Τοπικά

Συνθήκες ασφυξίας στην αγορά του Βόλου – Πτώση τζίρου μέχρι 50% για τους μικρομεσαίους

Συνθήκες ασφυξίας διαμορφώνονται σταδιακά στη τοπική αγορά, με το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων να παραμένουν κλειστές και να αναμένουν την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και τα οποία ανέρχονται στα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα, όμως δεν έγκειται μόνο στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, αλλά και σε αυτές που έχουν μείνει ανοικτές και αρκετές από αυτές υπολειτουργούν, για να μην πούμε ότι φυτοζωούν.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Μαγνησίας, κ. Τρύφων Πλαστάρας, εκτίμησε πως «από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται μέσω των σωματείων τους στην ΟΕΒΕΜ, μόνο ένα 50% είναι ανοικτές. Οι υπόλοιπες έκλεισαν είτε με απόφαση της κυβέρνησης είτε από μόνες τους, επειδή έβλεπαν πως στη γενικότερη στασιμότητα, δεν θα είναι προς όφελός τους να παραμείνουν ανοικτές και να γράφουν ζημιές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση του τζίρου για τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ακόμη λειτουργούν, αγγίζει το 50%.
Το δίλημμα «να κλείσω ή να συνεχίσω να λειτουργώ την επιχείρηση» για αρκετούς επαγγελματίες γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό, καθώς βλέπουν και τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση και δίνουν μια μικρή ανάσα.
Ο κ. Πλαστάρας εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην αγορά από τον κορωνοϊό, θα είναι μεγάλες, καθώς ακόμη και, όταν μια επιχείρηση λειτουργήσει ξανά μετά το τέλος της πανδημίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Κάποιοι δεν θα ανοίξουν
Από την περασμένη Τετάρτη η εμπορική αγορά έβαλε λουκέτο μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Πόσα, όμως, από τα νυν καταστήματα θα ανοίξουν ξανά; «Υπάρχουν συνάδελφοι που μου τηλεφωνούν και μου λένε ότι είτε δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά το κατάστημά τους είτε θα το κάνουν με μεγάλη δυσκολία» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος και πρόσθεσε πως «τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι θετικά και στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ίσως να μη φτάσουν. Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά μέχρι τις 31 Μαρτίου, αλλά όλα είναι ανοικτά για να δοθεί παράταση στο λουκέτο. Και, τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε οι έμποροι περιμένουν να δουν μια τόνωση στην αγορά; Η κατάσταση είναι δύσκολη και μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Ήδη οι έμποροι μετρούν πολλές απώλειες. Είχαν αγοράσει εμπόρευμα για την περίοδο αυτή και τώρα τους έμεινε στα χέρια αδιάθετο και χωρίς κανένα έσοδο».

Παράλληλα υπάρχει και ο βρόχος του ενοικίου. «Η υπουργική απόφαση αναφέρει πως για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ο έμπορος θα καταβάλει στον εκμισθωτή το 60% του μισθώματος. Δηλαδή, αν το ενοίκιο του καταστήματος ανέρχεται τον μήνα στα 1.000 ευρώ, τότε ο έμπορος θα διαθέσει 600 ευρώ. Πού θα βρει αυτά τα χρήματα με τον μισό μήνα το κατάστημα κλειστό και το άλλο μισό με την κατανάλωση πολύ πεσμένη; Εμείς είχαμε ζητήσει τα ενοίκια για Μάρτιο και Απρίλιο να καταβληθούν εξ’ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το