Τοπικά

Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοϊδη στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ”: Τι λέει για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, τις συνεργασίες, το “Μάτι” και τον Κουφοντίνα

Για τον πολυϊσοβίτη Δ. Κουφοντίνα και τη μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας τοποθετείται ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που κατά τη διάρκεια της θητείας του εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη. Με συνέντευξή του στη «Θ» εν όψει της σημερινής επίσκεψης του στον Βόλο, μιλά για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ που διεκδικεί διψήφιο ποσοστό, ενώ απαντά με «αυστηρότητα» στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη που χθες δήλωσε πως εάν δεν επιτευχθεί ο εκλογικός στόχος δεν θα υπάρχει επόμενη μέρα. «Καταπέλτης» για την τραγωδία στο «Μάτι» είπε πως η ηγεσία δεν έδωσε καμία μάχη και τόνισε πως οι εκλογές είναι «μπροστά» καθώς κανείς δεν περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δήλωσε πως η απόφαση για όλη την επικράτεια είναι η αυτόνομη κάθοδος του ΚΙΝΑΛ.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν εξαντλήσει το πολιτικό τους κεφάλαιο;

Η γνώμη μου είναι πως κανείς δεν μπορεί να περιμένει πλέον τίποτα από τη σημερινή Κυβέρνηση. Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ έδωσαν απόλυτα το στίγμα. Όλοι αντιλήφθηκαν πως δεν ξεφεύγουμε από τον φαύλο κύκλο που βιώνουμε σήμερα, με εξαίρεση ότι περάσαμε στη μεταμνημονιακή εποχή με δεσμεύσεις για υπερπλεονάσματα, βαθιές περικοπές, έλλειμμα ανάπτυξης και εξάντληση του κοινωνικού κράτους. Πλέον δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση. Δεν γίνεται να επιμένουμε στην ανακύκλωση της φτώχειας, αλλά πρέπει να δούμε τη μεγέθυνση της οικονομίας με κάθε τρόπο, για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Οι εκλογές είναι σήμερα μονόδρομος και είναι καθαρό ότι οδηγούμαστε σε αυτές. Όσο καθυστερούν οι εκλογές η χώρα χάνει χρόνο.

Αποτελεί εναλλακτική λύση για τη χώρα η Ν.Δ.;

Το ποιος αποτελεί εναλλακτική λύση θα το κρίνει ο λαός στις εκλογές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ορμητικές πολιτικές στην ανάπτυξη και στην προστασία του κοινωνικού κράτους και γενναίες μεταρρυθμίσεις. Εμείς στο ΚΙΝΑΛ μέσα από το πρόγραμμά μας εκπροσωπούμε αυτό το τρίπτυχο στο οποίο πιστεύουμε πως επιβάλλεται να επενδύσει η χώρα.

Φαίνεται ωστόσο πως δεν… «ακούν» οι πολίτες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκόποι κάνουν μια δουλειά, αλλά το ΚΙΝΑΛ έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο υπερασπιζόμαστε με βάση το αξιακό μας σύστημα. Πρόγραμμα δομημένο, κοστολογημένο, βασισμένο στις ανάγκες της κοινωνίας.

Αν μετεκλογικά υπάρξει το δίλημμα για συγκυβέρνηση είτε με το ένα κόμμα είτε με το άλλο, τι θα κάνετε;

Το ερώτημα είναι υποθετικό. Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έχει ισχυρή δύναμη μετά τις εκλογές για να επιβάλλει προγραμματικά τα ζητήματα ανάπτυξης της χώρας. Με την ισχυροποίηση του ΚΙΝΑΛ και την προγραμματική του πρόταση είναι βέβαιο πως η χώρα δεν θα έχει τη σημερινή πορεία. Οι συνεργασίες είναι ένα κεφάλαιο και προκύπτουν μέσα από τις προγραμματικές προτάσεις. Και επειδή σήμερα παρά ποτέ έχουμε ανάγκη τις συνεργασίες, ο ρόλος μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο είναι μόνο ωφέλιμος για την Ελλάδα.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως εάν το ΚΙΝΑΛ δεν φέρει στις εκλογές διψήφιο ποσοστό δεν θα υπάρχει επόμενη μέρα.

Δεν σχολιάζω δηλώσεις στελεχών. Τώρα είναι ώρα μάχης και όποιος θέλει ένα ισχυρό ΚΙΝΑΛ πρέπει να παλέψει γι’ αυτό.

Θα αντέξει η Κεντροαριστερά την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Η πόλωση θα είναι ισχυρότατη και το εκλογικό σώμα θα υποστεί μεγάλη πίεση. Το κλίμα δείχνει μια «επιχείρηση» ολικής επαναφοράς του διπολισμού. Πιστεύω πως οι πολίτες έχουν αντιληφθεί τη σημασία των συνεργασιών. Αν το Κίνημα Αλλαγής την επόμενη των εκλογών είναι ένα δυνατό πολιτικό ρεύμα, μια ισχυρή πολιτική δύναμη, τότε αυτό είναι που θα θέσει στον δημόσιο διάλογο, το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας.

Η εκλογή αρχηγού έφερε νέα πνοή στον χώρο. Μετά ωστόσο ήρθε η διάλυση.

Όλα του γάμου δύσκολα… Η αποχώρηση του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ήταν ένα πλήγμα. Όχι θανατηφόρο, αλλά πλήγμα. Για αποτυχία όμως του εγχειρήματος της σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων του κέντρου δεν μπορεί να μιλήσει κανείς. Γι’ αυτό επιμένω ότι προέχουν καθαρές κουβέντες και πεντακάθαρο πρόγραμμα ώστε να συμπράξουν όλες οι δυνάμεις του κεντρώου χώρου.

Η χώρα έζησε την τραγωδία στο Μάτι. Έχετε περάσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και αναδείχθηκε για μια φορά η ανικανότητα αντιμετώπισης της κατάστασης.

Το πόρισμα του κ. Συνολάκη τα είπε όλα. Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το μέγεθος της τραγωδίας. Στην αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης δοκιμάζονται οι ηγεσίες που μπαίνουν μπροστά στη μάχη, με επίγνωση της αποστολής, με άριστη επιχειρησιακή κατάρτιση καθώς και ικανότητα κινητοποίησης του προσωπικού. Στη Μάτι αναδείχθηκε έλλειμμα ηγεσίας και ακολούθησε το έλλειμμα πληροφόρησης, το έλλειμμα συντονισμού και μοιραία η ολοκληρωτική καταστροφή.

Στο Μάτι δεν δόθηκε καν μάχη. Κάηκαν οι άνθρωποι μόνοι και εγκαταλειμμένοι. Η ηγεσία δεν πήρε πάνω της την κρίση.

Πώς σχολιάζετε τη μεταφορά του Δ. Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας. Μεγάλες αντιδράσεις προκαλούνται και από τις άδειες που λαμβάνει.

Υπάρχει μια καταδικαστική αμετάκλητη απόφαση για έντεκα δολοφονίες. Πιστεύω βαθιά τα δικαιώματα των ανθρώπων σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται και πιστεύω και στα δικαιώματα του κ. Κουφοντίνα με τους έντεκα φόνους. Αλλά, εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Δεν έχει εκφραστεί ούτε μια συγνώμη στα αθώα θύματα που δολοφόνησε χωρίς λόγο. Το τραγικότερο είναι πως υπάρχουν πρόσωπα που θέλουν να δημιουργήσουν λαϊκό κίνημα για να τον αναδείξουν σε ήρωα. Στη χώρα συμβαίνουν ανεπίτρεπτα για τον δυτικό κόσμο και τις δημοκρατίες γεγονότα. Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς να έχεις δικαιώσει τα θύματα της τρομοκρατίας. Απορώ με τους αρμοδίους που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τον κ. Κουφοντίνα, αν σκέφτηκαν μια στιγμή το αίμα των αθώων.

 Το ΚΙΝΑΛ θα κατέβει αυτόνομο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Βόλου;

Το ΚΙΝΑΛ έχει λάβει απόφαση να κατέβει αυτόνομο σε όλη την Επικράτεια.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το