Τοπικά

Συνεργασία 4ου Γυμνασίου Βόλου με το Γυμνάσιο Ιωλκού – “Εγώ κι Εσύ Μαζί με τους πρόσφυγες όλης της γης”

Την Πέμπτη, 22/12/2021, οι μαθητές/τριες του τμήματος Γ3 του 4ου Γυμνασίου Βόλου, συνοδεία των καθηγητριών κ. Κούτσια Σοφίας και Παπαθανασίου Ευαγγελίας, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Ιωλκού, όπου λειτουργεί Τμήμα Υποδοχής (ΤΥ) Προσφύγων ΖΕΠ Ι.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εγώ κι Εσύ Μαζί» της Διεθνούς Αμνηστίας και ειδικότερα της θεματικής ενότητας «Εγώ κι Εσύ Μαζί με τους πρόσφυγες όλης της γης» (Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Κούτσια Σοφία, Παπαθανασίου Ευαγγελία, Ρεντίνα Ελένη, Τασιάκου Χριστίνα, Φωτεινοπούλου Βασιλική και Χαλαστάρα Ιουλία).


Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι καθηγήτριες ΤΥ του Γυμνασίου Ιωλκού Λουκία Φερεκίδου και Χρυσάνθη Πετρωτού είχαν οργανώσει ένα εργαστήριο διαπολιτισμικής αγωγής, στο οποίο μέσω ανάγνωσης παραμυθιού και ενός φύλλου εργασίας με τίτλο «Μπες στη θέση μου», κάλεσαν τα παιδιά να ανακαλύψουν τις έννοιες του πρόσφυγα και του μετανάστη, τις αιτίες και τις συνέπειες της μετανάστευσης και να συναισθανούν τα προβλήματα των μεταναστών/προσφύγων. Μέσω του φύλλου εργασίας τα παιδιά είχαν εκατέρωθεν την ευκαιρία να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ευχές. Από αυτή τη δράση προέκυψε η δημιουργία ενός κολάζ, στο οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να «απλώσουν τα χέρια» και να αποτυπώσουν σχηματικά και λεκτικά την υποστήριξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας στο πλαίσιο του ελληνικού σχολείου. Tέλος, έγινε η παρουσίαση του τραγουδιού «Πορεία προς την ειρήνη», με το οποίο το Γυμνάσιο Ιωλκού πήρε το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν ’το ν’ ακουστεί 2019», το οποίο δημιουργήθηκε βασισμένο σε αφηγήσεις προσφύγων-μαθητών.
Η Δ/ντρια του σχολείου, Μπαλαμώτη Ευαγγελία, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της ΤΥ και επισήμανε πως η ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε παιδιού, όπως επιδιώκει το ανοιχτό συμπεριληπτικό σχολείο στις μέρες μας. Επίσης, η κ. Θεοδώρα Παπαϊωάννου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφύγων «Άρσις» προσκάλεσε τους μαθητές/τριες του 4ου Γυμνασίου να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το