Τοπικά

Συνέλευση του ΣΘΕΒ: “Η οικονομία βελτιώνεται αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας για να επανέλθουμε στην κανονικότητα”

“Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται στην Ελλάδα και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης επιστρέφουν μετά τη μεγάλη, παρατεταμένη και με μεγάλο κόστος οικονομική και κοινωνική κρίση. Σημαντικά προβλήματα και προκλήσεις παραμένουν στην οικονομία, η επίλυση των οποίων θα καθορίσει την μελλοντική πορεία της χώρας. Ιδιαίτερα παραμένουν οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, η υψηλή ακόμα ανεργία και τα επίπεδα φτώχειας, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χαμηλή παραγωγικότητα και η υπό επένδυση, η στασιμότητα στα εισοδήματα, η υπερφορολόγηση και το υψηλό κόστος ενέργειας, τα αποκλιμακούμενα αλλά ακόμα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου στο δανεισμό και οι ισχύοντες ακόμα περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Η χώρα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι συνθήκες απαιτούν να τρέξει, και να τρέξει γρήγορα». Τα παραπάνω δήλωσε χθες στο οικονομικό γεγονός της χρονιάς, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Valis Resort στην Αγριά, ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, τ. πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που μίλησε με θέμα «Ο ρόλος των τραπεζών για την επιχειρηματικότητα. Ευκαιρίες και προβλήματα».

 

Ο κ. Καραούζης εκτίμησε με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, σταδιακά οι τράπεζες θα εξυγιανθούν και θα μπορέσουν να επανέλθουν στη βασική τους δουλειά που είναι η χρηματοδότηση των πελατών, της οικονομίας και των επενδύσεων.

Σε ερώτηση της “Θ” αν η εξυγίανση αυτή θα έχει αντίκτυπο και στους πελάτες που εξαρτώνται άμεσα από τις τράπεζες, ο κ.Καραμούζης απάντησε ότι οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία βελτιώνονται καθημερινά. Έτσι βελτιώνεται η ρευστότητα και τα επιτόκια σταδιακά μειώνονται.
“Δεν είμαστε όμως ακόμη στο σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επανέλθει σε μία κανονικότητα. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Κυρίως ένα μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία πρέπει να χειριστούμε με σεβασμό στους οφειλέτες και να τους προσφέρουμε ευκαιρίες, αλλά και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να επιληφθεί για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες πια επανέρχονται σε μία κανονικότητα”, τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ευελπιστεί η βελτίωση της κατάστασης να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές και εκτίμησε πως όταν η αβεβαιότητα εξαλειφθεί, οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά.

Η συνέλευση άνοιξε με ομιλία του κ. Αθανάσιου Συριανού που είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ – ΕΖΑ, ο οποίος τόνισε πως η μεταποίηση υπέστη τεράστια ζημιά στα χρόνια της κρίσης, όταν οι φόροι στην παραγωγή και στην κατανάλωση, καθώς και στα εταιρικά κέρδη, εκτόξευσαν τα κόστη παραγωγής στα ύψη, με το κόστος της ενέργειας και το μη μισθολογικό κόστος να υποσκάπτουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

«Για να καλυφθεί η απόσταση αυτή της ελληνικής βιομηχανίας, απαιτείται συνεχής εκσυγχρονισμός στην παραγωγή και στη διαχείριση, καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, δικτύωση και κυκλικές συνεργασίες και για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ αφορά στη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, τόσο στα αρχικά στάδια υλοποίησής μιας επένδυσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, αλλά και στην ωριμότητά τους», τόνισε.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ελένη Κολιοπούλου που κρατά τα ηνία του Συνδέσμου για δεύτερη τριετία είπε με καυστικό τρόπο πως «αν ακούσουμε τα πολιτικά κόμματα ως εκφραστές της κοινωνίας, βλέπουμε μια κοινωνία που το όνειρό της είναι να γυρίσει πίσω στις χρυσές καταναλωτικές εποχές οι οποίες μας φέρανε στην κρίση που ζήσαμε και ζούμε. Στη δίνη της πλειοδοσίας πληρώσαμε πολύ ακριβά το μάρμαρο ως πολίτες και ως επιχειρήσεις και θεωρώ ότι αυτό δεν ξεχνιέται και δεν πρέπει να ξεχνιέται. Εμείς που ζούμε τον παλμό της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, επιλέγουμε να ρίχνουμε μια πιο προσεκτική και βαθιά ματιά και να μιλάμε τεκμηριωμένα.

Όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν υψηλό δημόσιο χρέος, έστω και με βελτιωμένη βιωσιμότητα, από το 2018. (180% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018), επενδυτική φτώχεια σε σχέση με αυτό που χρειάζεται η οικονομία για να έχει βιώσιμη ανάπτυξη. (πτώση των επενδύσεων σε πάγια μείον 12,2% – το επενδυτικό χάσμα ανέρχεται στα 100 δις ευρώ), υποχρέωση διατήρησης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% μέχρι το 2022), υπέρβαση ακόμη και αυτών των υψηλών πλεονασμάτων (πάνω από 4%) μέσω υπερφορολόγησης και όχι ανάπτυξης., υψηλά ακόμη επίπεδα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (Στοιχεία Δεκεμβρίου 2018- 45,4% του συνόλου των δανείων – έναντι 3,2% που είναι ο Ευρωπαϊκός Μέσος Όρος),περιορισμένη πρόσβαση, της ιδιωτικής οικονομίας, σε χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. (αυτό είναι και ένα θέμα που θα παρακολουθήσουμε κατά τη συζήτηση του πάνελ αργότερα), υπέρμετρη φορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας στο σύνολό της. (άμεσοι φόροι 43% – έμμεσοι φόροι στο 57%), υψηλότατες, αλλά καθόλου ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές κρατήσεις και ένα από τα μεγαλύτερα μη μισθολογικά κόστη των χωρών του ΟΟΣΑ, υψηλά ακόμη επίπεδα ανεργίας, ειδικά στις δύο Περιφέρειές μας (19,5% – ΕΛΣΤΑΤ – Φεβρουάριος 2019), υψηλότατο κόστος ενέργειας που μας κάνει μη ανταγωνιστικούς.. Επίσης δαιδαλώδεις και εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων έργων και μεταποιητικών εγκαταστάσεων, προβληματική λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών.

Η κ. Κολιοπούλου σημείωσε πως τώρα βλέπουμε μπροστά και μόνο μπροστά, χωρίς παλινδρομήσεις, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε προ δυσάρεστων και απρόοπτων εξελίξεων και να χρειαστεί να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή.

Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

Ο κ. Καραμούζης που είναι πρόεδρος στην Grant Thornton στην Ελλάδα, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα υπέστη σοβαρές συνέπειες από την κρίση, καθώς χάθηκαν οι μισές καταθέσεις, δηλαδή περί τα 117 δις. Σημείωσε πως η αντιμετώπιση των προκλήσεων προϋποθέτει η χώρα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις επίτευξης ισχυρών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, πάνω από το 3% ετησίως που θα τροφοδοτηθεί υγιώς μόνο από την σημαντική ώθηση και επιτάχυνση των ιδιωτικών, δημοσίων και ξένων επενδύσεων καθώς και των εξαγωγών μέσω της υιοθέτησης ενός νέου παραγωγικού και επενδυτικού προτύπου και υλοποίησης ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων.

Κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη τέτοιων απαιτητικών ρυθμών ανάπτυξης είναι η σημαντική μείωση της φορολογίας η  αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού και του κόστους ενέργειας ,η εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της σύνδεσης αυξήσεων μισθών με τη παραγωγικότητα ,η διαμόρφωση θετικού επενδυτικού και παραγωγικού κλίματος ,το άνοιγμα των αγορών, η απρόσκοπτη πρόσβαση σ΄ αυτές και η κατάργηση όλων των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων ,η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης και η εμβάθυνση των φιλικών προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων ,συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και του πλαισίου ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

«Ο ρόλος του τραπεζικού τομέα για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι κρίσιμος και καθοριστικός. Για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα και την πλήρη αποκατάσταση της ικανότητας τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και την ανάπτυξη ,ο τραπεζικός τομέας οφείλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά, εμπροστοβαρώς και έγκαιρα το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν μεγάλο βραχνά για την οικονομία και τις τράπεζες, με €82 δις υπόλοιπα δάνειων η 46% του συνόλου των δανείων να εμφανίζουν προβληματικότητα. Παρά τη πρόοδο που έχει σημειωθεί στη ρευστότητα με τη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και τη διατήρηση ικανοποιητικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας ,τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων παραμένουν υψηλά, 160 πόντους περίπου πάνω από τα αντίστοιχα που ισχύουν στη Πορτογαλία ,η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές περιορισμένη και με υψηλό κόστος ,η κερδοφορία περιορισμένη και η τεχνολογία μετασχηματίζει ριζικά τα επιχειρηματικά και λειτουργικά τραπεζικά πρότυπα ,καθιστώντας αναγκαίες σημαντικές μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές.

Η ανάπτυξη θέλει κλίμα, ανταγωνιστικά επιτόκια, κόστος ενέργειας και φορολογικούς συντελεστές, φιλικό αναπτυξιακό περιβάλλον, σταθερούς θεσμούς, δημοσιονομική σταθερότητα και εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε.

Η ρευστότητα των τραπεζών

Ο κ. Λάππας Αναστάσιος, Πρόεδρος ΔΣ και Εκτελεστικό Μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας σημείωσε πως η επιστροφή των καταθέσεων των Ιδιωτών Εσωτερικού, των καταθέσεων των Ιδιωτών που είναι στο εξωτερικό, η επάνοδος των καταθέσεων των επιχειρήσεων από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό, η αύξηση της εμπιστοσύνης και η ελαχιστοποίησης του φόβου των πολιτών, η απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, και η επιστροφή των τζίρων των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο Τραπεζικό Σύστημα, αναμένονται να επαναφέρουν τη ρευστότητα των τραπεζών σε επαρκή επίπεδα έτσι ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει και τα αιτήματα χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στους υπάρχοντες νέους τρόπους χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τον τρόπο αντιμετώπισης των περιπτώσεων παλαιότερων μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπάρχουν προγράμματα προς υγιείς ΜΜΕ και start up επιχειρήσεις, με μικρότερες εξασφαλίσεις και ευνοϊκότερη τιμολόγηση. Ήδη αναμένεται πρόγραμμα μικροχρηματοδοτήσεων ΕΤΕΑΝ και για τους αγρότες. Έχει θεσμοθετηθεί και ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων από μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα NPE’ s ανοίγματα (δάνεια) αντιμετωπίζονται με διαδικασίες ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων στις ενεργείς επιχειρήσεις. Στις ήδη κλειστές επιχειρήσεις ακολουθείται η διαδικασία των εκκαθαρίσεων.

Από τη διαμορφούμενη κουλτούρα του «δεν πληρώνω» έχουμε περάσει στην κατανόηση του δεδομένου σε βάθος χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων και σταδιακά σε διαδικασίες λογικών συμφωνιών για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων. Όσο οι τζίροι στην οικονομία επανέρχονται τόσο θα δημιουργείται σταθερότερη ροή εξυπηρέτησης των NPE’ s , είπε.

Αναφορικά δε με τον τρόπο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, ο οποίος πραγματοποιείται υπό τις παρούσες συνθήκες, αποδεικνύεται ότι οι τράπεζες έχουν γίνει «σοφότερες» μετά την κρίση στην αντιμετώπιση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων δανειοδότησης. Αυτό αφορά και το προσωπικό αλλά και τα συστήματα.

Όσον αφορά στα περιθώρια μείωσης του κόστους δανεισμού αλλά και των προμηθειών και των άλλων παράλληλων χρεώσεων, επισημάνθηκε ότι σήμερα και όσο τα NPE’ s διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά αυτό δε φαίνεται εφικτό. Όμως, όσο περισσότερο βαδίζουμε σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και όσο αντικαθίστανται τα NPE’ s με τοκοφόρα υγιή δάνεια τόσο θα γίνεται καλύτερη τιμολόγηση και των δανείων αλλά και των προμηθειών και παράλληλων εργασιών. Παράδειγμα οι προμήθειες POS που από 2% πριν τα capital controls σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 0,40 – 0,80% λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των τζίρων της χρήσης του πλαστικού χρήματος (κάρτες).

“Δεν νοείται επιχειρηματικότητα χωρίς τράπεζες”

Ο κ. Δημήτρης Σαράντης Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε υπογράμμισε ότι δεν νοείται επιχειρηματικότητα χωρίς τράπεζες και όσο πιο εύρυθμα λειτουργούν οι τράπεζες τόσο μεγαλύτερος είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Έπειτα από 10 χρόνια κρίσης πλέον μπορούμε να πούμε πως ο ρόλος των τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας είναι αναβαθμισμένος και καίριος. Εφόσον βέβαια και η πολιτεία επιθυμεί να στηρίξει νέα και υγιή πρότυπα ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις κρατικοδίαιτες πολιτικές που χαρακτηρίζουν τις μεταπολιτευτικές δεκαετίες.

Οι τράπεζες μπορούν να συνδράμουν προς την επιχειρηματική κοινότητα, αρχικά μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουν, αλλά και με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που οι επιχειρηματίες έχουν ανάγκη.

Τα κριτήρια χρηματοδότησης ή μη ενός project πρέπει να είναι ξεκάθαρα και βασισμένα σε ορθές αξιολογήσεις. Θα τολμούσα να πω ότι οι τράπεζες σε αυτό το κομμάτι αδικούνται, καθότι ενώ όλοι πιστεύουμε ότι η υγεία των τραπεζών εξαρτάται από τα διαθέσιμα κεφάλαια, εκτίμησή μου είναι ότι τα έστω και λίγα διαθέσιμα κεφάλαια υπερκαλύπτουν τα λιγοστά υγιή και επιλέξιμα επιχειρηματικά project και για τα οποία και η τράπεζα μπορεί να αντλήσει κεφάλαια με χαμηλό κόστος από το Ευρωπαϊκό σύστημα. Δηλαδή παραπάνω από τα μισά δάνεια των περασμένων δεκαετιών δεν είναι πλέον επιλέξιμα σύμφωνα με τα νέα κριτήρια της οικονομίας.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν διά του παραδείγματος τι σημαίνει υγιής επιχειρηματική απόφαση. Είναι τουλάχιστον άδικο να συντηρούν “ζόμπι” επιχειρήσεις για μία δεκαετία, οι οποίες χωρίς να είναι υποδείγματα σωστής λειτουργίας (έναντι των υποχρεώσεων τους), ανταγωνίζονται τις υγιείς επιχειρήσεις και τις “τραβάνε στο βούρκο”.

Τέλος, ενώ οι τράπεζες ζητούν έλεγχο δαπανών και λοιπά στοιχεία τακτικά από τους δανειολήπτες, οι ίδιες δεν φροντίζουν για την δική τους εξυγίανση και ιδίως σε ότι αφορά το υπερβολικά πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό. Με αυτό τον τρόπο δεν δίνουν το καλό παράδειγμα στην “αποκρατικοποίηση” μεγάλου μέρους της επιχειρηματικής λογικής που έχει αναπτυχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

“Να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών”

Στη συνέλευση μίλησε και ο κ. Γκιζελής Ευάγγελος Γενικός Διευθυντής της επιχείρησης GIZELIS ROBOTICS ΑΒΕΕ ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται μια επανεκκίνηση στις χορηγήσεις νέων δανείων αλλά με ταυτόχρονη αποφυγή των λαθών και αστοχιών του παρελθόντος σε επίπεδο διαδικασιών, οργανωτικής δομής και στρατηγικής αξιοποιώντας τις εμπειρίες από την κρίση (εγχώρια και διεθνή). Είναι σημαντικό να υπάρξει καλή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και τραπεζών ώστε οι νέες χρηματοδοτήσεις θα κατευθυνθούν στους κατάλληλους δανειολήπτες.

Όσον αφορά στη διερεύνηση νέων λύσεων εξεύρεσης κεφαλαίων εκτός τραπεζικής αγοράς, μια πολύ σημαντική πηγή είναι οι Angel investors και τα venture capitals. Το αποτέλεσμα είναι θετικό καθώς η ρομποτική τεχνολογία αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ένας τομέας που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Η έξοδος από τα μνημόνια και η ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και κυριαρχίας στην Ελλάδα δημιουργεί μια σημαντική ευκαιρία.

Η Ελλάδα όπως είπε δεν έχει καταφέρει να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αντίθετα με άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια.

Ως αποτέλεσμα ήταν οι επιχειρήσεις να μην δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Συνεπώς, η εδραίωση θετικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς και η υλοποίηση επενδύσεων είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να δώσουν λύση στα σοβαρά αυτά προβλήματα και να δημιουργήσουν ομαλές συνθήκες στην απασχόληση.

Ο Χάρης Σιούρας -Υπεύθυνος Εξαγωγών και Διασφάλισης Ποιότητας της ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΓΒΕ σημείωσε πως οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρα μας και πως μόνο μέσα από τη στήριξη των ΜΜΕ θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, μέσα από τις νέες επενδύσεις των ΜΜΕ θα δημιουργηθούν νέες και τελικά όταν παγιωθεί η αντίληψη ότι η χώρα μας μπορεί να σταθεί επάξια στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα προκύψουν και σοβαρές ξένες άμεσες επενδύσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το