Οικονομία

Συνταξιούχοι τεσσάρων ταχυτήτων θα «τρέξουν» το 2019

Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής διατηρούνται οι προσωπικές διαφορές στις παλαιές συντάξεις αλλά και τα οικογενειακά επιδόματα των παλαιών συνταξιούχων.
Οπως έχει ανακοινωθεί οι κύριες συντάξεις Ιανουαρίου θα πιστωθούν χωρίς περικοπές πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους του υπόλοιπους.
Οι επικουρικές θα καταβληθούν στις 27 Δεκεμβρίου.
Όπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί, οι συντάξεις μπορεί να απέφυγαν το «μαχαίρι» έως 18% αλλά θα μείνουν παγωμένες με αποτέλεσμα οι παλαιοί συνταξιούχοι να χάσουν μικρό η μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού.

Έτσι, το 2019 θα «τρέχουν» τέσσερις ταχύτητες συντάξεων
1.Οι παλιές που καταβλήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016  οι οποίες γλιτώνουν τις περικοπές έως 350 ευρώ το μήνα
2.Οι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτούνται ( για πολλούς εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις) την περίοδο 2016-2018. Με το σχέδιο νόμου διασώζεται το ευνοϊκό καθεστώς που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τη συγκεκριμένη τριετία το οποίο είχε καταργηθεί με το νόμο Αχτσιόγλου ( 4472/2017).
Ο νόμος Κατρούγκαλου για να «χρυσώσει» το χάπι των νέων συνταξιούχων που έπεφταν πάνω στην αλλαγή προέβλεπε ένα μεταβατικό καθεστώς. Συγκεκριμένα επί αιτήσεων που κατατέθηκαν το 2016, εάν το ποσό της σύνταξης υπολείπεται του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν με το προηγούμενο καθεστώς σε ποσοστό άνω του 20%, το ήμισι της διαφοράς καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. . Επί αιτήσεων που κατατέθηκαν το 2017 καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά το 1/3 της διαφοράς και επί αιτήσεων που κατατέθηκαν το 2018 , το 1/4 της διαφοράς. Όσοι ωστόσο έχουν μικρότερη διαφορά από 20% ακολουθούν τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

3. Στους νέους συνταξιούχους που θα αποχωρήσουν από 1/1/2019. Γι αυτούς θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος Κατρούγκαλου με αποτέλεσμα να υποστούν περικοπές έως και 30%
4. Στους τυχερούς οι οποίοι θα δουν αυξήσεις αντί για μειώσεις. Πρόκειται για 620.000 συνταξιούχους οι οποίοι εμφάνισαν με τον επανυπολογισμό θετική προσωπική διαφορά καθώς η σύνταξή τους βγαίνει υψηλότερη με το νέο τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα. Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη  η αύξηση που δικαιούνται θα πρέπει να τους δοθεί σε 5 ισόποσες ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από το 2019.Αυτό σημαίνει πως το 1/5 της προσωπικής διαφοράς πρέπει να καταβληθεί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.
Μέχρι την 1/1/2022 παλαιές και νέες συντάξεις παραμένουν παγωμένες. Από το 2022 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι ετήσιες αυξήσεις των νέων συντάξεων με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ωστόσο περίπου 800.000 συνταξιούχοι που εμφάνισαν μεγάλες προσωπικές διαφορές είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να συμψηφίσουν το επιπλέον ποσό προκειμένου να δουν αυξήσεις. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα υποστούν επιπλέον απώλειες λόγω του πληθωρισμού. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αν ο πληθωρισμός τρέχει τα επόμενα τρία χρόνια με 2% ετησίως , τότε η απώλεια της αγοραστικής δύναμης στο τέλος της τριετίας θα είναι 5,5%.
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο τίθεται σε ισχύ από 1/1/2019 πρόγραμμα επιδότησης μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών. Η εν λόγω επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6.66%επί των μεικτών αποδοχών του εργαζόμενου.( κόστος 51%) Το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία της απασχόλησης των νέων μετά την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Τέλος στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 97 του 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το