Τοπικά

Συνέντευξη στη «Θ» του Γ. Τόρη: “Μοντέλο δημοτικής επιχείρησης η ΔΕΥΑΜΒ που λειτουργεί αποδοτικά” 

«Η ΔΕΥΑΜΒ λειτουργεί αποδοτικά και βελτιώνεται συνεχώς και με τις πρωτοβουλίες του δημάρχου και την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ μας, αναδεικνύεται σε μοντέλο δημοτικής επιχείρησης στη χώρα. Το παραπάνω τονίζει σε συνέντευξή του στη «Θ» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης κ. Γ. Τόρης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει ότι «το 2023, η πραγματικότητα στο νερό και την επεξεργασία λύματος θα είναι τελείως διαφορετική». Σχετικά με τη λαθροϋδροληψία στέλνει μήνυμα πως αν οι 1.300 καταναλωτές αυτής της κατηγορίας δεν τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, θα αποβληθούν από το δίκτυο ύδρευσης, ενώ για τις διακοπές υδροδότησης λόγω οφειλών αναφέρει πως «υπάρχει η λύση της ρύθμισης και οι μη έχοντες συμπολίτες δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό». Επίσης, μιλά για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ την περίοδο του κορωνοϊού και τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία των εργαζομένων και την απρόσκοπτη υδροδότηση, καθώς και στη σειρά έργων που υλοποιούνται μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ιδίους πόρους.

Σχετικά με τις οφειλές των καταναλωτών ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνει η Επιχείρηση για την εξόφλησή τους;
Κοιτάξτε, η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια επιχείρηση των δημοτών και οι ανάγκες λειτουργίας της καλύπτονται αποκλειστικά από τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, που πληρώνουν οι δημότες, μέσω των λογαριασμών. Στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΜΒ, κατανοούμε πλήρως τις συνθήκες ζωής των πολιτών και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο, μία ευάριθμη ομάδα δημοτών να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά και να μην ενδιαφέρεται καν. Η διακοπή υδροδότησης είναι το τελευταίο και μόνο μέσο που διαθέτουμε ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στην κατανάλωση του νερού. Δικαιοσύνη γιατί όπως καταλαβαίνετε, τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης – όμβριων και του βιολογικού αφορούν στο σύνολο των πολιτών, αλλά καλύπτονται μόνο από τους συνεπείς καταναλωτές. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ειλικρινά δεν επιθυμούμε να προβούμε σε διακοπές υδροδότησης. Και για αυτό καλέσαμε τους καταναλωτές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις. Η ανταπόκριση είναι περιορισμένη. Επίσης η ΔΕΥΑΜΒ, δε προχωρά σε διακοπή υδροδότησης στους δικαιούχους Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης και σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου. Δηλαδή οι πραγματικά μη έχοντες συμπολίτες μας, δεν κινδυνεύουν από έλλειψη υδροδότησης. Καλούμε και τώρα με δεδομένο ότι η αναστολές υδροδότησης θα ξεκινήσουν στις 14 Σεπτέμβρη, να προσέλθουν στην επιχείρηση για ρύθμιση των οφειλών με καταβολή του 30% και το υπόλοιπο σε 3 τριμηνιαίες δόσεις. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σημειώσω, ότι αυτό αφορά και 1.300 καταναλωτές οι οποίοι προβαίνουν σε λαθροϋδροληψία. Ειδικά για αυτή την κατηγορία, σημειώνω ότι σε περίπτωση μη τακτοποίησης, θα αποβληθούν από το δίκτυο ύδρευσης, με κατάργηση της παροχής νερού.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε μια νέα πραγματικότητα στην καθημερινότητα όλων. Ποια μέτρα έλαβε η ΔΕΥΑΜΒ για να μην υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης, καθώς και για την προστασία των εργαζομένων;
Καταλαβαίνετε ότι η απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης και η συλλογή και επεξεργασία του λύματος, είναι όροι δημόσιας υγείας. Από αυτή την άποψη η ΔΕΥΑΜΒ, διαχωρίζεται από τις λοιπές υπηρεσίες. Διαχωρίζεται γιατί φανταστείτε τον Βόλο σε συνθήκες πανδημίας χωρίς νερό! Με βάση αυτή την πραγματικότητα, η επιχείρηση πήρε στην πρώτη φάση της πανδημίας μια σειρά μέτρων και με την εμφάνιση της θερινής έξαρσης, επανέλαβε μια οργάνωση λειτουργίας ώστε να μην υπάρξει περίπτωση, να συμβαίνουν βλάβες και να μην αποκαθίστανται, να συνεχίσει η άριστη επεξεργασία του λύματος και γενικότερα μέτρα ώστε η ΔΕΥΑΜΒ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό της ρόλο, υπηρετώντας την καθημερινότητα του πολίτη. Συγκεκριμένα πήραμε σε συνεννόηση με τον δήμαρχο, τα εξής μέτρα:
– Στις αρχές Αυγούστου όλο το προσωπικό της υπηρεσίας υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό. Επίσης υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια. Με στόχο να μην υπάρξει διάδοση του ιού, στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ.
– Το προσωπικό της αποχέτευσης, της ύδρευσης και του βιολογικού, έχει κατανεμηθεί σε σταθερές, διακριτές εβδομαδιαίες βάρδιες, ώστε η τυχόν ύπαρξη κρούσματος να μη θέσει σε καραντίνα το σύνολο των εργαζομένων πρώτης γραμμής, αλλά μόνο μια μικρή ομάδα και η λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης και της Επεξεργασίας λύματος να συνεχίζεται απρόσκοπτα.
– Στους εργαζόμενους που έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας και μέσω αυτής καλύπτουν το αντικείμενό τους, έχει παραχωρηθεί αυτή η δυνατότητα.
– Στους χώρους εργασίας, έχουν τοποθετηθεί χωρίσματα διαφανή ώστε να μεγιστοποιούνται τα θετικά της αποστασιοποίησης.
– Στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν εξασφαλιστεί συνθήκες εργασίας χωρίς επαφή με το κοινό.
– Οι πολίτες προσέρχονται στην υπηρεσία μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, ενώ στην είσοδο των γραφείων της έδρας της επιχείρησης, υπάρχει εργαζόμενος ο οποίος φροντίζει για το κράτημα των αποστάσεων κ.λπ.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ενημερώσω, ότι στα δείγματα ανεπεξέργαστων λυμάτων που λήφθηκαν τον Αύγουστο από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, δεν ανιχνεύθηκε κορωνοϊός.

Ποια είναι τα έργα που θα υλοποιήσει η ΔΕΥΑΜΒ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»;
Μετά από συνεχείς επαφές του δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου, με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών και την παράλληλη ετοιμασία της υπηρεσίας, είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι στην τελική φάση συγκρότησης των φακέλων για υποβολή των ακόλουθων προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ.
Στον άξονα Ύδρευσης, θα υποβάλουμε το έργο «Έργα αξιοποίησης υδατικών πόρων κι εκσυγχρονισμού δικτύου Βόρειου – Δυτικού Μετώπου για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και βελτίωση της ποιότητας του νερού για ύδρευση – άρδευση στον Δ. Βόλου»
– Προϋπολογισθείσα δαπάνη πράξης: 18.000.000 €, πλέον ΦΠΑ.
– Με την υλοποίηση του έργου, επιτυγχάνονται:
– Η ενίσχυση του υδραγωγείου του Δ. Βόλου με τη μεταφορά 4,9 – 7,3 εκατομμυρίων m3 πηγαίου νερού άριστης ποιότητας, αγγίζοντας την οριστική επίλυση του προβλήματος υδροδότηση σε βάθος 20ετίας.
– Η κάλυψη των αναγκών σε πόσιμο νερό πληθυσμού 128.000 ατόμων.
– H εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με την εξαφάνιση των φαινομένων υψηλής αγωγιμότητας τους θερινούς μήνες (σε μια τουριστική περιοχή), μέσω της εγκατάλειψης των γεωτρήσεων.
– Η οριστική επίλυση των προβλημάτων έλλειψης πόσιμου νερού, στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου και στην πρώην κοινότητα Σέσκλου.
– Η μείωση των διαρροών δικτύων ύδρευσης στα περιφερειακά υδραγωγεία και η ορθολογική και σύγχρονη διαχείριση της διανομής του πόσιμου νερού.
– Η ενεργειακή οικονομία μέσω του περιορισμού της λειτουργίας των γεωτρήσεων κατά 10.000.000 kwh.
– Η δυνατότητα αξιοποίησης του δημιουργούμενου υδραγωγείου, για παραγωγή ενέργειας, μέσω της κατασκευής δύο (2) μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, με προβλεπόμενη παραγωγή ενέργειας 5.000.000 kwh/y.
Το έργο αυτό το οποίο θα ενισχύσει το υδραγωγείο της ΔΕΥΑΜΒ με 16.000 κυβικά πηγαίου νερού την ημέρα, σε συνδυασμό με τα έργα της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στο κέντρο του Βόλου και της Ν. Ιωνίας το οποίο θα συντείνει στον δραστικό περιορισμό των απωλειών νερού, δημιουργούν μια νέα σελίδα στην υδροδότηση της πόλης, επιλύοντας σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας το υδροδοτικό πρόβλημα.
Στον άξονα Αποχέτευσης, θα υποβάλλουμε το έργο της αποχέτευσης των Λεχωνίων (Άνω & Κάτω), προϋπολογισμού 5.100.000 €, πλέον ΦΠΑ.

Υπάρχουν σε εξέλιξη έργα από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα;
Αυτά τα έργα προστίθενται στα ήδη εκτελούμενα ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργα της ΔΕΥΑΜΒ, όπως είναι η επέκταση του βιολογικού (12 εκ. €), η αποχέτευση Ν. Αγχιάλου (τρία έργα 16 εκ. €), η αναβάθμιση του βιολογικού (1,5 εκ. €), η αυτοματοποίηση των υδραγωγείων των κοινοτήτων (2,5 εκ. €), δηλαδή με δυο λόγια στην επόμενη τριετία η ΔΕΥΑΜΒ εκτελεί έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 55 εκ. €. Το γεγονός αυτό πέρα από αυτή καθαυτή τη σημασία του που σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος, υπηρετώντας την καθημερινότητα του πολίτη, δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας προσωρινές και μόνιμες, αναδεικνύοντας τη ΔΕΥΑΜΒ σε παράγοντα ανάπτυξης της πόλης.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στους καταναλωτές;
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω και το εξής: Η παρούσα Δημοτική Αρχή, βρίσκεται αποφασιστικά στο πλευρό της ΔΕΥΑΜΒ, εξασφαλίζοντας από τα χρηματοδοτικά προγράμματα τους αναγκαίους πόρους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες στην πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του πόσιμου νερού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το 2023, έτος στο οποίο θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω δράσεις συμπληρωμένες από το τεχνικό πρόγραμμα της υπηρεσίας με ίδιους πόρους που ανέρχεται σε 10 εκ. € τον χρόνο, η πραγματικότητα στο νερό και την επεξεργασία λύματος θα είναι τελείως διαφορετική. Η ΔΕΥΑΜΒ, λειτουργεί αποδοτικά και βελτιώνεται συνεχώς και με τις πρωτοβουλίες του δημάρχου και την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ μας, αναδεικνύεται σε μοντέλο δημοτικής επιχείρησης στη χώρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το