Τοπικά

Συνθήκες ερημοποίησης στον θεσσαλικό κάμπο – Χάθηκαν 300.000 στρέμματα βαμβακιού λόγω ξηρασίας

«Οι υδροφόροι ορίζοντες στις στρεμματικές εκτάσεις έχουν πέσει πολύ χαμηλά και πλέον έχουμε μπει στη διαδικασία της ερημοποίησης λόγω έλλειψης νερού» τόνισε ο καθηγητής Γεωργίας και κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον θεσσαλικό κάμπο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή με την ξηρασία έχουν προκαλέσει συνθήκες ερημοποίησης με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται οι καλλιέργειες που είναι ποτιστικές. Λόγω της ξηρασίας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη νερού και οι αγρότες στρέφονται από το βαμβάκι που απαιτεί πολύ νερό στα όσπρια.
Ο κ. Δαναλάτος είναι μέλος της εθνικής επιτροπής που συγκροτήθηκε εδώ και λίγους μήνες για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης.

Ο ίδιος είπε «οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν πέσει πολύ χαμηλά και πλέον μπήκαμε στη διαδικασία της ερημοποίησης λόγω έλλειψης νερού. Ακόμη και πεδινές περιοχές ερημοποιούνται, γιατί δεν μπορούν να βαστάξουν αρδευόμενες καλλιέργειες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και τη μείωση του εθνικού εισοδήματος. Επίσης ερημοποίηση παρατηρείται και στις λεγόμενες επικλινείς περιοχές εξαιτίας της διάβρωσης και υποβάθμισης του εδάφους. Στην Ελλάδα περίπου 200.000 στρέμματα εγκαταλείπονται κάθε χρόνο. Στον άξονα μεταξύ Νίκαιας-Φαρσάλων εγκαταλείπονται επικλινείς εκτάσεις».

Χάθηκαν 300.000 στρέμματα βαμβακιού
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του βαμβακιού, όπου τα τελευταία χρόνια χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνταν με το συγκεκριμένο είδος, εγκαταλείπονται.
«Στη Θεσσαλία έχουμε χάσει λόγω της ξηρασίας, 250.000-300.000 στρέμματα τα τελευταία τρία χρόνια λόγω έλλειψης νερού. Και αυτό είναι άσχημο. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;» ανέφερε ο κ. Δαναλάτος και συμπλήρωσε πως «με κάποιο τρόπο θα πρέπει να μπει νερό στον θεσσαλικό κάμπο. Δεν ξέρω, αν αυτό θα γίνει με την εκτροπή του Αχελλώου ή με τα μικρά φράγματα ή και με τα δύο. Αυτά είναι πολιτικές επιλογές. Πάντως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως, αν δεν ενισχύσουμε με αρδευόμενο νερό στις εκτάσεις, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα προϊόντα που στηρίζονται στο νερό. Αυτό θέλουμε; Και θα μιλάμε για απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ; Και στην κατηγορία των αρδευόμενων καλλιεργειών, εκτός από το βαμβάκι, περιλαμβάνονται και το καλαμπόκι, το τεύτλο. Ζούμε ήδη συνθήκες ερημοποίησης και πρέπει οι εκτάσεις να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο νερό».
Ειδικότερα ανέφερε πως «στη Θεσσαλία τα στρέμματα ανέρχονται στα 4.500.000 από τα οποία το 1.500.000 στρέμματα παραδοσιακά καλλιεργούνται με βαμβάκι, άλλα 500.000 στρέμματα με άλλες ποτιστικές καλλιέργειες. Επίσης 1.500.000 στρέμματα είχε σιτάρι και τα υπόλοιπα στρέμματα ήταν με άλλα είδη».

Επίδραση στο μικροκλίμα
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον οι πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στη Βόρεια Εύβοια.
«Το δάσος προσφέρει οξυγόνο και χαμηλώνει τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας λόγω της εξάντλησης του νερού. Όταν καίγεται τόσο μεγάλη έκταση στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, είναι σαφές πως θα υπάρχουν συνέπειες στο μικροκλίμα τους με περαιτέρω αύξηση της ήδη ανεβασμένης θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες θα είναι ορατές στη βλάστηση, ενώ και το έδαφος θα είναι ευάλωτο σε δυνατές εντάσεως βροχές. Πρέπει να ευχόμαστε να μην πέσουν δυνατές βροχές το Φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όσο δυναμώνει η ένταση της βροχής, τόσο περισσότερο θα διαβρώνεται το έδαφος» ανέφερε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το