλίο και το αγαπάει. Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας με ιδιαίτερη λογοτεχνική κίνηση. Πάντοτε τέτοιο καιρό ο κόσμος λόγω καλοκαιριού είτε θα πάρει κάποιο βιβλίο για να πάει στην παραλία είτε θα το αγοράσει για να το κάνει δώρο». Η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Πλαστελίνη» κ. Φωτεινή Κωστοπούλου ανέφερε ότι « αν και τα τελευταία χρόνια η ζήτηση λόγω κρίσης έχει μειώσει τις πωλήσεις βιβλίων, ο Έλληνας πάντοτε διάβαζε πολλά βιβλία. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες στις προτιμήσεις των αγοραστών βιβλίων. Οι άντρες φαίνεται ότι προτιμούν τα βιβλία με περιπέτειες ενώ οι γυναίκες τα αισθηματικά. Πάντως και στα δυο φύλα αρέσουν ιδιαίτερα τα αστυνομικά και τα ιστορικά μυθιστορήματα.

Οι έφηβοι και οι νέοι από την άλλη πλευρά έχουν την τάση να διαβάζουν στο διαδίκτυο ηλεκτρονικά βιβλία. Τη μεγαλύτερη ζήτηση την έχουμε από το παιδικό βιβλίο, το οποίο θεωρούμε και το δυνατό μας χαρτί, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ποιοτικά βιβλία από καλούς συγγραφείς και εικονογράφους» Η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου «ΠΑΙΔΕΙΑ» κ. Όλγα Μαχαίρα επιβεβαιώνει ότι οι αναγνώστες λόγω καλοκαιριού προτιμούν την αγορά βιβλίων για να πάνε στην παραλία και δηλώνει όσον αφορά στην κίνηση της αγοράς πως «η μεγάλη κίνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αλλά κάθε χρόνο είναι σταθερή. Μέχρι τώρα μπορούμε να πούμε πως κινείται σε περσινά επίπεδα». Σε αυτό συμφωνούν και οι υπόλοιποι βιβλιοπώλες τονίζοντας όμως πως η κρίση με τις μειώσεις των εισοδημάτων έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη μείωση της ζήτησης.

Τέλος σε ερώτηση για το αν έχουν να προτείνουν κάποιο καλό βιβλίο για το καλοκαίρι οι βιβλιοπώλες προτείνουν τα έργα του γνωστού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Jo Nesbo, τις «Λίγες και μια νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού αλλά και το μυθιστόρημα «Οι Μαγεμένες» της Μ. Κόντζογλου.

Χαράλαμπος Σοφιάδης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το