Τοπικά

Συνταξιούχος εφοριακός από τον Βόλο καταδικάστηκε για το «ιερό σκάνδαλο» στα Φάρσαλα

Σε ισόβια καταδικάστηκε ιερέας, βασικός κατηγορούμενος στην πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου στα Φάρσαλα, με κατηγορούμενους κληρικούς και εφοριακούς και την απώλεια 3,8 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επίσης επέβαλε ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών σε δύο γυναίκες συνταξιούχους εφοριακούς, η μία εκ των οποίων από τον Βόλο. Το δικαστήριο έκρινε αθώους έναν ιερέα και δύο συνταξιούχους εφοριακούς, ο ένας εκ των οποίων είναι επίσης από τον Βόλο.

Ειδικότερα. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας καταδίκασε προχθές ιερέα των Φαρσάλων βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, επιβάλλοντάς του ποινή ισόβιας κάθειρξης για την πράξη της υπεξαίρεσης.
Επίσης επέβαλε ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών σε δύο γυναίκες συνταξιούχους εφοριακούς, η μία εκ των οποίων από τον Βόλο, για την πράξη της συνέργειας σε υπεξαίρεση, τους αναγνωρίστηκε όμως το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Αθώοι κρίθηκαν δύο συνταξιούχοι εφοριακοί, ο ένας εκ των οποίων από τον Βόλο και ένας ιερέας.
Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν κατά περίπτωση ήταν: Πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, με σκοπούμενο συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ, των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, υπεξαίρεση από κοινού κατ’ εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άμεση συνδρομή σε χρήση πλαστού εγγράφου.

Η υπόθεση αφορούσε συνεργασία ιερέα και εφοριακών, μέσω της οποίας κατηγορούνταν ότι «φούσκωναν» τις μισθοδοτικές καταστάσεις των ιερέων στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» 3,8 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των δύο ιερέων και των δύο γυναικών εφοριακών και την απαλλαγή των δύο ανδρών εφοριακών, που κατηγορούνταν για άμεση συνδρομή.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ιερέας είχε ορισθεί από τον μητροπολίτη ως αρχιερατικός επίτροπος της εκκλησιαστικής περιφέρειας Φαρσάλων και ήταν αρμόδιος να εισπράττει τη μισθοδοσία των κληρικών της περιφέρειας. Κάτι που είχε άλλος ιερέας πριν από εκείνον. Οι καταστάσεις σε μηχανογραφημένη μορφή, συντάσσονταν από διοικητικούς υπαλλήλους της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Στη συνέχεια υπογράφονταν σε επτά αντίγραφα από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο. Από τις καταστάσεις αυτές ένα αντίγραφο παρέμενε στη Μητρόπολη, ενώ τις υπόλοιπες έξι τις έπαιρνε ο ένας ιερέας και τις πήγαινε στη ΔΟΥ Φαρσάλων, για να τις καταθέσει. Εκεί μετά τον έλεγχο από το Τμήμα Εσόδων η ΔΟΥ προέβαινε στη σύνταξη πράξης έγκρισης πληρωμής αυτών. Εκδίδονταν αντίστοιχα γραμμάτια είσπραξης και πήγαινε σε αυτόν ο ιερέας και έπαιρνε τα χρήματα. Μερικές φορές σε επιταγές, άλλες σε μετρητά. Το 2004 προέκυψε ένα σφάλμα. Δεν διαγράφησαν οι μισθοί ιερέων, που είχαν συνταξιοδοτηθεί. Μπήκε παραπάνω ένα ποσό οκτώμισι χιλιάδων ευρώ. Το τυχαίο αυτό γεγονός αντιλήφθηκε ιερέας, τη στιγμή που κανένας δεν έψαχνε το ποσό. Τότε σκέφτηκε να προβαίνει στην αλλοίωση των μηνιαίων μισθοδοτικών καταστάσεων σε μόνιμη βάση. Κάποιοι, σύμφωνα με το βούλευμα, συνεργάστηκαν μαζί του και ως αποτέλεσμα ήταν να χαθούν 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο βασικός κατηγορούμενος και ιερέας, που είναι ήδη κρατούμενος, είχε κατηγορήσει εφοριακούς, που είχαν υψηλές θέσεις στη ΔΟΥ Φαρσάλων, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως αυτοί πήραν τα χρήματα. Αρνήθηκε πως είχε σχέση με την παραποίηση των στοιχείων, καθώς απλά μετέφερε «σφραγισμένες τις καταστάσεις από τον αρχιερατικό επίτροπο στην εφορία».
Ωστόσο οι εφοριακοί μίλησαν για άλλα γεγονότα. Μια εφοριακός τόνισε μεταξύ άλλων πως ήταν αυτή, που προκάλεσε την αποκάλυψη του σκανδάλου, καθώς προκάλεσε τον έλεγχο. Άλλη εφοριακός παραδέχθηκε το λάθος, όσον αφορά στον πλημμελή έλεγχο, αλλά αρνήθηκε τον δόλο. Ισχυρίστηκε πως αυτό που έκανε, ήταν πως απλά εμπιστευόταν τους ανθρώπους της Εκκλησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το