Τοπικά

Συνταξιούχοι ΙΚΑ Μαγνησίας: “Καμιά περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις”

DSC01396
Η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. νομού Μαγνησίας, πραγματοποίησε σήμερα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, την Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση με κύρια θέματα τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του 2015, την έγκριση προϋπολογισμού του 2016 και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.
Εκ μέρους της Διοίκησης, επισημάνθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και όλη ελληνική κοινωνία και όπως μεταξύ άλλων τονίστηκε «οι εκτιμήσεις του συλλόγου μας για τις εξελίξεις επιβεβαιώνονται σήμερα στο ακέραιο. Τα αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντισυνταξιουχικά μέτρα που πάρθηκαν σε βάρος μας από όλες τις κυβερνήσεις, η υιοθέτησή τους από την σημερινή, καθώς αυτά που έρχονται επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση που τσακίζει τη ζωή μας και μας γυρίζει δεκαετίες πίσω δεν έχει τελειωμό. Έχει την βάση της στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που μοναδικό του σκοπό και στόχο έχει το κέρδος, μέσα από την σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, αυτό φέρνει, κρίσεις, φτώχεια, ανεργία, πολέμους και όλα όσα μπροστά μας έρχονται».

Ψήφισμα
Σε ψήφισμα της Γ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ επισημαίνονται συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
Εμείς, οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας που πήραμε μέρος στην σημερινή απολογιστική συνέλευση δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με όλες τις δυνάμεις για τα δίκαια αιτήματα μας μέχρι να δικαιωθούμε.
Διαμορφώνουμε τα αιτήματά μας με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας με βάση τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας.
Απορρίπτουμε την θεωρία των ισοδυνάμων, πρόκειται για εφεύρημα στην λογική του διαίρει και Βασίλευε. Καθώς την λογική ότι τώρα με την αξιολόγηση θα αρχίσει η ανάπτυξη και τα προβλήματα θα λυθούν, πρόκειται για παραμύθια της κυβέρνησης για να κερδίσει χρόνο.

DSC01392
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
• Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντισυνταξιουχικών, αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων, μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που ψηφίσθηκαν τα περασμένα χρόνια. Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στα επίπεδα πριν τις περικοπές. Καμιά περικοπή στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις να καταργηθεί.
• Άμεση επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης σε όσους έχει περικοπεί, χωρίς μισθολογική διάκριση, καθώς στις ειδικές ομάδες, όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας.
• Να σταματήσουν οι κρατήσεις από τον Ιούλη του ‘15, που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051/12 και 4093/12, (απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας)
• Να καλύψει το κράτος και να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ζημιές από την δέσμευση των αποθεματικών για δεκαετίες, τις ζημιές από το τζογάρισμα σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δις ευρώ.
• Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο, που έχουν την ευθύνη για τα ελλείμματα στα ταμεία. Το κράτος με επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και το κεφάλαιο με την κατάργηση όλων των απαλλαγών που έχουν γίνει στις εισφορές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αποδίδοντας άμεσα όσα οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία που φθάνουν τα 20 δις.
• Να σταματήσει κάθε καθυστέρηση στην έκδοση και απονομή των συντάξεων που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τα πέντε χρόνια. Στους δικαιούχους του ΟΑΕΕ να αποδίδονται οι συντάξεις τους με συμψηφισμό των οφειλομένων σε όσους χρωστούν. Να ψηφιοποιηθεί άμεσα ο ασφαλιστικός βίος ηλεκτρονικά και με πρόσληψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία.
• Να καταβληθεί άμεσα στους συνταξιούχους του δημοσίου το εφάπαξ στο επίπεδο πριν την επιβολή των μνημονικών νόμων.
• Να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο και οι αποφάσεις που εμπορευματοποιούν την υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να ξεμπλοκαριστεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του εφάπαξ, που ισχύει από τον Οκτώβρη του 2013.
• Να καταργηθεί κάθε εμπόδιο για την θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας σε όλους, καθώς των αυτοαπασχολουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.
• Το κράτος να αναλάβει την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν υγείας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους όσους την έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, με κατάργηση όλων των πληρωμών των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις προαπαιτούμενα. Να συνεχισθεί το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι με κρατική χρηματοδότηση.
• Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων και των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
• Να λειτουργήσουν παντού τα κέντρα υγείας σε 24ωρη βάση. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ (μονάδες εντατικής θεραπείας) που είναι κλειστές.
• Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.
• Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
• Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.
• Τροποποίηση των διατάξεων της διαδοχικής ώστε να μην οδηγεί σε μείωση του ποσού της σύνταξης.
• Να καταργηθεί η προϋπόθεση των 100 ενσήμων ανά έτος για τα τελευταία 5 χρόνια για την απονομή μειωμένης σύνταξης.
• Να επανέλθουν στα Βαρέα-Ανθυγιεινά τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίσθηκαν (εκτός όσων έχουν εκλείψει). Να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ.
• Να εφαρμοσθούν οι δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε όλους τους συνταξιούχους άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και προαπαιτούμενα.
Σε αυτή την βάση, διεκδικούμε αιτήματα για τους συνταξιούχους:
Αιχμή στον αγώνα μας σήμερα έχουμε:
 Καμιά συζήτηση, διάλογο, διαπραγμάτευση. Να αποσυρθεί τώρα το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά στην 48ωρη απεργία την στιγμή που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση το νομοσχέδιο λαιμητόμο.
 Κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη συμμετοχή και αποφασιστικότητα δίπλα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Να μην κοπάσουν οι κινητοποιήσεις, αλλά να συνεχίσουμε, να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα. Κάθε μέρα να μπαίνουν στον αγώνα και στην οργάνωσή του και άλλες δυνάμεις.
 Δεν παραιτούμαστε από ότι μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Τα διεκδικούμε όλα. Τα δικαιώματά μας δεν είναι “περασμένα – ξεχασμένα”. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον ιδρώτα μας. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αυτό μας λένε οι αγώνες του λαού μας και οι κατακτήσεις του.
 Η εργατική τάξη οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Να αμφισβητήσουμε την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεών τους. Να δυναμώσει το μεγάλο όπλο του λαού που είναι η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχομεσαίας αγροτιάς, γυναικών και νεολαίας. Σε αυτή τη υπόθεση οι συνταξιούχοι έχουν σπουδαίο ρόλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το