Ελλάδα

Συνθήκες «πολέμου» στις ΜΕΘ – Κραυγή αγωνίας για τη Θεσσαλονίκη

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας από κορωνοϊό έσπασε το φράγμα των 1.000 (από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα Σάββατο έφτασαν τους 1.035) οι κλίνες των ΜΕΘ γεμίζουν από ασθενείς που δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή έγιναν ακόμα 3.020 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 390 σε ΜΕΘ.

«Εάν δεν ανακοπεί η σφοδρότητα του κύματος τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και προφανώς πρέπει να υπάρξει ένα plan b», σημειώνει μιλώντας στο Open TV ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή έγιναν ακόμα 3.020 εισαγωγές στα νοσοκομεία, 390 σε ΜΕΘ.

Παράλληλα εφιαλτική ήταν η εφημερία της Παρασκευής στο «Παπανικολάου». Και αυτό διότι οκτώ άτομα χρειάστηκαν να διασωληνωθούν ενώ στις κλινικές COVID έγιναν 60 εισαγωγές. «Ήταν άλλη μία δύσκολη μέρα για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Κάθε κλίνη εντατικής που διαμορφώνεται καταλαμβάνεται από ασθενείς μέσα σε λίγες ώρες», προσθέτει ο κ. Καπραβέλος.

Στο μεταξύ η υπάρχουσα κατάσταση οδηγεί τα νοσοκομεία στη μετατροπή χειρουργείων σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Την ίδια ώρα το ΑΧΕΠΑ άρχισε την πρωινή του εφημερία με μόλις τέσσερις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε σύνολο 32. Από την πλευρά τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές δίνουν τη δική τους μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες. «Εάν δείτε πως θα βγούμε έξω θα παρατηρήσετε ότι η στολή από πάνω μέχρι κάτω είναι γεμάτη ιδρώτα», τονίζει νοσηλεύτρια του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

Μάλιστα στα περισσότερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν ακυρωθεί ακόμα και τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Οι προγραμματισμένες επεμβάσεις γίνονται σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις. Από το πρωί του Σαββάτου αρκετοί ήταν οι πολίτες που σχημάτισαν ουρές έξω από το ΑΧΕΠΑ με σκοπό να υποβληθούν σε rapid test για τον κορωνοϊό.

«Κορονοπάρτι» εν μέσω καραντίνας
Από την άλλη πλευρά και ενώ η Θεσσαλονίκη «φλέγεται» από τα κρούσματα κορωνοϊού το βράδυ της Παρασκευής φοιτητές έκαναν «κορωνοπάρτι» σε διαμέρισμα της Τούμπας. Οι αστυνομικοί όταν μπήκαν στο χώρο του πάρτι όπου και εντόπισαν 17 φοιτητές κυρίως από Γαλλία και Ισπανία να διασκεδάζουν και να χορεύουν παρά τα περιοριστικά μέτρα. Τα πρόστιμα «έπεσαν» βροχή ενώ συνελήφθησαν ως διοργανωτές μία Γαλλίδα και ένας Παλαιστίνιος ως διοργανωτές του πάρτι. Παράλληλα τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ. Ακόμη τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης δύο ετών και δύο μηνών με τριετή αναστολή. Μάλιστα ο Παλαιστίνιος φοιτητής κατά την απολογία του στο αυτόφωρο υποστήριξε ότι την ώρα του πάρτι εκείνος κοιμόταν.

Μονάδα ανάνηψης στο ΑΧΕΠΑ μετετράπη σε ΜΕΘ
Σύμφωνα με το Open TV στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο και εφημερεύει, μία μονάδα ανάνηψης με πέντε κρεβάτια μετετράπη σε ΜΕΘ. Τα κρεβάτια διατέθηκαν από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι και το απόγευμα είχαν καλυφθεί τα τρία. Όσον αφορά τις εισαγωγές αυτές μέχρι τώρα έχουν φτάσει τις 29. Μάλιστα άνθρωποι του νοσοκομείου εκτιμούν ότι το πρωί της Κυριακής όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εφημερία οι εισαγωγές θα έχουν φτάσει τις 90. Στον αντίποδα η κατάσταση στο «Γεννηματάς» (εφημερεύει και αυτό), η κατάσταση είναι καλύτερη καθώς μέχρι το μεσημέρι είχαν σημειωθεί 11 εισαγωγές.

Δραματική έκκληση γιατρών και Ζέρβα για απόλυτο lockdown
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Open TV αργά το βράδυ της Παρασκευής εστάλη μία απόρρητη επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι υπογράφοντες ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Στην επιστολή τους τονίζουν ότι «επειδή το επιδημιολογικό προφίλ της πόλης είναι επιβαρυμένο κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή μέτρων ολοκληρωτικού lockdown.

«Πόλεμος» και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας
Δραματικές είναι επίσης οι περιγραφές γιατρών και νοσηλευτών για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας καθώς ο αριθμός των εισαγωγών μέρα με τη μέρα αυξάνεται συνεχώς. «Εάν οι ασθενείς συνεχίσουν να έρχονται με αυτό τον ρυθμό στα νοσοκομεία κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει», υποστηρίζει η Αντιγόνη Καραθάνου, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Βόλου.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου μέχρι και χθες Παρασκευή τα κρούσματα στη Λάρισα έφτασαν τα 721 δημιουργώντας έντονη πίεση στο νοσοκομείο της πόλης. «Υπάρχει μία πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στα δύο νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύονται 150 ασθενείς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Πινακάς, γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται και οι ΜΕΘ καθώς από τις 15 κενή είναι μόνο μία. Μάλιστα δύο ασθενείς που έπρεπε να διασωληνωθούν μεταφέρθηκαν στο Βόλο με αποτέλεσμα και οι τέσσερις ΜΕΘ να είναι μεγάλες. «Από τους 67ασθενείς, οι τέσσερις είναι διασωληνωμένοι στη μονάδα που αναπτύξαμε. Ανοίξαμε τέσσερις κλίνες οι οποίες καλύφθηκαν μέσα σε δύο μέρες», υπογραμμίζει η κυρία Καραθάνου. Ακόμη, δύο περιστατικά από την Καρδίτσα μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα, όπου όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανοίγουν νέες ΜΕΘ και ΜΑΘ. Και στην Κατερίνη η κατάσταση παραμένει δύσκολη ενώ και η Καβάλα ξέμεινε από ΜΕΘ.

Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 12 ΜΕΘ οι έξι είναι κενές ενώ στον Άγιο Ανδρέα από τις 6 ΜΕΘ η μία είναι κενή. Στην Κοζάνη δεν υπάρχουν ΜΕΘ και εάν κάποιος ασθενής χρειαστεί διασωλήνωση θα πρέπει να μεταφερθεί είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στα Γιαννιτσά.

Γεμίζουν εντατικές και στην Αττική
Στην Αττική μέρα με τη μέρα γεμίζουν οι διαθέσιμες κλίνες στις εντατικές και η εικόνα διαρκώς επιδεινώνεται. Σε τρία νοσοκομεία αναφοράς οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Είναι ενδεικτικό ότι στο «Αττικόν» υπάρχουν 17 κλίνες ΜΕΘ και δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη. Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 40 κλίνες εκ των οποίων κατειλημμένες είναι οι 25. Τέλος στο «Σωτηρία» από τις 79 κατειλημμένες είναι οι 45. Στο Θριάσιο δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη ΜΕΘ, ενώ στο Ασκληπιείο της Βούλας υπάρχει μόλις μία κενή ΜΕΘ σε σύνολο 12.

Η σκληρή μάχη της 17χρονης Σοφίας με τον κορονοϊό
Συγκλονίζουν οι περιγραφές ανθρώπων που πάλεψαν ή ακόμη δίνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η μοναξιά, ο φόβος, το άγνωστο τους έχουν σημαδέψει, όπως και η αγωνία για το αν θα καταφέρουν να νικήσουν τον θανατηφόρο ιό. Είναι άνθρωποι νέοι και ορισμένοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους άτρωτους, μέχρι που ήλθαν αντιμέτωποι με τον θανατηφόρο ιό. Ο λόγος για τη Σοφία που περιέγραψε στο Open TV τη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό και τελικά κατάφερε να τον νικήσει.

«Μου φάνηκε σοκαριστικό να βλέπω γιατρούς και νοσηλευτές με στολές αστροναύτη. Κάτι τέτοιο είχα δει μόνο σε ταινία. Όταν μία μέρα μετά μου είπαν ότι το τεστ κορονοϊού βγήκε θετικό και θα χρειαστεί να πάω σε έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης χωρίς την οικογένειά μου αυτό ήταν που με έκανε να τρομοκρατηθώ», τονίζει η 17χρονη.

Όλο το διάστημα της νοσηλείας της οι φύλακες άγγελοί της ήταν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου Πατρών. «Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, ένα συγχαρητήρια. Έχουν και αυτοί οικογένειες με προβλήματα και διακινδύνεψαν να μπουν σε έναν θάλαμο όπου νοσούσαν άνθρωποι από μία ασθένεια για την οποία δεν ξέρουν ουσιαστικά τίποτα». Έπειτα από τις αγωνιώδεις στιγμές που πέρασε η 17χρονη στέλνει το δικό της μήνυμα προς τους συνομίληκους της. «Ειδικά οι νέοι που τείνουν να είναι περισσότερο επαναστάτες, πρέπει να προσέχουν γιατί και εγώ σκεφτόμουν ότι είναι απίθανο να συμβεί σε μένα».

Ο κορωνοϊός δεν κοιτάει ηλικίες
Πρόσωπο με πρόσωπο με τον κορωνοϊό βρέθηκε και ένας άνδρας ηλικίας 31 ετών. «Είμαι μόλις 31 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα και καταλάβαινα ότι δεν μπορούσα να αναπνεύσω και πνιγόμουν. Από τις τρεις πρώτες μέρες δεν μπορούσα να αναπνεύσω και έφτασα ένα στάδιο πριν την εντατική. Ο κόσμος καλό είναι να ανοίξει τα μάτια του και να προσέχει γιατί ο κορωνοϊός δεν κοιτάει ηλικίες», τονίζει στο Ανοιχτό Κανάλι ο Θωμάς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το