Τοπικά

Οι συνεργασίες το “κλειδί” για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας – Προτάσεις για προσέλκυση επενδύσεων στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Ανοιχτός διάλογος με τους επιχειρηματικούς,  παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς είχαν σήμερα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Βόλο, στο πλαίσιο του περιφερειακού συμβουλίου αναπτύσσοντας το πρόγραμμα «Ελλάδα» με στόχο την ανάπτυξη της Ελλάδας, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .  Την εισαγωγική τοποθέτηση για το πρόγραμμα έκανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία Κώστας Καρτάλης.  Ο ίδιος σε δηλώσεις του ανέφερε πως το πρόγραμμα προσπαθεί να αποτυπώσει ποιες είναι οι ενέργειες για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση, μέσα από την ανάπτυξη.

«Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ σοβαρή αποεπένδυση, και συνεχίζει να χάνει επενδύσεις όσο το δημοσιονομικό κλίμα παραμένει ασταθές. Κάθε μία Περιφέρεια ξεχωριστά, εξετάζεται για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχει, πώς μπορεί να συγκλίνει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με ποιο τρόπο μπορεί να αναδείξει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία ο κ. Καρτάλης δήλωσε πως ο στόχος και η πρόκληση είναι η κεντροβαρική θέση της Θεσσαλίας να μεταφραστεί σε οικονομικά κεντροβαρική θέση, δηλαδή να μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την κεντρική θέση που έχει στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεργασίες με άλλες Περιφέρειες της χώρας, ενίσχυση της βιομηχανίας με βάση το πλεονέκτημα ότι έχει οργανωμένους χώρους υποδοχής, αλλά  και στήριξη του τουρισμού με κάθε τρόπο.

«Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι αρνητικά και οι συμφωνίες που η κυβέρνηση δρομολόγησε δεν δίνουν πολύ μεγάλη αισιοδοξία για εντυπωσιακές βελτιώσεις των οικονομικών μεγεθών, όμως, η Θεσσαλία έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει πολλές ευκαιρίες που έχει για να προστατευθεί και να αντιμετωπίσει με αξιώσεις το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο κ. Καρτάλης.

Σχετικά με τις επενδύσεις που δεν γίνονται στη Θεσσαλία ο κ. Καρτάλης σημείωσε πως η βιομηχανία στη Θεσσαλία το 2015 εμφάνισε κερδοφορία στο 51% των μονάδων. «Αυτό δείχνει ότι είναι καλές επιχειρήσεις, που έχουν αναπτύξει συνεργασίες, με άλλες Περιφέρειες, έχουν ενσωματώσει την καινοτομία και έχουν ικανοποιητικό μέγεθος. Αυτές που συμπιέζονται είναι οι μικρές επιχειρήσεις.

Τόνισε πως αυτό το βλέπουμε σε ολόκληρη τη χώρα, όπου όταν το μέγεθος κάποιας επιχείρησης είναι μικρό, συμπιέζεται και δέχεται την κρίση πιο εύκολα. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεγαλώσει το μέγεθος των επιχειρήσεων, να συνεργαστούν μεταξύ τους ομοειδείς ή ομοκλαδικές επιχειρήσεις, να φτιαχτεί αυτό που λέγεται «αλυσίδες αξίας» και να ρυθμιστεί το τεράστιο θέμα των «κόκκινων δανείων» που απασχολεί όλη την επιχειρηματική κοινότητα και σταματά την δυνατότητα για επενδύσεις, γιατί δεν υπάρχει ρευστό στο τραπεζικό σύστημα. Τέλος ανάφερε πως όλα αυτά μεταξύ τους συνδέονται και είναι ένα δύσκολο στοίχημα, αλλά υπάρχει η υποχρέωση από όλους να συζητήσουν με ειλικρινή τρόπο ποια είναι τα νέα εφόδια, ποιες αγκυλώσεις πρέπει να ξεπεραστούν από το παρελθόν, πώς μπορεί να μεγαλώσει μία Περιφέρεια με συνεργασίες και πώς μπορεί μία περιοχή να ενώσει τις δυνάμεις που έχει και δεν τις αξιοποιεί.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ-ΔΗΣΥ Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε πως υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα στους Έλληνες καθώς κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει πότε βγαίνει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.
«Έχουν συμπληρωθεί εννέα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ύφεση στην Ελλάδα και επτά χρόνια από τότε που υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο και η Ελλάδα παραμένει σε κρίση. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που μπήκε σε μνημόνιο, υπάρχουν άλλες τρεις, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, και οι οποίες με ένα μνημόνιο, όχι μόνο κατάφεραν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις αγορές, αλλά αυτή την στιγμή αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, παράγουν νέο πλούτο, λύνουν τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Το μεγάλο ερώτημα είναι ότι μετά από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και μετά τα αποτελέσματα του προχθεσινού Eurogroup, κανείς δε μπορεί να διαβεβαιώσει τους Έλληνες πότε βγαίνουμε από την κρίση και με ποιο τρόπο»
Ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει μία συζήτηση για να προσδιοριστεί εκείνο το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που θα επιταχύνει αυτή την πορεία.


Όπως ανέφερε ο ίδιος το σχέδιο ξεκινά από τον προβληματισμό ότι πλέον δε μπορεί το κεντρικό κράτος με τους περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεσή του να δρομολογήσει διαδικασίες ανάπτυξης.
«Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επιμέρους περιοχών, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν σε επίπεδο περιφέρειας και έναν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, να τον δούμε να έρχεται μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, στη βάση, όμως, ενός σχεδιασμού που θα γίνει σε περιφερειακό και όχι κεντρικό επίπεδο. Νομίζω ότι αυτό σηματοδοτεί και μία αναστροφή, στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ελληνική οικονομία στα χρόνια μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης» σημείωσε ο κ. Σαχινίδης και πρόσθεσε πως εάν συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δε μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος, θα μας βοηθήσει να βγούμε νωρίτερα από την κρίση.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας και εφαρμογής του προγράμματος «Ελλάδα» ο κ. Σαχινίδης δήλωσε πως «η εθνική συνεννόηση, ήταν επιβεβλημένη από το 2010, δυστυχώς, το 2010 ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση. Κατέθεταν διάφορα προγράμματα για το πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Ο ένας το ονόμασε «Ζάππειο», ο άλλος «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Αυτή την στιγμή, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει διάθεση για εθνική συνεννόηση. Η Δημ. Συμπαράταξη επιμένει πάρα πολύ στο ζήτημα της εθνικής συνεννόησης, αλλά δεν μπορεί να την επιβάλλει, γι΄ αυτό και θεωρώ ότι στις εκλογές το αποτέλεσμα που θα διαμορφώσει τον νέο συσχετισμό δυνάμεων θα επιτρέψει σε μία πολιτικά αναβαθμισμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη να επιβάλλει και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις την εθνική συνεννόηση, που είναι τόσο αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση».

Όπως ανέφερε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και συντονιστής του περιφερειακού συνεδρίου Γιάννης Σακκόπουλος η σημερινή εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του προγραμματικού συνεδρίου που θα γίνει τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.
«Το θέμα του συνεδρίου είναι ανάπτυξη και μοντέλα διακυβέρνησης στις περιφέρειες και τους δήμους. Έχουμε μια μεγάλη επιστημονική επιτροπή που επεξεργάζεται τα κείμενα του προγράμματος Ελλάδα που είναι το σχέδιο μας για την ανάπτυξη και προσπαθεί να τους δώσει περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά. Προσπαθούμε και τοπικά, ξεκινώντας από σήμερα, ανοίγοντας δίαυλο με όλους τους παραγωγικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς φορείς να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του νομού και να έχουμε λόγο σε όλα τα έργα».

Το γεγονός πως η σημερινή κυβέρνηση έχει αποτύχει στο να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόνισε ο βουλευτής Αρκαδίας, υπεύθυνος Κ.Ο.ΔΗ.ΣΥ για την ανάπτυξη Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει στο να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Όλες οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν είναι από το δημόσιο ή τα υπουργεία».
«Πιστεύουμε σε ένα μοντέλο που θα λειτουργήσει μέσα από το πρόγραμμα «Ελλάδα», μεταξύ δήμων, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα και θα μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις και σε επίπεδο συνεργασίας, όπως οι συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ΣΔΙ (με πετυχημένο παράδειγμα στα απορρίμματα) αλλά κυρίως στο κράτος είτε βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στο κεντρικό κορμό».

Σημαντική πρωτοβουλία χαρακτήρισε το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο ο Καθηγητής Ιατρικής και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Τούντας σημειώνοντας πως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για αυτό που θέλουν όλοι οι Έλληνες, να βρουν μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση.
«Για εμάς αυτή η διέξοδος σημαίνει το να διαμορφώσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα πέρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις , ένα πρόγραμμα για την οικονομική και την κοινωνική ανόρθωση της χώρας».
Πρόσθεσε πως αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να το σηκώσει ούτε ένα κόμμα, ούτε μια παράταξη αλλά όλες οι υγιείς δημοκρατικές ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου.
«Για αυτό μιλάμε για εθνική γραμμή, για μια μάχη που πρέπει να δώσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες». Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει το πρόγραμμα ανάφερε πως πρέπει να είναι ένα μοντέλο που να προσελκύει τις επενδύσεις , να έχει εξωστρέφεια, να στηρίζει την καινοτομία, να στηρίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα και κυρίως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών αγορών.
Πρόσθεσε ωστόσο πως παράλληλα με τη διαμόρφωση του μοντέλου πρέπει να υπάρξουν και βασικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το κράτος, τη δημόσια διοίκηση που πρέπει να είναι φιλική και ευέλικτη απέναντι στην επιχειρηματικότητα και να συνδεθεί η παραγωγή με τη γνώση και την έρευνα. «Πρέπει να αλλάξουμε και το πολιτικό σύστημα ώστε να είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος αυτών των αλλαγών και να μην υπολογίζει κάθε φορά το πολιτικό κόστος» σημείωσε ο κ. Τούντας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το