Τοπικά

Συνταξιοδοτείται ο διευθυντής Νικόλαος Κατσιαβριάς -22 χρόνια στη Διεύθυνση του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου

Μετά από 22 χρόνια στο τιμόνι του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου συνταξιοδοτείται ο διευθυντής κ. Νικόλαος Κατσιαβριάς,  που συνδύασε το όνομά του με την εξέλιξη του σχολείου.  Με πτυχία φυσικού αλλά και θεολόγου, αλλά και μεταπτυχιακό στους δασκάλους του Γένους και διδακτορικό ο ίδιος αφοσιώθηκε στην επαγγελματική εκπαίδευση της οποίας τις δυνατότητες και προοπτικές ενθάρρυνε.

Ήταν η 1η Σεπτεμβρίου του 2002 που αναλάμβανε διευθυντής στο τότε 1ο ΤΕΕ Βόλου που αργότερα μετονομάστηκε σε 1ο  ΕΠΑΛ Βόλου. 

Σήμερα στη «Θ» ξετυλίγει το κουβάρι των δικών του αναμνήσεων από όλη αυτή την πορεία ως ένας από τους μακροβιότερους διευθυντές στο ίδιο σχολείο, ενώ τη δημόσια εκπαίδευση την υπηρετεί πάνω από 37 χρόνια. 

«Μου άρεσε πολύ η εκπαίδευση και γι’ αυτό επέλεξα να γίνω καθηγητής. Το κίνητρό μου ήταν η αγάπη μου για τα παιδιά» τονίζει ο ίδιος που είναι πατέρας έξι παιδιών, και προσθέτει πως «πέρασα πολύ όμορφα και δημιουργικά στη ζωή μου».

Σαν διευθυντής έζησε αρκετές αλλαγές στα συστήματα διοίκησης, αλλά αυτό που θυμάται είναι οι δημιουργικές σχέσεις με τους μαθητές και τους καθηγητές. Το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου με 250 μαθητές διαθέτει δύο τομείς, οικονομίας-διοίκησης και πληροφορικής.

«Σε όλα αυτά τα χρόνια το σχολείο εξελίχτηκε, ενισχύθηκε με μαθητικό δυναμικό, απέκτησε νέες προοπτικές» είπε ο κ. Κατσαβριάς και συμπλήρωσε πως «το 1ο ΕΠΑΛ διαθέτει τομείς και ειδικότητες με μέλλον, όπως είναι ο τουρισμός, η διοίκηση, τα οικονομικά,  το μάρκετινκ (εμπορία και διαφήμιση), η εφοδιαστική και η πληροφορική. Κάθε χρόνο αποφοιτούν 70-80 μαθητές με πολύ καλές εργασιακές προοπτικές. Και είναι σημαντικό πως παρότι εδώ και λίγα χρόνια είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα της μαθητείας, που αφορά την ένταξη αποφοίτων στην αγορά εργασίας, στο δικό μας σχολείο δεν έχει λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί οι δικοί μας απόφοιτοι ήδη εργάζονται. Και αυτό είναι το πλεονέκτημα των ειδικοτήτων του σχολείου και της δουλειάς που γίνεται από τους καθηγητές». 

 

Σε δύο κτίρια 

Το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια στεγάζεται στο κτίριο Αποστόλου αλλά και στο Καρτάλειο διδακτήριο, όπου εκεί βρίσκονται τέσσερα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχονται καθημερινά μαθητές, «πράγμα απολύτως απαράδεκτο και ντροπή για την πόλη» κατά τον κ. Κατσιαβριά.

«Το στεγαστικό είναι το κυριότερο πρόβλημα του σχολείου. Υπάρχει ένα οικόπεδο ακριβώς δίπλα στο διδακτήριο που μπορεί να αξιοποιηθεί για να ανεγερθεί ένα νέο κτίριο. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό και η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει την υλοποίησή του προς όφελος πρωτίστως των ίδιων των μαθητών» τόνισε ο κ. Κατσιαβριάς και πρόσθεσε πως «Το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου έχει μέλλον παρά τις δύσκολες συνθήκες που βίωσε από αποφάσεις αρμοδίων που είναι τουλάχιστον συζητήσιμες». 

Για τα συναισθήματά του τώρα που αποχωρεί από την εκπαίδευση τόνισε πως «είμαι ευτυχής που ασχολήθηκα και επένδυσα στα παιδιά. Στα 22 χρόνια που είμαι διευθυντής έχουν αποφοιτήσει πάνω από 1.600 μαθητές που πολλούς από αυτούς συναντώ έξω και χαίρομαι για την πρόοδό τους. Πολλοί έχουν ήδη οικογένειες. Επίσης είμαι χαρούμενος, γιατί γνώρισα αξιόλογο κόσμο, και είχα μια πολύ καλή ομάδα συναδέλφων που με κράτησε εδώ, αν και πάντα πίστευα ότι ο διευθυντής μετά από δύο θητείες σε μια σχολική μονάδα θα πρέπει να αλλάζει. Επειδή, όμως το σχολείο βρισκόταν σε μια μετεξέλιξή με πολλές προκλήσεις, παρέμεινα για να συμβάλλω στην πρόοδό του μέσα από την παραγωγική συνεργασία με τους συναδέλφους μου».

 

Τι έχει αλλάξει 

Ερωτηθείς για το αν οι μαθητές σήμερα έχουν αλλάξει σε σχέση με 20 χρόνια πριν, όταν ανέλαβε διευθυντής, απάντησε πως «οι συμπεριφορές των μαθητών είναι περίπου ίδιες. Βέβαια μια κρίση υπήρξε μετά τον κορωνοϊό. Δυσκολευτήκαμε να μαζέψουμε τα παιδιά, αλλά τώρα και αυτό έχει ομαλοποιηθεί. Άλλο σημείο διαφοροποίησης είναι ότι σήμερα έχουμε περισσότερους  απ’ ότι πριν 20 χρόνια μαθητές,  που έχουν στο σπίτι έναν αντί για δύο γονείς. Άλλο «νέο» είναι ότι τα παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Γνωρίζουνε πολλές πληροφορίες, αλλά δεν διαθέτουν συγκροτημένη και οργανωμένη γνώση». 

Αλλαγές έχουν συμβεί βέβαια και στο ίδιο το σχολείο. «Το ΕΠΑΛ είναι πολύ καλύτερο από το ΤΕΕ, γιατί πλέον ο μαθητής λαμβάνει τη γενική και τεχνολογική γνώση, και μπορεί να σπουδάσει ακόμη και στο Πανεπιστήμιο, πέρα από το εργαστεί απευθείας με το πτυχίο ειδικότητας που θα λάβει από το σχολείο. Έτσι τώρα είμαστε καλύτερα σε σχέση με 20 χρόνια πριν, αν και περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν» είπε ο κ. Κατσιαβριάς. 

Και κατέληξε λέγοντας: «Γνώμη μου είναι ότι τα σχολεία πρέπει να αλλάξουν τρόπο λειτουργίας.  Εργασία σε βάθος το πρωί για παροχή βασικών γνώσεων, και τα  απογεύματά τους ελεύθερα για να ασχοληθούν με πράγματα που αγαπούν. Η εξάντληση με επτάωρο το πρωί και φροντιστήρια το απόγευμα  κάνει ζημιά στα νιάτα, που αύριο θα είναι πολίτες».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δήμος Βόλου:Προσλήψεις για δημιουργική απασχόληση των παιδιών

  Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για την πρόσληψη οχτώ ατόμων από τον Δήμο Βόλου στο…

28 Ιουνίου 2024

Κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες χασίς και κοκαΐνης από λιμενικούς του Βόλου – Πάνω από 50.000 ευρώ το όφελος από τη διακίνηση

Πάνω από 50.000 ευρώ υπολογίζεται το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν από τη διακίνηση…

28 Ιουνίου 2024

Αγχίαλος: Οι «ξερογκαζιές» τον έστειλαν στο εδώλιο

  Η εμμονή του και η αγάπη του για τις μηχανές, τον οδήγησαν για δεύτερη…

28 Ιουνίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού και…

28 Ιουνίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΦΟΥΤΡΑ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο της αγαπημένης μας αδελφής και θείας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ…

28 Ιουνίου 2024

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΛΙΤΣΑ

Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο της λατρευτής μας μητέρας, αδελφής, γιαγιάς και…

28 Ιουνίου 2024