Τοπικά

Συνεργασία κοινωνικών δομών για την προώθηση της ψυχικής υγείας και τη φροντίδα ατόμων με αναπηρία 

Την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στο πλαίσιο της δικτύωσης μεταξύ των κοινωνικών φορέων και δομών, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση της κ. Αλεξάνδρας Τσάμη, υπεύθυνης επικοινωνίας του Κέντρου Ημέρας για την Προώθηση της Ψυχικής Υγείας Κ.Η.Π.Ο.Σ. που αποτελεί δομή της αστικής,μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εταιρίας «ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ» και της κοινωνικής λειτουργού κ. Βασιλικής Λαδέρη του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ.

Η συνάντηση, έγινε με σκοπό την ενημέρωση της φύσης και του θεραπευτικού προγράμματος των δυο φορέων. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ημέρας για την Προώθηση της Ψυχικής Υγείας Κ.Η.Π.Ο.Σ. αποτελεί μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παρέχοντας υπηρεσίες σε άτομα ηλικίας 18-55 ετών με προβλήματα ψυχικής υγείας καθώς και στο άμεσο περιβάλλον τους που συμμετέχει στη θεραπευτική διαδικασία. Με την δυναμικότητα του να ανέρχεται στα 50 άτομα, το Κέντρο Ημέρας στοχεύει σ’ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκπαίδευσης και βελτίωσης της λειτουργικότητας των μελών μέσω της ανάκτησης των δεξιοτήτων που έχουν χαθεί, της ενδυνάμωσης υπαρχουσών και της απόκτησης νέων. Έτσι το πρόγραμμα τους δομείται σε καλλιτεχνικές κατασκευές, κεραμική, μαγειρική κοινωνικοποίηση τόσο εντός όσο και εκτός του Κέντρου,υπαίθριες δραστηριότητες καθώς και της σύνταξη εφημερίδας. Παράλληλα, η θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ. που στελεχώνεται από ψυχολόγους, κοινωνικό λειτουργό, εμψυχώτρια, κεραμίστρια,ψυχίατρο και διοικητική υπάλληλο,στοχεύει στην εμψύχωση και ενθάρρυνση για ισότιμη πρόσβαση, του ατόμου με ψυχικές παθήσεις,στα δικαιώματά του. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία με ειδικούς θεραπευτές και εξωτερικούς συνεργάτες για την εκπαίδευση των εξυπηρετούμενων μέσα από δραστηριότητες ιππασίας, καλαθοσφαίρισης, ποδοσφαίρου κι άλλων υπαίθρων δράσεων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης – δικτύωσης των κοινωνικών δομών του Δήμου Βόλου, έγινε αναφορά στον τρόπο λειτουργίας και το θεραπευτικό πρόγραμμα που παρέχει το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ.
Πιο συγκεκριμένα, το ΚΔΗΦ ΑμεΑ εξυπηρετεί ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι συμμετέχουν σε κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα αλλά και σε ποικίλες κοινωνικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αποβλέποντας στην ενίσχυση της αυτονομίας των περιθαλπόμενων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.

Το Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, ανήκει στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ-ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

Το Κέντρο Ημέρας για την Προώθηση της Ψυχικής Υγείας Κ.Η.Π.Ο.Σ. ανήκει στην μη κερδοσκοπική εταιρία <<ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ>> και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τοΥπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος <<ΨΥΧΑΡΓΩΣ>>στον Άξονα Προτεραιότητας 2α«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ- ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ».
Τέλος, εκφράστηκε η επιθυμία και από τις δύο πλευρές, της ανάπτυξης καλής συνεργασίας μεταξύ των δομών και της συνδιοργάνωσης ψυχαγωγικών δράσεων στο άμεσο μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το