Τοπικά

Διεθνές συνέδριο στον Βόλο για τη σχέση της ορθοδοξίας με την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Συνέδριο με τίτλο «Πολιτική, Κοινωνία και Πολιτισμός στην Ορθόδοξη Θεολογία στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης», διοργανώνεται από την Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (Γερμανία) και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με τη συνεργασία του Οικουμενικού Ινστιτούτου Χάφινγκτον (Καλιφόρνια, ΗΠΑ). Το συνέδριο θα επιχειρήσει να εξετάσει κριτικά από τη σκοπιά της θεολογίας, της ιστορίας και της πολιτικής επιστήμης ποικίλες ιστορικές όψεις του ζητήματος (βυζαντινή «συμφωνία», τσαρικό μοντέλο, Ορθοδοξία υπό διωγμό κλπ.), τα σημερινά θέματα (Ορθοδοξία και ανθρώπινα δικαιώματα, πλουραλιστικές κοινωνίες κλπ) αλλά και τις θεολογικές παραμέτρους μιας ενδεχόμενης σύγκλισης.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα και η ώρα έναρξης είναι 6μμ., την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και θα λήξει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δήλωση συμμετοχής στο [email protected]

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές: 
Το ζήτημα της σχέσης μεταξύ Ορθοδοξίας και Δημοκρατίας έχει βρεθεί επανειλημμένα στο επίκεντρο του θεολογικού, και όχι μόνο, προβληματισμού. Γίνεται γενικώς αποδεκτό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία Εκκλησία της παράδοσης, της οποίας η ταυτότητα διαμορφώθηκε τελεσίδικα στην προνεωτερική εποχή, όμως οι προκλήσεις που θέτουν σήμερα η μετα-νεωτερικότητα, η εκκοσμίκευση και η παγκοσμιοποίηση καλούν σε έναν επείγοντα αναστοχασμό. Στο πλαίσιο αυτό γεννιέται το ερώτημα, εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία και η θεολογία της είναι συμβατές με τα σύγχρονα δημοκρατικά ήθη και αξίες, και αν η φιλελεύθερη δημοκρατία, με τη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία. Συχνά, η Ορθοδοξία αντιμετωπίζει με δυσπιστία, αν όχι αμφιθυμία, τέτοια ερωτήματα, αδυνατώντας να αρθρώσει λόγο απέναντι στις προκλήσεις της μετα-νεωτερικότητας. Με αφετηρία τις θεολογικές προϋποθέσεις και τις ιστορικές συνιστώσες του ήθους της, ο λόγος αυτός της Εκκλησίας χρειάζεται να ενσαρκωθεί και να εμπεδωθεί μέσα στο σημερινό πλαίσιο, όπου κυριαρχούν ο δημοκρατικός τρόπος οργάνωσης του ανθρώπινου βίου και το φιλελεύθερο πνεύμα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το