Οικονομία

Με… συνταγή ΔΝΤ ο νέος «κόφτης» στα επιδόματα των τρίτεκνων

Την πολιτική που υπαγόρεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα υιοθέτησε –και προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί η κυβέρνηση- όσον αφορά στο θέμα του επιδόματος τέκνων. Η περικοπή των επιδομάτων στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους είναι πηγή έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με πολλούς βουλευτές να ζητούν αλλαγές στο πάρα 1 της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Απαίτηση των δανειστών που ικανοποίησε η κυβέρνηση
«Συνταγή ΔΝΤ ήταν η περικοπή του επιδόματος των τριτέκνων και η ενίσχυση του επιδόματος όσων έχουν ένα ή δύο παιδιά με τη λογική ότι «έτσι θα αντιμετωπιστεί καλύτερα η υπογεννητικότητα».

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να διαθέσει στους γονείς 260 εκατ. ευρώ επιπλέον καθώς οι δανειστές συμφώνησαν ότι υπάρχει ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος».

Αντί λοιπόν να διασώσει το επίδομα των τριτέκνων, προτίμησε να ρίξει τα λεφτά στους… πολλούς και όχι στους λίγους ακολουθώντας για μια ακόμη φορά την γραμμή της ενίσχυσης των πολλών.

Οι πολλοί είναι αυτοί που έχουν ένα ή δύο παιδιά και αυτοί θα πάρουν έως και 1040 ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι.

Διπλό χτύπημα στη «μειοψηφία» των πολυτέκνων μέσα σε ένα χρόνο
Οι λίγοι, είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι οι οποίοι μέσα σε έναν χρόνο θα υποστούν δύο χτυπήματα.

Το πρώτο θα είναι η απώλεια του επιδόματος τέκνων με την οικονομική ζημιά να φτάνει στα 1500 ευρώ και το δεύτερο θα είναι η απώλεια του «κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ» το οποίο επίσης θα κοστίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Οι πολύτεκνοι, πληρώνουν ότι και άλλες κοινωνικές ομάδες που «ξεχωρίζουν» σε αυτή τη χώρα: είναι… μειοψηφίες.

Η απαίτηση για κατάργηση του επιδόματος των 500 ευρώ ανά τέκνο που έπαιρναν επιπλέον οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, ήταν απαίτηση των δανειστών και είχε αποτυπωθεί στην έκθεση που συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα για την κοινωνική πολιτική της Ελλάδας.

Υποτίθεται ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα «πάλευε» για την προστασία των πολυτέκνων οι οποίοι όμως θυσιάστηκαν τελικώς στο βωμό του γρήγορου κλεισίματος της 3ης αξιολόγησης. Και έτσι προέκυψαν τα ακόλουθα:

1. Οι τρίτεκνοι θα έχουν μια αύξηση στο επίδομα της τάξεως των 420 ευρώ αν το εισόδημά τους φτάνει μέχρι τα 11.000 ευρώ.

2. Αν το εισόδημα είναι 12000 έως 13.000 ευρώ, η αύξηση θα είναι της τάξεως των 900 ευρώ. Από τα 13.000 ευρώ και πάνω όμως αρχίζει το… ξύλο.

3. Από τις 14.000 έως τις 22.000 ευρώ οι εισοδηματικές απώλειες θα είναι 444 ευρώ

4. Από τις 23.000 έως τις 33.000 ευρώ χάνονται 636 ευρώ ενώ

5. Από τις 33.000 ευρώ και πάνω οι απώλειες θα είναι 1500 ευρώ.

Για τους έχοντες τέσσερα παιδιά, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και τα 2000 ευρώ. Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι πλούσιος όποιος δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 33.000 ευρώ και προσπαθεί με αυτό να συντηρήσει μια πενταμελή οικογένεια. Αν συνδυαστούν οι απώλειες από το επίδομα τέκνων με αυτές του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, τότε η συνολική ζημιά φτάνει να αντιστοιχεί έως και το 10% του εισοδήματος.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το