Τοπικά

Συνετρίβη στο Σαραντάπορο στρατιωτικό ελικόπτερο που απογειώθηκε από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας

Με τραγικό τρόπο έληξαν οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Χιούι, που συνετρίβη το πρωί στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τέσσερα άτομα ανασύρθηκαν νεκρά, ενώ μία γυναίκα εντοπίστηκε ζωντανή, αλλά τραυματισμένη και διακομίζεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία των νεκρών ταυτοποιήθηκαν και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι οι: Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, Συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου, Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και Υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής.

Τραυματισμένη, αλλά εκτός κινδύνου, ανασύρθηκε η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα.

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, στις κρίσεις των αξιωματικών, είχε προαχθεί σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).
Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, ενώ με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Συντηρημένο το ελικόπτερο»
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου στους δημοσιογράφους «το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες».
Επιπλέον, σημείωσε ότι η κατάσταση καιρού ήταν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα, ενώ οι άνεμοι ήταν νοτιοανατολικοί με ριπές. Μάλιστα, επανέλαβε ότι «τα ελικόπτερα ήταν συντηρημένα με υπόλοιπο ωρών πτήσεως».

Το χρονικό της τραγωδίας
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 7:38 υπήρξε απώλεια των επικοινωνιών με το ελικόπτερο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ.
Υπό τον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου, ενώ στις 9:03 δύο F16 πέταξαν πάνω από την περιοχή και έγινε έναρξη της κατάστασης συναγερμού.
Αμέσως, δόθηκε εντολή για να μεταβούν στο σημείο ισχυρές εναέριες δυνάμεις.

Στις 10:00 το πρωί, πληροφορίες από την αστυνομία ανέφεραν ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Σαραντάπορο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν πληροφορίες από συνεργείο της ΔΕΗ για τον εντοπισμό των συντριμμιών σε ορεινό και δύσβατο σημείο.
Στις 11:03, ελικόπτερο Αγκούστα προσγειώθηκε στην περιοχή και εντόπισε ζωντανή την γυναίκα, ενώ ανέφερε ότι οι υπόλοιποι τέσσερις επιβαίνοντες ήταν νεκροί.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία διακομιδής της τραυματία στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ οι σοροί μεταφέρθηκαν στη Λάρισα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, το ελικόπτερο έπεσε πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ και συντρίμμια του εντοπίστηκαν στο 68ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης.
Πληροφορίες αναφέρουν πως θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.ι τρεις μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:
«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το