Τοπικά

Συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Colubia της Νέας Υόρκης και πανεπιστήμια της Κίνας και της Ρωσίας

Στο πλαίσιο διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ενίσχυσης των ερευνητικών του δραστηριοτήτων και όχι μόνο, έχουν υπογραφεί συμβάσεις συνεργασίας με πανεπιστήμια της Κίνας, της Ρωσίας και σύντομα και με διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα των ΗΠΑ, ήτοι το Πανεπιστήμιο Colubia της Νέας Υόρκης. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η αντιπρύτανης του Π.Θ. Ιωάννα Λαλιώτου, που έχει αναλάβει τον τομέα των διεθνών σχέσεων αλλά και της έρευνας στο νέο πρυτανικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, παρουσία των Μ.Μ.Ε. θα γίνει η παράδοση παραλαβή από το προηγούμενο στο νυν πρυτανικό σχήμα και απολογισμός της απερχόμενης πρυτανικής αρχής.

Όπως επισήμανε η κ. Λαλιώτου, τον Οκτώβριο του 2018 το Πανεπιστήμιο θα υποδεχθεί πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και υπευθύνων διεθνών σχέσεων τριών πανεπιστημίων της Κίνας με τους οποίους ήδη έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες. «Πρόκειται για προγραμματισμένες επισκέψεις κινέζων συναδέλφων για να τεθούν σε σειρά τα θέματα για τα οποία έχουμε συμφωνήσει. Παράλληλα στο πλαίσιο της δράσης διεθνής κινητικότητα του προγράμματος Εrasmus +, εγκρίθηκαν τρεις από τις προτάσεις που είχαμε υποβάλλει με πανεπιστήμια της Κίνας και η συγκεκριμένη δράση θα χρηματοδοτηθεί για δύο χρόνια», εξήγησε η κ. Λαλιώτου. Τόνισε ότι το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο και διευκρίνισε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναλάβει δράσεις για εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα, κάτι που θα πάρει χρόνο αλλά θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη στα δύο ιδρύματα αλλά και στην κοινωνία, ενώ συγχρόνως αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Τι περιλαμβάνουν τα σύμφωνα συνεργασίας
Τα σύμφωνα συνεργασίας είναι επί της ουσίας μία από κοινού αναγνώριση προθέσεων συνεργασίας με συγκεκριμένους φορείς και περιλαμβάνουν ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών, διοργάνωση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλοκαιρινών σχολείων που θα παρακολουθούν Κινέζοι Φοιτητές, δημιουργία ενός Confucius Center για εκμάθηση κινεζικής γλώσσας και επίσης την διερεύνηση δυνατότητας διοργάνωσης κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων και φυσικά την σύμπραξη κινεζικών και ελληνικών ερευνητικών μονάδων και εργαστηρίων στον τομέα της έρευνας.

«Η Κίνα είναι μια καινούργια παγκόσμια δύναμη, εγώ θα έλεγα παραδοσιακή δύναμη σε πολλούς τομείς που ξαναέρχεται στο προσκήνιο της διεθνούς σκακιέρας. Σε στρατηγικό επίπεδο η χώρα μας αναπτύσσει τις διεθνείς και οικονομικές σχέσεις με τη χώρα αυτή. Εμείς θέλουμε να εκπαιδεύσουμε κυρίως τα νέα παιδιά, νέους ερευνητές στο όλο αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται Κίνα. Ήδη φέτος το καλοκαίρι, φοιτητές από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επισκέφθηκαν αντίστοιχες σχολές πανεπιστημίων στο Πεκίνο κ.α.».

Επιπλέον το Πανεπιστήμιο έχει υπογράψει ανεξάρτητες διμερείς συμφωνίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και μέσω του Erasmus+ με Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Όπως ανέφερε η κ. Λαλιώτου, «σύντομα θα υπογραφεί σημαντική συμφωνία με το διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, τόσο για να μπορούν δικοί μας φοιτητές να παρακολουθούν μαθήματα εκεί, αλλά και να προσελκύσουμε Αμερικανούς φοιτητές εδώ».

ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το