Οικονομία

Συντάξεις με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για να τρέχουν τα αναδρομικά

Αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να υποβάλλουν άμεσα στον ΕΦΚΑ οι χιλιάδες των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ, ώστε να κατοχυρώσουν την ημερομηνία από την οποία θα τρέχουν τα αναδρομικά της σύνταξής τους. Ακόμη και όλοι όσοι έχουν υποβάλλει στο παρελθόν αίτηση συνταξιοδότησης και αυτή έχει απορριφθεί λόγω υψηλού χρέους (πάνω από 20.000 ευρώ) πρέπει να επανυποβάλλουν άμεσα νέα αίτηση, διαφορετικά χάνουν λεφτά κάθε μέρα που περνάει ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται το χρέος τους.

Όσοι οφείλουν έως 30.000 ευρώ θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη με παρακράτηση και χωρίς να καταβάλλουν κάποιο εφάπαξ ποσό, ενώ όσοι οφείλουν πάνω από 30.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τα χρέος πάνω από τα 30.000 ευρώ ώστε να λάβουν στη συνέχεια σύνταξη.

Οι ωφελούμενοι από την εν λόγω ρύθμιση εκτιμάται πως υπερβαίνουν τους 15.000, καθώς εκτός από τους 67άρηδες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και οι 62άρηδες με 40 χρόνια ασφάλισης αρκεί να έχουν τα 20 χρόνια πληρωμένα. Δηλαδή ακόμη κι αν χρωστούν τα άλλα 20 χρόνια μπορούν να βγάλουν σύνταξη. Συνεπώς εκτιμάται πως οι ωφελούμενοι θα ξεπεράσουν τους 15.000.

Το ελάχιστο ποσό παρακράτησης της σύνταξης για την περίοδο κατά την οποία το χρέος κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 30.000 ορίστηκε στα 333,3 ευρώ. Κλειδί για την συνταξιοδότηση είναι το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς προϋπόθεση για να έκδοση της σύνταξης είναι η άρση τραπεζικού απορρήτου. Προσοχή, καθώς όπως έχει αποκαλύψει η «Η», για την προϋπόθεση αυτή λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του 12μηνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Άρση τραπεζικού απορρήτου
Στις 23 Μαΐου εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ που ορίζει όλο το πλαίσιο των προϋποθέσεων, σύμφωνα με τις οποίες οι χιλιάδες οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ασφαλισμένων καθώς δεν πρέπει οι καταθέσεις τους να ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

Λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη (ακόμη και σε λογαριασμούς που ο οφειλέτης δεν είναι ο κύριος δικαιούχος αλλά συνδικαιούχος) κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις τράπεζες το υπουργείο Εργασίας, τα τραπεζικά ιδρύματα θα χρειαστούν περίπου ένα μήνα (ίσως και κάτι περισσότερο) για να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «κουμπώσει» στην πλατφόρμα αίτησης συνταξιοδότησης του ΕΦΚΑ και θα ελέγχει τις καταθέσεις του αιτούντα την σύνταξη σε βάθος 12 μηνών. Η ηλεκτρονική αυτή διαδικασία, με την οποία ο ΕΦΚΑ θα λαμβάνει αυτοματοποιημένα όλα τα στοιχεία που χρειάζεται (ως προς την προϋπόθεση των τραπεζικών καταθέσεων) για να εκδώσει ή να απορρίψει την αίτηση συνταξιοδότησης θα είναι διαθέσιμη προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, όπως έχει ήδη γράψει η «Η».

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι – οφειλέτες του ΕΦΚΑ δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να περιμένουν την ηλεκτρονική διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου για να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Το αντίθετο. Πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης άμεσα, ώστε να έχουν διπλό όφελος:

Θα κατοχυρώσουν έναρξη πληρωμής της σύνταξης από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης – Δηλαδή από την ημερομηνία που θα υποβάλλουν την αίτηση συνταξιοδότησης θα «τρέχουν» τα αναδρομικά τους
Θα σταματήσουν την προσαύξηση των χρεών τους καθώς κάθε μήνας που περνάει προστίθενται πρόστιμα και προσαυξήσεις στο χαρτοφυλάκιο των οφειλών
Συνεπώς ο ασφαλισμένος οφειλέτης θα υποβάλλει τώρα την αίτηση συνταξιοδότησης και θα συμπληρώσει στην αίτηση πως συναινεί στην άρση τραπεζικού απορρήτου. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των τραπεζών και ΕΦΚΑ λάβει τα στοιχεία η αίτησή του θα προχωρήσει αυτόματα και η σύνταξη του θα μετράει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, ενώ και το χρέος του θα υπολογιστεί μέχρι εκείνη την ημέρα.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα:

 • Οφειλέτης που χρωστάει στον ΕΦΚΑ στις 27 Μαΐου 29.000 ευρώ (βασική οφειλή, πρόστιμα και προσαυξήσεις).
 • Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ στις 30 Μαΐου
 • Η σύνταξη του εκδίδεται με βάση την οφειλή των 29.000 ευρώ
 • Έστω πως η σύνταξη του εκδίδεται τον Οκτώβριο του 2024 – Δικαιούται να πληρωθεί 4 μήνες αναδρομικών (από 30 Μαΐου).

Αν ο ίδιος ασφαλισμένος περιμένει να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στις 28 Ιουνίου (ώστε για παράδειγμα να έχει ξεκινήσει από τις τράπεζες η ηλεκτρονική διαδικασία άρσης απορρήτου) θα έχει επιβαρυνθεί με τις προσαυξήσεις ενός ακόμη μήνα και θα έχει χάσει και αναδρομικά από την σύνταξη του.

 • Εστω πως περιμένει την ηλεκτρονική διαδικασία για την άρση απορρήτου και υποβάλλει αίτηση στις 28 Ιουνίου.
 • Στο μεταξύ έχει επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις 2.000 ευρώ και το χρέος του έφτασε στα 31.000 ευρώ.
 • Η σύνταξη του εκδίδεται με οφειλή 31.000 ευρώ
 • Πρέπει να πληρώσει 1.000 ευρώ εφάπαξ για να βγει η σύνταξη
 • Έστω πως η σύνταξη του εκδίδεται τον Οκτώβριο του 2024 – Δικαιούται να πληρωθεί 3 μήνες αναδρομικών (από 28 Ιουνίου).

Οι εκκρεμείς αιτήσεις

Αυτά ισχύουν για όσους δεν έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης ή έχουν υποβάλλει στο παρελθόν και αυτή έχει απορριφθεί λόγω υψηλού χρέους.

Οι εκκρεμείς σήμερα αιτήσεις μπορούν να υπαχθούν στο νέο καθεστώς  σε όποιο στάδιο της διοικητικής διαδικασίας κι αν βρίσκονται αρκεί ο ασφαλισμένος να υποβάλλει αίτηση εντός 10 ημέρων μετά την σχετική ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2023 (όταν δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος σε ΦΕΚ) θα πληρωθούν την σύνταξη τους και τα αναδρομικά από 20 Δεκεμβρίου 2023 και μετά, ενώ όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2023 θα πληρωθούν σύνταξη και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης τους. Αναλυτικά:

 1. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2023 (έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023) και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου. Ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνει τους αιτούντες για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται εντός προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών από την ενημέρωση. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση θεωρείται υποβληθείσα στις 20 Δεκεμβρίου του 2023, δηλαδή κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 115 του ν. 5078/2023 και τα οικονομικά αποτελέσματα εκκινούν από την ημερομηνία αυτή.
 2. Αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου του 2023 (έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023) και εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις κατόπιν αίτησης του ασφαλισμένου. Στην περίπτωση αυτή, ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνει τους αιτούντες για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και η αίτηση υπαγωγής υποβάλλεται εντός προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση αυτή, η αίτηση θεωρείται υποβληθείσα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που η αίτηση συνταξιοδότησης έχει ήδη απορριφθεί λόγω οφειλών, απαιτείται επανυποβολή της για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις και η νέα υποβολή της αίτησης πρέπει να γίνει άμεσα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ΚΥΑ

Προϋποθέσεις υπαγωγής

Για να βγει η σύνταξη πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

 • οι οφειλές του προς τον e-ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ και ειδικά προς τον π. ΟΓΑ τις 10.000 ευρώ. Ως οφειλές νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Ως οφειλές στον π. ΟΓΑ νοείται το συνολικά οφειλόμενο ποσό από εισφορές για υπαγωγή στην ασφάλιση στον π. ΟΓΑ για τον κλάδο κύριας και πρόσθετης ασφάλισης καθώς και για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης στον π. ΟΓΑ,
 • να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του ή εφόσον έχει χρόνο ασφάλισης (πραγματικό, πλασματικό, προαιρετικής ασφάλισης) τουλάχιστον 40 ετών, το 62ο έτος της ηλικίας του,
 • να έχει εξοφλήσει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών ασφάλισης ανεξάρτητα από τον πρώην φορέα απονομής της σύνταξης, και
 • οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ γενικά ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν είναι οφειλέτης αποκλειστικά προς τον π. ΟΓΑ. Ειδικά για το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων λαμβάνεται υπόψη το ύψος του συνολικού ποσού καταθέσεων σε όλους τους τραπεζικούς λογα- ριασμούς που τηρούνται στο όνομα του οφειλέτη κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς και ο μέσος όρος του τελευταίου δωδεκαμήνου πριν την ημε- ρομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Διαδικασία αίτησης υπαγωγής

Η αίτηση υπαγωγής στις νέες διατάξεις υποβάλλεται μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Με την αίτηση υπαγωγής, ο ασφαλισμένος παρέχει τη συγκατάθεσή του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κοινοποίηση στον e-ΕΦΚΑ των εγγράφων και των στοιχείων που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας.

Η αίτηση συνεπάγεται νόμιμη άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και του φορολογικού απορρήτου.

Στην αίτηση υπαγωγής, που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Δήλωση του αριθμού των λογαριασμών που τηρούνται στο όνομα του ασφαλισμένου και το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρούνται,
 • Δήλωση ότι το υπόλοιπο των ως άνω λογαριασμών κατά το κλείσιμο του μήνα που προηγείται της υποβολής της αίτησης και ο μέσος όρος των καταθέσεων κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης, δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.
 • Δήλωση ότι πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις

Τα αναγκαία προσωπικά στοιχεία του αιτούντος διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τα οποία ανακτώνται εντός 10 εργασίμων ημερών στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του που τηρούνται σε αυτά, καθώς και την αξία αποτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, ανακτώνται τα κάτωθι στοιχεία:

 • Αριθμός αίτησης
 • ΑΦΜ χρηματοδοτικού φορέα
 • ΑΦΜ δικαιούχου
 • Κωδικός χρηματοοικονομικού προϊόντος
 • Είδος χρηματοοικονομικού προϊόντος στ. Αξία χρηματοοικονομικού προϊόντος
 • Μέσος όρος τελευταίου δωδεκαμήνου
 • Ένδειξη κατάθεσης
 • Δεσμευμένο ποσό
 • Είδος κατάθεσης
 • Ημερομηνία αποτίμησης
 • Νόμισμα

Τα στοιχεία αντλούνται αυτόματα με εικόνα κλεισίματος του μήνα που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Ο έλεγχος εκπλήρωσης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση πραγματοποιείται με βάση: τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς αυτά,

Διαδικασία ελέγχου προϋποθέσεων

Μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει αν οι οφειλές του ασφαλισμένου υπερβαίνουν τα 20.000 ή 6.000 ευρώ. Αν οι οφειλές δεν υπερβαίνουν το ποσό αυτό, η συνταξιοδοτική πράξη εκδίδεται και η σύνταξη καταβάλλεται με παρακράτηση της οφειλής σε 60 δόσεις.

Αν οι οφειλές υπερβαίνουν τα ως άνω όρια, ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τα όρια ηλικίας, τις πληρωμένες εισφορές και τις τραπεζικές καταθέσεις. Ειδικότερα:

 • εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, ελέγχει αν έχει εξοφλήσει εισφορές που αντιστοιχούν σε 20 χρόνια ή σε 6.000 ημέρες ασφάλισης ή
 • εφόσον ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του, αλλά έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του, ελέγχει αν ο ασφαλισμένος έχει χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 40 ετών καθώς και αν έχει καταβάλει εισφορές που αντιστοιχούν σε 20 χρόνια ή σε 6.000 ημέρες ασφάλισης και
 • ελέγχει αν οι καταθέσεις του ασφαλισμένου υπερβαίνουν τα 12.000€

Αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί σε κοινοποίηση της οφειλής προς τον ασφαλισμένο και εφαρμόζονται όσα προβλέπονται. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.

Εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, τότε:

 • Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 20.000€ αλλά όχι τις 30.000€ ή τις 6.000€, αλλά όχι τις 10.000€ για τον π. ΟΓΑ, τότε η αίτηση υπαγωγής γίνεται δεκτή και ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης
 • Εάν το συνολικό ποσό οφειλών υπερβαίνει τις 30.000€ ή τις 10.000€ για τον π. ΟΓΑ, τότε κοινοποιείται έγγραφο οφειλής προκειμένου ο ασφαλισμένος να καταβάλει το υπερβάλλον των 30.000€ ή των 10.000€ για τον π. ΟΓΑ, εντός διμήνου από την κοινοποίησή του και να υπαχθεί στις διατάξεις της παρούσας. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, ο e-ΕΦΚΑ προβαίνει σε απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.

Αποδοχή αίτησης

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο e-ΕΦΚΑ προχωρεί στην έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης και στην καταβολή της σύνταξης, εφαρμόζοντας παρακράτηση επί του ποσού της σύνταξης. Ειδικότερα, το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του.

Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο υπερβάλλον ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 333,33€ γενικά και των 100€ για τον π. ΟΓΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως.

Μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος ποσού, για την εναπομένουσα οφειλή, το υπόλοιπο παρακρατείται σε 60 δόσεις.

Για παράδειγμα:

 • Οφειλέτης που χρωστάει στον ΕΦΚΑ στις 27 Μαΐου 29.000 ευρώ (βασική οφειλή, πρόστιμα και προσαυξήσεις).
 • Υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ στις 30 Μαΐου
 • Η σύνταξη του εκδίδεται με βάση την οφειλή των 29.000 ευρώ
 • Έστω πως η σύνταξη του εκδίδεται με ποσό 510€ τον Οκτώβριο του 2024 – Δικαιούται να πληρωθεί 4 μήνες αναδρομικών (από 30 Μαΐου).
 • Από τις πρώτες συντάξεις και μέχρι το χρέος να πέσει κάτω από 20.000 ευρώ παρακρατείται ποσό ίσο με το 60% της σύνταξης, δηλαδή 306 ευρώ
 • Επειδή όμως υπάρχει πλαφόν στην δόση παρακράτησης, τους πρώτους 27 μήνες παρακρατούνται 333 ευρώ από την σύνταξη.
 • Μετά από 28 μήνες το χρέος πέφτει στα 19.676 ευρώ
 • Ξεκινά νέος γύρος παρακράτησης σε 60 δόσεις
 • Η παρακράτηση πέφτει στα 327 ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το