Τοπικά

Συνθήκες «πολέμου» στο Νοσοκομείο του Βόλου: “Μάχη” χωρίς γιατρούς – Αγωνία για τις διαθέσιμες κλίνες

Με το «φιλότιμο» των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργεί κάτω από καθεστώς απόλυτης πίεσης το Νοσοκομείο του Βόλου, καθώς οι νοσηλευόμενοι από κορωνοϊό καθημερινά αυξάνονται. Το Πανεπιστημιακό δεν μπορεί να δεχτεί ασθενείς καθώς η κατάσταση είναι ασφυκτική και η εντολή είναι να κρατούνται τα κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία στο Νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί με 8 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας και η πρόταση του επιστημονικού συμβουλίου είναι να δημιουργηθεί μια ακόμη μονάδα ΜΕΘ μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό, σε διπλανό χώρο, με τέσσερις κλίνες και δόθηκε το «πράσινο φως» από τη διοίκηση να προχωρήσει το επιστημονικό συμβούλιο και η ιατρική υπηρεσία στους σχεδιασμούς τους. Επίσης πρόταση είναι να δημιουργηθεί νέο Τμήμα Επειγόντων μόνο για covid, δηλαδή ένα Τμήμα που θα χωριστεί και θα εξετάζονται σε έναν χώρο επιβεβαιωμένα και σε έναν χώρο ύποπτα περιστατικά. Μια κλινική covid άρχισε ήδη να λειτουργεί εκ των ενόντων λόγω των συνθηκών, αλλά επιβάλλεται να ενισχυθεί με γιατρούς και προσωπικό που δεν υπάρχει. Το νοσοκομείο για νοσηλεία περιστατικών covid διαθέτει 25 κλίνες και οι 20 έχουν καλυφθεί. Όλες οι προτάσεις για την αναδιάταξη των μονάδων κατατέθηκαν σε πολύωρη σύσκεψη, με τους γιατρούς να εκφράζουν την απογοήτευσή τους. «Έχουμε πάρει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε συναδέλφους από πουθενά και ότι πρέπει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», και κατηγορήθηκε σε όλους τους τόνους το υπουργείο Υγείας και η 5η ΥΠΕ. Την ίδια ώρα σε συναγερμό βρίσκεται και η νοσηλευτική υπηρεσία όπου όλοι οι εργαζόμενοι σε τμήματα και κλινικές «περνάνε» σεμινάρια νοσηλείας ασθενών με covid. Το Νοσοκομείο του Βόλου δεν βρίσκεται μακριά από το σενάριο «επιστράτευσης» όλων των γιατρών από όλα τα τμήματα και τις κλινικές που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στον παθολογικό τομέα για να καλυφθούν οι εφημερίες. Δηλαδή χειρουργοί, νεφρολόγοι, ογκολόγοι και πολλές ακόμα ειδικότητες θα επιστρατευθούν για τις εφημερίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία κλινικών και τμημάτων. «Είναι ένα σενάριο, αλλά δεν είμαστε μακριά από αυτό. Δεν ξέρω βέβαια τι θα αποφασιστεί», εκτίμησε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Μαλινδρέτος.

Δεν υπάρχει βοήθεια

από τα Κέντρα Υγείας

«Είμαστε αβοήθητοι χωρίς συναδέλφους για να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο» δηλώνουν γιατροί του Νοσοκομείου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή  ενώ «μάχη» έχει ξεσπάσει με τα Κέντρα Υγείας που αρνούνται να κάνουν rapid test σε πολίτες. Συνεχίζουν τα Κέντρα Υγείας να κάνουν… συνταγογράφηση. Τα τεστ στα Κέντρα Υγείας μένουν στα συρτάρια , όλοι κατευθύνονται στο Νοσοκομείο και δεν δίνεται καμία εντολή από την 5ΥΠΕ για ενίσχυση του Αχιλλοπούλειου με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας. «Δεν μπορώ να δώσω εγώ εντολή να μετακινηθούν οι γιατροί. Πρέπει να δώσει εντολή 5Η Υγειονομική Περιφέρεια», ήταν η απάντηση του διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Ντόκου όταν ρωτήθηκε από βουλευτή του Νομού, ενώ στο νοσοκομείο του Βόλου εκπονήθηκε «σχέδιο πολέμου» και θα ενισχυθούν οι κλινικές covid με χειρουργούς. «Το πρόβλημα δεν θα το έχουμε σε ένα μήνα αλλά σε τέσσερις ημέρες» ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη όλων των διευθυντών , του επιστημονικού συμβουλίου, της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας». Κάθε μέρα που περνά γίνεται και δυσκολότερη και οι συσκέψεις είναι καθημερινές για επανασχεδιασμό των κλινών φιλοξενίας ασθενών με covid. Οι κλίνες αυξάνονται κάθε μέρα και εφευρίσκονται πατέντες αύξησης των κρεβατιών στην παλιά β’ παθολογική, ενώ γιατροί και νοσηλευτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Τρεις παθολόγοι που έπρεπε να παραδώσουν τις ποδιές τους και να βγουν στη σύνταξη, καθυστερούν την κατάθεση των χαρτιών τους για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Το Νοσοκομείο του Βόλου δεν ενισχύθηκε με γιατρούς παρά τις διαβεβαιώσεις, αλλά με το «σταγονόμετρο» δίνονται και τα μέσα ατομικής προστασίας από την 5ΥΠΕ που δεν εγκρίνει κονδύλια σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το