Άρθρα

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη του τόπου

του Χαράλαμπου Πάσχου*

Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα ενεργειών για την ανάπτυξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου αποτελεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα από τα πεδία της παροχής ερευνητικής γνώσης για τον πρωτογενή τομέα, τις επιχειρήσεις αλλά και τις υπηρεσίες.
Η περιοχή μας θα πρέπει να αξιοποιήσει την παραγόμενη επιστημονική γνώση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να αποτελέσει ένα σημαντικό εφόδιο για την εξέλιξη των χιλιάδων αγροτών του Δήμου μας. Πρόκειται για ένα «όπλο» που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί μας, για το πώς θα εξελίξουν την παραγωγή τους, πώς θα αναβαθμίσουν τις καλλιέργειές τους και θα τονώσουν τα παραγόμενα προιόντα τους.

Η δύναμη του Πανεπιστημίου και ειδικότερα της Γεωπονικής Σχολής δεν έχει αξιοποιηθεί από την απερχόμενη και αποσυντονισμένη δημοτική αρχή που δεν κατάφερε να αντιληφθεί τις προοπτικές οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν από αυτή την συνεργασία.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο δίκτυο συνεργασίας και παροχής γνώσης μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου οι παραγωγοί θα ενημερώνονται για ό,τι αφορά τις εκτάσεις και τις καλλιέργειές τους.
Παράλληλα στο Βελεστίνο υπάρχει το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου, όπου οι φοιτητές πραγματοποιούν την έρευνά τους με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Υπάρχουν εκτάσεις, αλλά και κτίρια τα περισσότερα των οποίων είναι αναξιοποίητα.
Είναι στοίχημα για τον Δήμο να δώσει πνοή και λειτουργία σε αυτά τα κτίρια και να αποτελέσουν θεματικούς χώρους για την προαγωγή της αγροτικής παραγωγής. Να γίνουν χώροι επισκέψιμοι για τους μαθητές, ώστε να γνωρίσουν πώς παράγεται η επιστημονική γνώση και να δημιουργηθούν δράσεις για την προσέλκυση επιστημόνων, ερευνητών και φοιτητών από όλη την Ελλάδα.

Το αγρόκτημα στο Βελεστίνο μέσα από την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την κατάθεση των ιδεών και προτάσεων επιβάλλεται να γίνεται ένας χώρος έρευνας και γνώσης που θα βάλει τον Δήμο Ρήγα Φεραίου στο χάρτη της επιστημονικής δράσης.
Για την δημοτική μας παράταξη «Όλοι μαζί μπροστά» η γνώση του Πανεπιστημίου μπορεί να γίνει η δημιουργική δύναμη για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση του Δήμου μας που θα συνδυάζει τόσο τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα με στόχο την ενίσχυση των εκατοντάδων επιχειρήσεων που λειτουργούν στον τόπο μας.
Παράλληλα η στήριξη του Πανεπιστημίου θα είναι πολύτιμη για την εξέλιξη της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της θωράκισης της υγείας στον τόπο μας.

*υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επισημοποίησε τη μεταγραφή Τζαλαβάρα ο Ολυμπιακός

Επισημοποίησε την απόκτηση του καλαθοσφαιριστή Στέλιου Τζαλαβάρα ο Ολυμπιακός Βόλου. Η ανακοίνωση για τον νεαρό…

16 Ιανουαρίου 2024

Με κόσμο το Νίκη-Λεβαδειακός – Γενική είσοδος στα 10 ευρώ

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει διατάξει οι αγώνες των ομάδων της Σούπερ Λιγκ σε πρωτάθλημα…

16 Ιανουαρίου 2024

Βέροια: «Σκότωσα τον βρικόλακα» – Όσα είπε η 37χρονη για τη δολοφονία του βρέφους

Νέα στοιχεία για την υπόθεση της δολοφονίας του 6,5 μηνών βρέφους στη Βέροια βλέπουν το…

16 Ιανουαρίου 2024

Ιταλία: 20χρονη πέθανε από ένα… τιραμισού – Ήταν αλλεργική και της το παρουσίασαν σαν vegan

Τραγική κατάληξη είχε στην Ιταλία η επιθυμία μιας 20χρονης αλλεργικής στα γαλακτοκομικά να απολαύσει ένα…

16 Ιανουαρίου 2024

Σάλος στη Γαλλία: Η υπουργός Παιδείας στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο – Ζητούν την παραίτησή της

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με την υπουργό Παιδείας της χώρας η οποία στέλνει τα…

16 Ιανουαρίου 2024

Ακρίβεια: Στο 7,2% οι αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες – Ποια προϊόντα «καίνε» – Νέες ανατιμήσεις και από τους παραγωγούς

Μάχη με την ακρίβεια συνεχίζουν να δίνουν τα νοικοκυριά, που εδώ και μήνες παρότι μπορεί…

16 Ιανουαρίου 2024