Τοπικά

Συνεργασία, ψηφιοποίηση και εξωστρέφεια οι πυλώνες ανάπτυξης της Μικρομεσαίας Επιχείρησης

Σε ένα κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο- καθώς βραβεύτηκαν για τη δράση τους οι συνδικαλιστές που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- κόπηκε σήμερα σε εκδήλωση η πίτα της ΟΕΒΕΜ.
Βραβεύτηκαν οι κ.κ. Νίκος Θεοδώρου, Ιωακείμ Καρατοσίδης, Σταύρος Κουμπλάκης , Νίκος Κλειτσογιάννης , Αντώνης Παπαϊωάννου, Γιώργος Κοντογιάννης , Απόστολος Αποστολόπουλος και Γιώργος Κλείτσας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρύφωνας Πλαστάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

«Μετά από δέκα πολύ δύσκολα χρόνια με την υπερφορολόγηση, την υπερχρέωση και την έλλειψη ρευστότητας να γονατίζει χιλιάδες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι που άντεξαν όλο αυτόν τον οικονομικό εφιάλτη, ατενίζουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά τους. Είναι έτοιμοι να κάνουν μια νέα αρχή κινούμενοι στους άξονες της ψηφιοποίησης, της συνεργασίας και της εξωστρέφειας», είπε και ανέφερε πως στόχος είναι οι μικρομεσαίοι να μπορέσουν να παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας συγκρατώντας το brain drain και να θωρακίσουν την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

«Οι μικρομεσαίοι απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο κατέχοντας σε αυτό τον τομέα ένα ποσοστό πάνω από 90%. Είναι αυτοί που στη νέα δεκαετία προσπαθούν να βρουν το νέο βηματισμό τους σε μια νέα εποχή, με καινούρια δεδομένα που δημιουργούνται από την τεχνολογική εξέλιξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της οικονομίας αλλά και τις νέες προκλήσεις.

Τα τρία βασικά προβλήματα της κρίσης
Τρία ήταν τα βασικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν εν μέσω κρίσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, η υπερχρέωσή τους και η έλλειψη ρευστότητας.
Πιο αναλυτικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς κατάσταση που διαμορφώθηκε από την άγρια φορολογική λαίλαπα στα πολύ δύσκολα δέκα μνημονιακά χρόνια με ποσοστά φορολογικών επιβαρύνσεων που όμοιά τους δεν είχαν υπάρξει ποτέ, τουλάχιστον στην νεότερη ιστορία, ακόμη και, όταν η χώρα είχε υψηλό ποσοστό ανάπτυξης. Αυτή η υπερφορολόγηση οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις στην υπερχρέωση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε καμία από τις ρυθμίσεις που «έτρεξαν» την προηγούμενη περίοδο. Συμπληρωματικά στα παραπάνω είχαν να αντιμετωπίσουν και τη σημαντική απουσία ρευστότητας καθώς η πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

«Η αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης μας βρίσκει εν μέρει σύμφωνους στο κομμάτι της φορολογίας, καθώς επιβάλλεται η αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών και έστω και αυτή η μικρή πτώση τους θα αποτελέσει μια μικρή «ανάσα» για τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το κομμάτι του ασφαλιστικού μας δείχνει μια επιστροφή στο παρελθόν και εκφράζουμε σημαντικές επιφυλάξεις. ότι και τα υψηλά εισοδήματα θα ενταχθούν στις χαμηλές κλάσεις», τόνισε και αναφέρθηκε και στα κόκκινα δάνεια, εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούν αρκετές επιχειρήσεις σε απώλειες ακόμη και ακινήτων, καθώς την Άνοιξη λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η ρευστότητα από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, όπως οι τράπεζες, ακόμη και σήμερα είναι ένα στοίχημα για πολλές από αυτές.

«Στα «κόκκινα» δάνεια δεν εισακούστηκαν οι προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων μας για προτίμηση του δανειολήπτη πριν αυτά δοθούν στα funds. Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή μας ήταν το δάνειο που είχε ένας δανειολήπτης και δεν μπορούσε να το ικανοποιήσει, αντί η Τράπεζα να το πουλήσει σε ένα fund στο 20% έως 30% της αξίας του, να καλούσε τον δανειολήπτη προσθέτοντας και ένα κέρδος για την τράπεζα. Δυστυχώς η πρότασή μας απορρίφθηκε, τα δάνεια μεταφέρονται στα funds, όπου θα υπάρξει αξιολόγηση και αντίστοιχη αντιμετώπιση των δανειοληπτών», κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το