Τοπικά

Σύνοδος Πρυτάνεων: Ξεκλειδώνουν πόροι για τα Πανεπιστήμια

synodos_prytaneon_103

Ξεκλειδώνουν πόροι για την έρευνα, τους επιστήμονες και τις λειτουργικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των υπολοίπων ΑΕΙ, όπως αναφέρθηκε προχθες στη Σύνοδο Πρυτάνεων από την αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου. Τον Σεπτέμβριο θα προσληφθούν στα Πανεπιστήμια 500 νέοι μόνιμοι καθηγητές, ενώ θα δοθεί και έκτακτη χρηματοδότηση μέχρι τον Οκτώβριο συνολικού ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κ. Αναγνωστοπούλου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπου επέμενε για την μη ύπαρξη διδάκτρων.
Από πλευράς πρυτανικής αρχής η χθεσινή Σύνοδος χαρακτηρίστηκε ως παραγωγική, ενώ τα θέματα που αναδείχθηκαν στην 81η Σύνοδο Πρυτάνεων θα αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης με το υπουργείο Παιδείας και στο επόμενο διάστημα.
Η αναπληρωτής υπουργός αναχώρησε από τον Βόλο το μεσημέρι και όχι το βράδυ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και για να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις με την έλευση φοιτητών στην Αγριά.
Σε δηλώσεις της η αναπληρωτής υπουργός επισήμανε πως «κάνουμε αγωνιώδη προσπάθεια για να κρατήσουμε τα ιδρύματά μας στο επίπεδο που υπάρχει σήμερα», ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ΑΕΙ με το ποσό των 60.000.000 ευρώ μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης έως το 2020, καθώς και 25.000.000 ευρώ για την έρευνα στα ελληνικά ΑΕΙ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει βγει η προκήρυξη για νέες 500 θέσεις μονίμων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια που θα κατανεμηθούν. Σημειώνεται πως από την πρώτη προκήρυξη το Π.Θ. έλαβε 20 μόνιμες θέσεις μελών ΔΕΠ και πλέον ελπίζει να λάβει άλλες τόσες μέσα στο φθινόπωρο. Παράλληλα η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε έκτακτη χρηματοδότηση 30.000.000 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες των ΑΕΙ που θα έχουν δοθεί μέχρι τον Οκτώβριο ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα των πρυτάνεων.
«Παρών» στη Σύνοδο ήταν και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας κ. Θωμάς Μαλούτας, που τόνισε πως οι πρώτες προκηρύξεις μέσω ΕΣΠΑ από το οποίο θα ωφεληθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια θα γίνουν στην αρχή του καλοκαιριού και θα αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 200.000.000 ευρώ.
Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας παρουσίασε στη Σύνοδο την πρότασή της για τα μεταπτυχιακά που σχετίζεται με τον διαχωρισμό των μεταπτυχιακών σε ερευνητικά και εξειδίκευσης με τα μεν πρώτα να παρέχονται δωρεάν από τα πανεπιστήμια και τα δεύτερα να έχουν δίδακτρα.
Ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος χαρακτήρισε τις εργασίες της Συνόδου ως ιδιαίτερα παραγωγικές, ενώ για την πρόταση της αναπληρωτή υπουργού για τα μεταπτυχιακά ανέφερε πως θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι εννοούμε μεταπτυχιακά εξειδίκευσης και μεταπτυχιακά ερευνητικού χαρακτήρα. Πάντως για τα θέματα που συζητήθηκαν, θα υπάρξει και ένας δεύτερος γύρος διαλόγου.

Κινητοποίηση φοιτητών
Μερικές δεκάδες ήταν οι φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και την ΕΑΑΚ που βρέθηκαν το Σάββατο στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά για να διαμαρτυρηθούν για τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Οι φοιτητές προσήλθαν, αφού είχαν τελειώσει οι εργασίες και η αναπληρωτής υπουργός και σχεδόν όλοι οι πρυτάνεις είχαν αναχωρήσει.
Οι φοιτητές στάθηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου από την πλευρά της επαρχιακής οδού Βόλου-Τσαγκαράδας και κράτησαν πανό, ενώ είχαν συνομιλία και με την Πρυτανική Αρχή. Στον αύλειο χώρο είχαν παραταχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες δεν χρειάστηκε να παρέμβουν και όλα κύλησαν ομαλά. Παράλληλα αντιπροσωπεία των φοιτητών εισήλθε στον χώρο του ξενοδοχείου και μοίρασαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Το ΜΑΣ τόνισε μεταξύ άλλων πως διεκδικεί να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των σχολών, επαρκής κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, κανένας φοιτητής έξω από εργαστήριο ή θεωρία.
Από την ΕΑΑΚ η φοιτήτρια Αντιγόνη Σαρηπανίδου ανέφερε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει ένα πολυνομοσχέδιο που θα σημάνει τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για την οποία έχει παλέψει το φοιτητικό κίνημα πολλά χρόνια για να τη διεκδικήσει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το