Τοπικά

Συνεργασία μεσιτών του Βόλου με προέδρους Ομοσπονδίας και Σωματείου Θεσσαλονίκης

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθές Παρασκευή μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κτηματομεσιτών Βόλου με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, αλλά και τον πρόεδρο Μεσιτών Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι «η κτηματαγορά βρίσκεται στο ναδίρ σε σχέση με προηγούμενες εποχές. Λογίζεται ότι από το 2007 μέχρι σήμερα οι μειώσεις των τιμών μεσοσταθμικά υπερβαίνουν το 50%» για να συμπληρώσει: «Η υπερφορολόγηση είναι το σταμάτημα της αγοράς, δεν μπορεί ένας επενδυτής να αγοράσει κάτι, γιατί πρέπει να υπολογίσει όχι το κόστος της αγοράς, αλλά το κόστος της διατήρησης. Πληρώνουμε ενοίκιο για τα σπίτια μας. Εν συναρτήσει με το γεγονός ότι τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, δημιουργείται διπλό πρόβλημα».

«Η Ομοσπονδία έχει κάνει δύο σπουδαία βήματα. Το πρώτο είναι ότι έχει θεσπίσει έναν νέο κώδικα δεοντολογίας και πρακτικής, αντιγραφή αυτού της Ένωσης Μεσιτών των ΗΠΑ και το δεύτερο είναι σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ που αποφασίστηκε να γίνει επιτέλους για πρώτη φορά στην Ελλάδα η πιστοποίηση των μεσιτών» κατέληξε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Τζάρος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, επισήμανε ότι «τα προβλήματα της κτηματαγοράς είναι πολλά, τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξανόμενα και προκύπτουν από δύο στοιχεία. Από το τι επιβάλλεται γενικότερα στη λειτουργία μεταβιβάσεων των ακινήτων και το τι υπάρχει όσον αφορά στο δικό μας επάγγελμα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από την πολιτεία και τους μεμονωμένους πολίτες-πελάτες. Υφίσταται ένα τεράστιο θέμα, το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί, παρότι θεωρητικά γίνονται ενέργειες, σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες και τον τρόπο που θα έρθουν και θα προσεγγίσουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες, αλλά και το τεράστιο θέμα με την υπερφορολόγηση των ακινήτων. Συνεχίζουμε και δηλώνουμε ότι δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης της οικονομικής δυσχέρειας που περνά η χώρα οι πλειστηριασμοί των α’ κατοικιών, είμαστε αντίθετοι. Ο μεσίτης ακινήτων είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στην αγορά και μπορεί να δώσει απαντήσεις στο πώς κινείται η αγορά, που είναι πάρα πολύ ασταθής και καθημερινά μεταβαλλόμενη, επηρεαζόμενη από χίλιους παράγοντες».

Κ. Τζάρος, γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Σοφία Χαλκιά, γραμματέας Σωματείου Βόλου, Ηλ. Κοκμοτός, πρόεδρος Σωματείου Βόλου, Δ. Μπινιάρης, πρόεδρος Ομοσπονδίας, Ελένη Δοδούδη, μέλος Σωματείου Βόλου, Στ. Τράκας, ταμίας Σωματείου Βόλου, Γ. Θεοχάρης, αντιπρόεδρος Σωματείου Βόλου, και Άγ. Πασαλίδης, πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης

«Ο λόγος της επίσκεψης είναι για να ενημερωθεί το τοπικό σωματείο για ομοσπονδιακά θέματα και τρόπους δράσης για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς γενικότερα. Τα προβλήματα της κτηματαγοράς έχουν να κάνουν κυρίως με τη γραφειοκρατία και την Πολιτεία όσον αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον και την αποτροπή πολλές φορές από νέα μέτρα που προκύπτουν από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Η κτηματαγορά συνεχίζει να παίζει βαρύνουσα σημασία στην οικονομία της χώρας, που έχει μία δυναμική με χιλιάδες νησιά και το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο με πολλές μορφές τουρισμού» τόνισε ο κ. Άγγελος Πασαλίδης, πρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι ο Βόλος θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο λόγω της γεωγραφικής του θέσης και εδώ θα οργανωθεί μία ημερίδα με θέμα την κτηματαγορά γενικότερα.
Ο πρόεδρος Μεσιτών Βόλου κ. Ηλίας Κοκμοτός εξέφρασε τη διαμαρτυρία του Σωματείου λέγοντας: «Διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο και τον χρόνο ανάθεσης της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε μικρό αριθμό ιδιωτών εκτιμητών, θεωρώντας ότι η εργασία αυτή απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό εκτιμητών, καθώς και περισσότερο χρόνο για να είναι ορθότερη. Ειδικότερα διαμαρτυρόμαστε γιατί σε ένα τόσο σημαντικό έργο, όχι απλώς αποκλειστήκαμε, αλλά ούτε καν ενημερωθήκαμε και ούτε έστω ανεπίσημα μας ζητήθηκε η άποψή μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θεωρώντας ότι η εμπειρία μας στην τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με τους αξιόλογους εκτιμητές που όρισε το κράτος, θα απέφερε ένα ορθότερο αποτέλεσμα σχετικά με τις πραγματικές τιμές της αγοράς».
Τέλος η κ. Σοφία Χαλκιά, γενική γραμματέας Μεσιτών Βόλου, τόνισε ότι «όλοι οι συνάδελφοι μεσίτες πρέπει να έρθουν κοντά μας για να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη και ισχύ. Κάνουμε πάρα πολλά, τα οποία θα δώσουν άλλο κύρος και άλλη υπόσταση σε όλους τους συναδέλφους. Πολύ σύντομα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, ώστε να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις. Το σύνθημά μας είναι η ισχύς εν τη ενώσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το